Valmennuksen osallistujalta tuli sähköpostitse kysymys:

Jotkut käyttävät raporteissaan alleviivausta, lihavointia ja/tai kursivointia korostaakseen tärkeimpiä seikkoja. Suosittelisitko tätä käytäntöä? Raportteja tulee tosiaan joskus todella paljon, eivätkä ihmiset ehdi välttämättä lukea niitä kunnolla. Korostus voi auttaa poimimaan tärkeimmät tiedot, jos tekstin vain silmäilee läpi. Toisaalta korostuskeinot voivat tehdä tekstistä hieman sekavan. Ajatuksia tästä?

Kysymys on siis julkisen sektorin asiantuntijaorganisaatiosta, jossa raportteja laaditaan ja luetaan viikossa sadoittain. Niistä pitäisi yhdellä silmäyksellä löytää oleellisimmat asiat.

Niinpä kokosin oheen parhaat korostusvinkkini. Laajennan alkuperäistä kysymystä sen verran, että otan mukaan myös eri tekstilajit ja suuraakkoset.

1. Journalistisessa tekstissä kursiivilla ja lihavoinnilla on oma tarkoituksensa.

Jos teet uutista lehteen tai verkkoon, toimi näin:

  • Lihavoi ihmisen nimi, kun se esiintyy ensimmäisen kerran tekstissä.
  • Kursivoi teokset kuten kirjojen ja näytelmien nimet, jos ne muuten uhkaavat seota leipätekstiin.
  • Älä käytä lihavointia tai kursivointia tähdentämiseen. Jos on jotain erityisen tärkeää sanottavaa, sijoita se kappaleen alkuun ja käytä ytimekästä kieltä.

2. Älä koskaan käytä suuraakkosia.

Suuraakkoset (eli VERSAALI) on äärimmäisen huono korostuskeino. Syitä on muutamia:

  • Suuraakkoset ovat hidaslukuisempia kuin pienaakkoset. (Katso vaikka englanninkielisiä nettipalveluiden sopimusehtoja, niin tiedät mistä puhun.)
  • Suuraakkoset ovat netiketissä huutamista, joten ne voidaan tulkita epäkohteliaisuudeksi.
  • Suuraakkosten seasta on vaikea nähdä välimerkkejä, joten lauseiden ja virkkeiden rajat hämärtyvät.

3. Alleviivaus tai värillisyys on linkkejä varten.

Alleviivaus on nykyään linkin merkki. Älä siis käytä sitä korostamiseen, koska lukija tuntee vastustamatonta himoa klikata alleviivaustasi.

Sama pätee nykyään myös fontin värin vaihtoon. Lukija mieltää yksittäinen värillisen sanan linkiksi, ei korostuskeinoksi.

4. Jos lihavoit, älä lihavoi tekstiä sieltä täältä pitkin asiakirjaa.

Taitava kirjoittaja ei käytä lihavointeja juuri lainkaan, vaan hän käyttää seuraavia vinkkejä:

  • Sijoita tärkein asia kappaleen alkuun.
  • Kirjoita tärkein asia lyhyeen virkkeeseen ja lyhyeen kappaleeseen.
  • Voit korostaa ydinasioita (kuten väitteitä ja teesejä) myös voimakkailla ilmaisuilla, jos ne istuvat tekstin tyyliin.
  • Kirjoita tärkeimmät asiat otsikkoon ja väliotsikoihin.
  • Voit nostaa esille oleellisia listoja numeroinneilla ja bulleteilla.
  • Sijoita tärkeimmät asiat ingressiin, tiivistelmään tai erilliseen nostoon (eli tietolaatikkoon tai isomman pistekoon sitaattiin).
  • Jos on pakko lihavoida, sijoita lihavointi kappaleen alkuun. Älä koskaan lihavoi pitkää virkettä, vaan mieluummin ydinsana tai lyhyt lause.
  • Jos haluat korostaa termiä, voit kursivoida sen, kun se esiintyy ensimmäisen kerran.

Sen sijaan jos tekstissä on lihavointeja siellä täällä, silmäilevän lukijan katse harhailee niihin, eikä kokonaiskuvaa muodostu.

* * *

Summa summarum: jos joudut korostamaan tekstistäsi avainsanoja ja ydinvirkkeitä pitkin poikin, olet rakentanut tekstisi väärin.

* * *

5. Twitterissä voit käyttää *tähtiä* tai _alleviivausta_

[Edit 13.3.2015 klo 11.15: Lisäsin tämän vinkin lukijakysymyksen vuoksi.]

Joskus lihavointi ei onnistu. Esimerkiksi Twitterissä, Facebookissa tai kevyissä muistiinpano-ohjelmissa muotoilut eivät ole mahdollisia.

Silloin voit painottaa sanoja tähdillä tai alleviivauksella. Ohessa esimerkkini tältä aamulta:

2 kommenttia

  1. WordPressissä ei aikoinaan ollut alleviivausta linkkien kohdalla, joten lihavoin ne (alleviivaus pitäisi manuaalisesti lisätä samoin kuin lihavointi). Lukijat tottuivat tähän, niinpä tekstissäni on edelleen lihavointi linkin merkkinä.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.