Biisien sanoja säveltäjille ja naisartisteille

Olen vuosien mittaan kirjoitellut biisien sanoituksia pöytälaatikkoon. Niitä ovat jopa muutamat ammattimuusikot kehuneet: sain positiivista palautetta sekä Vexi Salmelta että AP Sarjannolta.

Toivottavasti he olivat tosissaan eivätkä vain kilttejä. Muuten tästä postauksesta on tulossa elämäni munaus.

Homma ei kuitenkaan etene mihinkään, ellei
a) ensin joku säveltäjä sävellä sanoituksiani ja
b) sitten joku tunnettu artisti ota niitä ohjelmistoonsa.

Arvatkaa vain, monelleko taholle olen tyrkyttänyt tekstejäni, eikä kukaan ole vastannut. Kaikilla säveltäjillä tuntuu olevan jo vakituinen työpari, ja jokaisella artistilla on kantabaarin lisäksi kantasanoittaja. Ehkä heillä kaikilla on myös jokin laaturaja, jota en ole ylittänyt.

Sen verran viisas kuitenkin olen, etten ole itse ryhtynyt säveltämään tekstejäni. Olen nimittäin niin nuottikorvaton, että musiikinopettaja yritti silmät vedessä pidättää nauruaan, kun lauloin musiikintunnilla pakollisen laulunäytteen. Sitä ilmettä en unohda.

Nyt yritän etsiä säveltäjää tai artistia tämän blogin kautta. Postaus menee siis hieman ohi aihepiirin, mutta ehkä tästäkin mokasta joku oppii jotakin.

Jos siis joku lukijoistani on säveltäjä tai laulaja, niin ilmoitelkaahan minulle. Ja varoituksen sana: olen kunnianhimoinen. Minulle ei siis riitä, jos jollakulla on bändi Teppo ja touhukkaat, joka soittelee ajankulukseen Tepon anopin autotallissa.

Tässä olisi pari sanoitusta, jotka on ajateltu naispuolisen iskelmälaulajan suuhun, mutta muitakin löytyy.

Koskee sormi Otavaan

Hiljaa hiuksissani makaan,
näen ylös avaruuteen.
Nostan eteen käden vakaan,
koskee sormi Otavaan.

Katson alas taivaanrantaa,
näen huomispäivään uuteen:
oli lunta taikka lantaa,
koskee sormi Otavaan.

Otavaan on matkaa maasta,
ihmiselle ikuisuus,
Otavaa ei raivot raasta,
siellä siintyy sisukkuus.

Otavaan on matkaa maasta,
ihmiselle ikuisuus,
Otavaa ei harmit haasta,
siellä oottaa päivä uus.

Lepään lailla harmaan siilin,
talven uuvuttavan luulen.
Kodin kokoon tummin tiilin,
olen uhri tämän maan.

Käännyn kohti pohjoisnapaa,
tunnen tiivistyvän tuulen:
oli vanki taikka vapaa,
koskee sormi Otavaan.

Otavaan on reitti jäästä,
ihmiselle ikuisuus,
Otavaan mun sielu säästä,
siellä oottaa päivä uus.

Otavaan on reitti jäästä,
ihmiselle ikuisuus,
Otavaan en voi mä päästä,
on mittaamaton avaruus.

Myy mun Ferrari Testarossa

Kadut New Orleansin
kuuman rytmin ja tanssin
ehtivät elämääni – ne on veressäni nyt.
Samban tahtiin mä ryhdyn,
kannan ikkunaani lyhdyn,
jalkani polkee kuin hullu – rytmi sen on läpäissyt.

Myy mun Ferrari Testarossa,
myy mun huoneisto Kalliossa.
Ne mulle turhia on, pidä rahat.
Löysin paikkani auringossa.

Myy mun Ferrari Testarossa,
myy mun Pradan laukkuni, jossa
oli silkit, paljetit, nahat.
Viihdyn haitarin poljennossa.

Klubit nuo kuuman jazzin,
bluesin ja noppamatsin
syttyivät sydämeeni – se on kohtaloni nyt.
kuulen vain salsan tahdin,
hylkään Suomen ja sahdin.
jalkani polkee kuin hullu – rytmi sen on läpäissyt.

