Tänään oli lupa lämmittää uutta takka-leivinuuniamme ensimmäistä kertaa. Tulikiven sujuvasta myynnistä kerroin jo aikaisemmin Sahlstenin Pekan blogissa.

Yleensä en paljoa käyttöohjeita vilkuile, mutta nyt oli pakko. Takassa oli erilaisia ilmanvaihdon säätimiä enemmän kuin lentokoneessa painikkeita. Partiolaisen perustakkakokemus ei millään riittänyt näin modernin laitteen sytyttämiseen. Kysymyshän on pyörrepesästä, joka kuluttaa puuta vähemmän ja polttaa sitä puhtaammin.

Käyttöohjeet olivat kuitenkin syvältä suolesta. Niinpä annan Tulikivelle ilmaisia neuvoja käyttöohjeiden kehittämiseen.

1) Nimeä aivan ensimmäisellä sivulla laitteen osat.
Nyt lukija joutuu arvailemaan, mikä on huoltoluukku, tuhkaluukku, nuohousluukku, arinapelti, sytytyspelti, hormipelti ja ilmansäädin. Ilmansäätimiä on sitä paitsi omassa takassamme kolme erilaista.

Minä ymmärrän tulisijoista edes jotakin, mutta entä sellainen ihminen, joka ostaa itselleen elämänsä ensimmäisen takan?

2) Käytä yhdestä osasta yhtä ja samaa nimeä läpi koko tekstin.
Koska takan osista ei ollut kuvia, en ole aivan varma, toteutuiko tämä neuvo käyttöohjeessa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että huoltoluukku ja tuhkaluukku ovat sama asia.

3) Pidä kuvat ja kuvatekstit samalla sivulla.
Kun lukee käyttöohjetta, joutuu jatkuvasti kääntelemään sivuja. Tekstissä lukee "Kuva 7", mutta kuva 7 on vasta seuraavalla aukeamalla.

4) Jaksota tekstit loogisesti ja hyödynnä väliotsikoita.
Käyttöohjeessa on yritetty yhdistää kaikkien mallien käyttöohjeet. Niinpä siellä on iloisesti sekaisin takat ja takka-leivinuunit sekä suoraluukkuiset ja erkkeriluukkuiset mallit.

Tämän asian olisi voinut korjata selkeämmällä väliotsikoinnilla. Väliotsikoita olisi saanut olla enemmän, ja niiden olisi pitänyt olla takkatyypeittäin. Vain tietyt, kaikille yhteiset elementit olisi voinut yhdistää saman väliotsikon alle.

5) Numeroi vaiheet.
Takan käyttöohje olisi pitänyt ehdottomasti numeroida vaiheittain. Nyt vain kuvat oli numeroitu. (Seassa oli tosin yksi kuva, jossa ei ollut numeroa.) Lisäksi kuvat eivät olleet aivan loogisessa järjestyksessä.

Järkevämpää olisi numeroida takan käyttöohjeen vaiheet, ja kuvat kulkisivat siellä seassa juuri siinä kohdassa, kuin niitä tarvitaan.

6) Kirjoita ohjeet loppuun asti.
Ohjeista puuttui neuvo siitä, kuinka tuhkaluukun saa auki. En ole vielä onnistunut avaamaan tuhkaluukkua, mutta yritän uudelleen, kun takka on jäähtynyt. Luukussa ei ole kahvaa, enkä ole saanut sitä vetämällä tai nostamalla auki.

7) Käytä arkikielen sanastoa ja mittoja.
Käyttöohjeessa puhutaan puista kiloina, mutta kiloista olisi voinut antaa esimerkin. Ohjeessa olisi voinut olla kuva tavallisesta halkotelineellisestä puita, ja alla olisi ollut teksti "Tässä on 6 kg puita".

Lisäksi sanastoa kannattaa hioa arkikieliseen suuntaan. Kukaan ei puhu "panoksista" vaan pesällisistä. Lisäksi "polttoaine" on halkoja tai puuta, ja "huonot veto-olosuhteet" on huono veto.

