Hups ja anteeksi! Tämän postauksen piti ilmestyä jo viime viikolla, mutta lomareissun valmistelut veivät aikaa. (Olemme perheen kanssa paraikaa Fuerteventuralla.)

Mutta asiaan: tämänkertainen vinkki nojautuu aiempaan postaukseeni, jossa puhuin jo skeemoista eli tekstin rakennemalleista.

Kokoa itsellesi rakennepankki.

Rakennepankista pystyt poimimaan kuhunkin tarkoitukseen sopivan mallin. Esimerkkejä malleista on useita:

1) Venematka

Venematkarakenteessa ensin vene lähtee rannasta, sitten tapahtuu pääasia, ja lopuksi vene palaa rantaan. Tässä tekniikassa siis aloitat jollain asialla, joka saa selityksensä tai vastineensa vasta viimeisessä kappaleessa.

Esimerkkejä venematkarakenteista:

2) Tornin rakennus

Tornitekniikassa aloitat tekstisi neutraalisti tukevalta lattialta, mutta pian tyyli tai tapahtumat kasvavat liioitelluiksi. Lopussa palikkatorni on niin huojuva (eli tyyli ja tapahtumat ovat menneet omassa tyylilajissaan niin pitkälle), että rakennelma sortuu.

Torni voi kasautua absurdiudesta, jännityksestä tai vaikka sarkasmista. Kun tyylilaji on mennyt äärimmilleen, teksti päättyy romahdukseen.

Esimerkkejä tornirakenteista:

3) Kärki edellä

Kärki edellä -rakenne on perinteinen tiedotteen rakenne. Siinä kerrotaan asiat tärkeysjärjestyksessä. Viimeinen kappale ei vedä lankoja yhteen, vaan siinä on yksinkertaisesti vähiten tärkeä asia.

Tämä rakenne ei kovin helposti istu blogiin, koska loppu on lässähtävä, mutta uutisissa se toimii yhä.

Esimerkkejä kärki edellä -rakenteista:

4) Bulletlista

Bulletlista on kaikille tuttu. Siinä luvataan vaikkapa 5 vinkkiä tai 10 tapaa tehdä jotakin, ja itse teksti rakentuu listan muotoon. Tämä paraikaa lukemasi postaus on perusesimerkki bulletlistatekniikasta.

Bulletlista toimii parhaiten, jos kirjoitat parhaan vinkin ensimmäiseksi ja toiseksi parhaan viimeiseksi. Näin ensimmäinen vinkki koukuttaa ja viimeinen palkitsee, eikä loppu lässähdä.

Esimerkkejä muista bulletrakenteista:

5) Vihdan sidonta

Teksti alkaa näennäisesti irrallisista havainnoista tai elementeistä, jotka vasta loppukappaleessa sidotaan vihdan lailla yhteen.

Esimerkkejä vihtarakenteista:

6) Vyyhti

Vyyhti on kuin vihta – mutta ilman sitä loppusolmua. Vyyhdissä kirjoittaja käy irrallisia tai löyhästi yhteen liittyviä asioita läpi, eikä tekstissä ole varsinaista lopetusta. Se vain loppuu.

Vyyhdin tunnusomainen piirre on se, että siitä voisi vaihtaa kappaleiden järjestystä, ilman että teksti sanottavammin kärsii. Vyyhti vaatii hyvän kirjoittajan ja omintakeisen näkökulman, koska muuten lukija jättää vyyhdin kesken.

Esimerkkejä vyyhtirakenteista:

Tämän tekstin tekemiseen meni 17 minuuttia. Linkkien etsimiseen meni pirulliset 89 minuuttia.

5 kommenttia

  1. Jokohan nyt minunkin kirjoitusteni taso nousee kohisten? Kivoja vinkkejä. Minä lisäisin yhden: ”Tiedä, mistä kirjoitat. Kirjoita, mistä tiedät.” Asiantuntija- tai harrasteblogia pitävä tietenkin aina opiskelee alaansa. Koskaan ei ole kaikkitietävä. Toisinaan tulee kuitenkin kiusaus kirjoittaa vähän asian vierestä. Tällöin pitää painaa otsassaan olevaa jäähdytysnappia. Jos et hallitse kunnolla aihettasi, joudut tarkistamaan asioita ja se kestää. Jos et tarkista, nolaat helposti itsesi. Oudolla maalla voit nolata itsesi siitä huolimatta. (nimimerkki: kokemusta on)

    Tuo ”pirulliset 89 minuuttia” kertoo siitä, että kaikkea ei voi tehdä nopeasti. Viittausten ja lainausten kaiveleminen vie väistämättä aikaa, jos kirjoitukseensa niitä tuntee tarvitsevansa.

    1. Bmoa, olenko jo sanonut, että pidän kommenteistasi? Olet tarpeen vaatiessa myönteinen tai kriittinen.
      Lähteiden tarkistus tosiaan vie aikaa. Osa blogipostauksista on ajatelma-, kokemus- tai mielipidekirjoituksia, jolloin ei aina tarvitse tarkistaa lähteitä. Ajoittain tekstit kuitenkin vaativat lähteiden kaivelua. Ja se pahus syö aikaa.
      Tässä postauksessa oli äärimmäisen helppoa löytää esimerkit bulletlistasta ja kärki edellä -postauksesta, mutta vihta ja vyyhti veivät aikaa tolkuttomasti.

    2. Bmoa, olenko jo sanonut, että pidän kommenteistasi? Olet tarpeen vaatiessa myönteinen tai kriittinen.
      Lähteiden tarkistus tosiaan vie aikaa. Osa blogipostauksista on ajatelma-, kokemus- tai mielipidekirjoituksia, jolloin ei aina tarvitse tarkistaa lähteitä. Ajoittain tekstit kuitenkin vaativat lähteiden kaivelua. Ja se pahus syö aikaa.
      Tässä postauksessa oli äärimmäisen helppoa löytää esimerkit bulletlistasta ja kärki edellä -postauksesta, mutta vihta ja vyyhti veivät aikaa tolkuttomasti.

  2. Hyviä ajatuksia. Jotenkin rakenteita ei ole tottunut tällä tapaa analysoimaan sen jälkeen kuin oppi selviämään pahimmasta kummajaisesta – yo-aineesta.

    Lisäpisteitä Harmaaseen hattuun linkkamisesta.

  3. Komppaan mpietilaa, eipä ole tullut näitä mietittyä blogiin liittyen.

    Itse olen kerännyt aihepankkia, mutta rakennepankki rinnalle varmasti nopeuttaisi kirjoittamista edelleen ja antaisi uusia ideoita. Nyt pankissa onkin jo kuusi rakennetta. 🙂

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.