Myy mun Ferrari Testarossa,
myy mun huoneisto Kalliossa.
Ne mulle turhia on, pidä rahat.
Löysin paikkani auringossa.

Myy mun Ferrari Testarossa,
myy mun Pradan laukkuni, jossa
oli silkit, paljetit, nahat.
Viihdyn haitarin poljennossa.

Jos joku lukijoistani sattuu olemaan Anna Eriksson, Anne(li) Mattila tai Paula Koivuniemi, niin ottakaahan yhteyttä.

Näistä saa toki antaa palautetta. Sanokaa nyt edes, että nämä ovat parempia kuin Hanna Pakarisen ”ihan ite” sanoittama Leave me alone. Se sentään oli Euroviisu-edustajamme.

Impulsiivisena ihmisenä päätin juuri tehdä tästä postaussarjan. Pistän aina pari erityylistä sanoitusta kerrallaan arvioitaviksi, joten pidetään peukkuja, että sanat löytävät sekä säveltäjän että esittäjän.

6 kommenttia

 1. Tekstiurakoitsija #1

  Hmm… Omaan kokemukseeni nojaten, voisin sanoa, että olisi (ihan oikeasti) hyvä antaa ne sanoitukset ensin sille "Teppo ja touhukkaat"-yhtyeelle duunattavaksi ja esitettäväksi. Sillä tavalla näet ja kuulet konkreettisesti, että miten ne biisit toimii esitettynä, ja kestääkö omat korvat niitä vielä silloinkin, kun niitä ulkopuolisena kuuntelee. Millään muullahan ei ole väliä, kuin sillä, että teksti toimii siinä tyylilajissa mihin se on tarkoitettu, sillä tavalla kuin sen pitääkin, ja että esittäjä + kirjoittaja pystyy seisomaan tekstin takana ja kuulija uskoo mitä sanotaan. Sanoitusten kohdalla on hyvä muistaa, että joka tapauksessa kaikki mitä kirjoitat on aina 80%:sti paskaa, sillä todennäköisesti vain 20% yleisöstä on kiinnostunut siitä musiikin alalajista jota edustat! (Prosenttiluvut on ihan heittoja, mutta ymmärtänet kuitenkin pointin)

 2. Ei oo totta #2

  Kiitos kommentista!Mulla on onneksi kavereiden bändejä, jotka hyödyntävät sanoituksiani. Niitä on jo kuitenkin tarpeeksi, joten nyt pyrin tyrkyttämään tekstejäni enemmän ammattilaispiireille. Saa nähdä, johtaako tämä mihinkään.Mä haluan tehdä sanoituksia suurelle yleisölle (eli tunnetuille artisteille), koska siellä on enemmän mahdollisuuksia. Toivottavasti siis pääsen tekemään sellaisia tekstejä, joista on kiinnostunut edes 40 % suomalaisista.

 3. Irina K. #3

  Mä pidin tosta ensimmäisestä, alkoi heti musiikki soida korvissa, kun luin sanoja (valitettavasti musta ei taida olla kunnon säveltäjäksi). Toinen taas ei ollut minun makuuni, mutta voisin kyllä kuvitella sen soivan Iskelmäradiossa.

 4. kittyfane #4

  Omassa tyylilajissaan kivoja tekstejä molemmat! Otava-kappale on selvästi hiukan katrihelenamainen, mutta jälkimmäinen sopisi mielestäni Pradan laukku -kohtaa lukuunottamatta miehen suuhun. Siitä voisi yrittää työstää sellaista (nuoren) Samuli Edelmann -tyyppisen artistin kesäbiisiä, tai tehdä siitä astetta rajumman ja ajankohtaisemman ja valita esittäjäksi vaikka Tehosekoittimen tyylinen bändi.

 5. von henrik #6

  HALOO NOI EI OO BIISI SANOITUKSIAJA,VAAN KALEVELAN HÖPÖTYKSIÄ, EI OLE, NYKY PÄIVÄÄ.EI KERRO ARJEN RIEMUISTA SURUISTA,JA LIAN PITKIÄ BIISEIKSI

Kommentoi

Kommentointiohjeet »

Ei oo totta -blogin kommentointiohjeet

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.