Sain FB-viestin, jossa tuttuni kysyi neuvoa kirjan kustantamiseen:

[- -] yhdessä asiassa sinä kenties voisit auttaa? Olen kirjoittamassa kirjaa ja sisältö on kutakuinkin valmis pientä fiksausta vaille. Miten se prosessi etenee? Editointi, ulkoasu, taitto ja kannet? Kustantaja ja jakelija?

Kokosin alle vinkkilistan sekä linkkilistan. Toivottavasti näistä on apua.

Vinkit kustantajan hankintaan

  1. Iso kustantaja on uskottavampi kuin pieni, mutta pienikin kustantaja on uskottavampi kuin omakustanne. Hae siis ensisijaisesti kustantajaa, äläkä yritä kustantaa itse. Tee omakustanne vasta sitten, jos saat kustantajilta hylkäävän päätöksen ja jos ehdottomasti haluat kirjoittaa kirjan.
  2. Jos tietokirjan käsis on valmis, lueta se jollakulla kriittisellä asiantuntijalla, joka voi antaa siihen kehitysehdotuksia. (Toki kaunokirjallinenkin teos kannattaa luetuttaa muilla.)
  3. Jos kyseessä on tietokirja, tsekkaa jo etukäteen, ettei kustantajalla ole samantyyppistä kirjaa valikoimissaan. Yksikään kustantaja ei ota valikoimiinsa kahta kilpailevaa teosta.
  4. Jos käsis on valmis, älä missään nimessä taita sitä äläkä suunnittele kantta. Kustantaja hoitaa sen. Lähetä käsis sen sijaan mahdollisimman monelle kustantajalle ja tarjoa sitä kustannettavaksi.
  5. Varaudu kertomaan, mikä on kirjan kohderyhmä ja mikä erottaa sen muista saman alan kirjoista. Joudut siis markkinoimaan käsiksesi kustantajalle. Perustele, miksi kirjasi kannattaa kustantaa (eli miksi mahdollisimman moni lukija ostaisi sen).
  6. Pääset helpommin kustantajalle ”sisään”, jos sinulla on suosittelija. Jos esimerkiksi oman alasi guru suosittelee käsikirjoitustasi kustantajalle, sillä on enemmän painoarvoa kuin omalla sanallasi. Niinpä kannattaa verkostoitua ja tutustua ihmisiin. Oikea nimi avaa enemmän ovia kuin oikea käsis.

Sen jälkeen kun kustantaja on ottanut kirjasi ohjelmaansa, voit nojata taaksepäin ja nauttia. Kirjasi menee julkaisuputkeen, jossa sinulta kysytään mielipidettä kannesta ja taitosta, mutta sinun itsesi ei tarvitse tehdä yhtään mitään.

Linkkejä aloittelevalle kirjailijalle (vanhempia postauksiani)

6 kommenttia

  1. Hyviä vinkkejä! Kohta 4: Sellaiset kirjailijat, joilla on hyvin vahva ”visio” kannesta ja taitosta osoittautuvat yleensä haastaviksi tapauksiksi ihan noin muutenkin. Sen sijaan viimeinen virke ”…sinun itsesi ei tarvitse tehdä yhtään mitään.” antaa ehkä hieman ruusuisen kuvan tulevaisuudesta, jos kyse on tuntemattomasta esikoistietokirjailijasta, jolla ei ole minkäänlaista asiantuntijaverkostoa… 🙂

    1. Annukka, kärjistin tosiaan hieman. 🙂 Kyllä kirjailijan täytyy itsekin markkinoida, mutta kustannuspuolen työt (taitto, paino, oikoluku, koordinointi) ovat onneksi muiden hoidossa.

  2. Hei! Niin paljon kuin haluaisin ola kanssasi samaa mieltä, minä olen eri mieltä.”Hae siis ensisijaisesti kustantajaa, äläkä yritä kustantaa itse. Tee omakustanne vasta sitten, jos saat kustantajilta hylkäävän päätöksen ja jos ehdottomasti haluat kirjoittaa kirjan”. Höpö höpö. Ystäväni Merja Haatainen on tehnyt jo 3 hyvää origami-kirjaa omakustanteena ja myynytkin sitä ok. Itse aion tehdä kirjan – mutta vain ekirjana! Itse uskon, että ekirja on tulevaisuus. Koska se on a) halpa ja b) saan sen heti. Niin se vain on.

    1. Merja, nyt sekoitat kaksi asiaa: omakustanteen ja sähköisen kustanteen. Käsittelen niitä seuraavassa erikseen:

      1) Omakustanne voi toki myydä, mutta se ei kertakaikkiaan ole yhtä arvostettu kuin kustantajan tuottama kirja. Omakustanteen menestymismahdollisuudet ovat sadasosa siitä, mihin kustantajan kirja kykenee.

      Kuka tahansa pysyy tekemään omakustanteen. Siis kuka tahansa. Sen sijaan kustantajan listoille pääsevät vain pätevät. (Tai semipätevät.)

      Tiedän kaksi hyvää omakustannetta. Toinen on Cristina Anderssonin ”Winning Helix”. Se oli niin mainio, että kustantajat ottivat sen listoilleen senkin jälkeen, kun kirja oli ensin ilmestynyt omakustanteena. Toinen on Ian Rowlandin ”The Full Facts Book of Cold Reading”, joka on melkomoinen menestystarina omakustanteeksi. Suosittelen molempia lämpimästi.

      Ajatuksenani on kuitenkin se, että omakustanteen menestyminen on äärimmäisen epätodennäköistä. Yritä siis aina ensin kustantajaa.

      2) Seuraavaksi sähköiset kirjat. Uskon ilman muuta niihin, ja siksi omissa kustannussoppareissani on aina mainittu e-kirjamahdollisuus. Toistaiseksi e-kirjojen osuus myynnistä on ollut 0,5–3,0 prosenttia, mutta se tulee vielä muuttumaan.

      Kustannusala muuttuu radikaalisti lähivuosina. Sähköiset kirjat valtaavat alaa – mutta tässäkin tuoteryhmässä ammattikustantajan kirjat ovat uskottavampia kuin omakustanteet.

  3. Terve! Kiitos vastauksestasi. Omakustanne vaatii tietenkin tosi paljon kirjoittajan omaa työtä – paino sanalla paljon, jotta myynti sujuu. Sähköiset kirjat ovat tänä päivänä niin helppoja ja mukavia lukea tabletilta, että ensin etsin niitä aina ensimmäiseksi – ja vasta sen jälkeen tsekkaan, onko niitä saatavana kirjana (näin siis, jos en ole ekirjana löytänyt). Kuka sen on kustantanut, ei ole minulle merkityksellinen tekijä; tarkoitan siis, että onko henkilö itse sen tehnyt vai jokin kustantamo. Mutta monille tällä asialla saattaa olla merkitystä. Kiitos lukuvinkeistä!

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.