Moni suomalainen ahdistuu joutuessaan bloggaajanarsistin eli blorsistin uhriksi. Suhteesta on vaikea päästä eroon, koska blorsistin tekstit houkuttavat äärelleen yhä uudelleen, vaikka uhri tietää sen olevan haitaksi itselleen.

Blorsistin tunnistat seuraavista piirteistä:

  • Blorsisti tilaa omaan blogiinsa muilta vierailupostauksia, jotka kehuvat häntä itseään. Sitten hän vaatimattomana blorsistina yllättyy ja kiittelee kehuista.
  • Blorsisti muistuttaa, että itsekehu on oikeastaan markkinointia.
  • Blorsisti käskee itseään kieltäytymään häpeästä. Hän ei muista, että häpeä on juuri se tunne, joka säätää normaalin ihmisen tekoja ja tarpeita niin, etteivät ne vahingoita toisia.
  • Blorsisti syyttää aina muita. Jos muut kritisoivat hänen tekstejään, kritisoija on ankeuttaja.
  • Blorsisti jakaa omia postauksiaan kymmeniä kertoja eri somekanavissa.
  • Aina välillä blorsistin voi nähdä raivoamassa somekeskusteluissa, koska hän ei osaa hallita tunteitaan.
  • Kun blorsisti aloittaa keskustelun jossain somekanavassa, hän tekee sen linkittämällä omaan postaukseensa. Tutkijat ovat tosin joskus havainneet blorsistin linkittäneen myös muiden teksteihin, mutta kyseessä saattaa olla väärinkäsitys.
  • Blorsisti täyttää kaikki postauksensa omilla kuvillaan, vaikka aiheena ei olisi muoti tai kosmetiikka. Toisaalta blorsistille erityisen herkullinen alue on juuri lifestyle-bloggaaminen, koska siellä omien kuvien julkaiseminen on sallitumpaa. (Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että kaikki muotibloggaajat olisivat blorsisteja. Jos haluat tehdä diagnoosin, käy ensin tämä koko lista läpi.)
  • Blorsisti kehuu vuolaasti uhrejaan. Tällä hän sitouttaa uhrit itseensä entistä tehokkaammin.
  • Blorsisti ei kestä itseensä kohdistuvaa huumoria, koska hän ottaa itsensä varsin tosissaan.
  • Blorsisti tekee postauksia, jotka ovat listoja hänen omista parhaista postauksistaan. Tämä listapostaus ei ole itseironinen, sillä blorsisti on vilpittömän ihastunut teksteihinsä ja kertoo niiden merkitsevän hänelle paljon.

Jos ystäväsi on blorsistin uhri, kuinka hän pääsee eroon blorsistisesta suhteesta?

  • Kerro uhrille, että hänen pitää lopettaa blorsistin syötteen tilaaminen. Se tekee hetken kipeää, koska uhri uskoo jäävänsä jostain paitsi. Tue ystävääsi hänen päätöksessään. Jo muutama viikko todistaa, että maailma on ennallaan myös ilman blorsistia.
  • Kannusta uhria lopettamaan blorsistin seuraaminen Twitterissä ja Facebookissa. Jos uhri pelkää blorsistin ryhtyvän aggressiiviseksi, seuraamisen voi lopettaa myös piilossa, siten että blorsisti näkee uhrin yhä Twitter-seuraajissa ja FB-kavereissa. Näin blorsisti luulee, että uhri on vielä hänen vallassaan, vaikka tosiasiassa uhri on mykistänyt blorsistin somekanavissaan.
  • Kehota uhria etsimään ammattiapua. Muistuta häntä, että blorsistinen suhde on vaarallinen ja kuluttava, ja se kääntyy uhriaan vastaan. Riskinä on, että uhri ei enää näe blorsistin tekstejä objektiivisesti, vaan hän uskoo kaiken viisauden tulevan blorsistilta.
  • Ota kuvakaappauksia todisteeksi blorsistin aggressiivisuudesta. Tämä ei tosin välttämättä auta, jos ystäväsi on liian syvällä blorsistisessa suhteessa. Uhri ei myönnä, että kyseessä on blorsisti, vaan hän todistelee itselleen nettiraivon olevan oikeutettua.
  • Älä syyllistä ystävääsi. Moni uhri on langennut blorsistin pauloihin, koska tämä on erittäin taitava manipuloija. Muistuta ystävääsi, että hän ei ole yksin.

Jos tilanne on erityisen paha, soita auttavaan puhelimeen 0800-BLORSISTI.

3 kommenttia

  1. En ole suht aktiivisesta netin käytöstäni huolimatta koskaan törmännyt blorsistiin. Olisi kiva, jos joku viitsisi vinkata.

    1. Kiitä onneasi, ettet ole niitä nähnyt.

      Mutta toivon silti, että kukaan kommentoija ei linkitä tänne blorsistiblogeja. On oleellisempaa jutella ilmiöstä kuin yksityisistä ihmisistä, jotka ovat tehneet huonoja valintoja.

  2. ”You made me do it” – eli jos vaimon ärsyttävä nalkutus saa miehen läimäisemään, sehän on vaimon vika. Lakkaisi nalkuttamasta.
    Tämä siis tarkoittanee, että oikeasti blorsistin uhri on syypää kaikkeen ja blorsisti itse asiassa _auttaa_ ja palvelee uhria. Jota siis ei saisi edes uhriksi kutsua, kutsukaamme siis vaikka mahdollistajaksi. Mahdollistaja siis itse asiassa aiheuttaa blorsismia, koska ei aseta rajoja.
    Unohdit hyvältä apulistalta kokonaan blorsikodit – mahdollistajille tarkoitetut toipumiskodit, jossa voi netittömässä ympäristössä vierottua postauksien vaikutuksista sekä hiljalleen toipua näkemään mitä oikeastaan antoikaan tapahtua itselleen…

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.