8) Anna lisäarvoa.
Olisi ollut mukava yllätys, jos käyttöohjeessa olisi ollut hiivaleipäresepti tai vaikka kuponki, jolla saisi ostaa kuution halkoja ilman kotiinkuljetusmaksua.

Jotta homma ei menisi aivan valittamiseksi, niin onhan se takka ihana. Tulta katsellessa aika hurahtaa liiankin nopeasti, ja odotan myös lämmityslaskun pienenevän takan ansiosta. Kunhan jouluruoka loppuu kaapista, haudutan uunissa karjalanpaistin.
 

16 kommenttia

  1. Eläköön! Sain tuhkaluukun auki eilen. Se vaati vain tavallista kovempaa kiskomista.

    Yleensähän tuhkaluukut aukeavat kevyesti vetämällä, mutta Tulikivellä luukku on kiinni paljon tiukemmin.

  2. Hei Katleena,

    Kiitos kovasti hyvistä kommenteista! Näiden perusteella on hyvä lähteä parantamaan käyttöohjeitamme.

    Ystävällisin terveisin

    Anu Vauhkonen, viestintäjohtaja
    Tulikivi Oyj

  3. Nyt sai pörssiyhtiö ilmaista konsultaatiota. 🙂

    Eiköhän olisi jonkin kiitoksen paikka Katleenalle, Anu?

  4. Kiitos kommenteista!

    Anu, mukava kuulla, että vinkeistä on iloa. Yritän muistaa palata asiaan jossain vaiheessa. On kiva nähdä, onko muutoksia ehditty tehdä.

    Anonyymi, kiitos vinkistä! Toivon, että Tulikivi lähettää minulle puuhellan ja pienen kamiinan. Niille olisi käyttöä. 🙂

    Mutta jos tosissaan puhutaan, niin olen tosi otettu siitä, että iso pörssiyhtiö jaksaa kommentoida blogiini. Jos vielä ehdotukseni päätyvät käyttöohjeisiin, ostan kyllä sen puuhellankin Tulikiveltä. 🙂

  5. Hei !
    Meillä on kerran vaihdettu takan luukku kun vedonsäätö oli täysin
    tiedoton, siis veti aina samaan tahtiin oli vipu missä tahansa.
    Tosiaan ei tullut miksikään, totesin että vipu on pelkkää rekvisiittaa.
    Neuvo oli ongelmaan että savupelti niin pienelle että on sopiva veto.
    Veto löytyi sopiva mutta kun lisää puutan pitää pelti avata että savut menee hormiin, tästä taas seuraa se että säädät savupellin
    0,01 millin tarkkuudella taas oikeaan kohtaan joka on todella työläs. Kun hormisto lämpiää veto lisääntyy ja takan sisukset alkavat punottamaan ylikuumenemisen johdosta.
    Jos taas pelti menee vahingossa 0.005 mm liian kiinni niin hormi alkaa jähtyä jolloin veto hiipuu ja josta taas seuraa että savua ja häkää alkaa tulla huoneeseen joka taas aiheuttaa palohälytyksen .
    Eikö olisi yksinkertaisinta tehdä takkaan luukku kuten mainoksessa luvataan, KAASUTIIVIS takanluukku.
    Mikä taivaallinen voima pidättää tekijää tekemästä niin kuin on luvattu.
    En voi suositella kyseistä tuotetta.

  6. Suosittelisin että muurari asentaja käy testaamassa uunin toiminnan todellisuudessa,sillä vävyn rakennuksella tuo korvausilma (HRT)tulikiven takkauunin sisältä on tukittu villalla.Siinä sitä ihmeteltiin kun takka ei toimi,oli nimittäin suljettu korvausilman tulo jokapaikasta.Takka toimi juuri ja juuri sen mikä ilmaa luukun tiivisteistä vähän sai.Tästä tullaan viellä keskustelemaan koska asia on takuun alainen..

    1. Moro, Osaatko kertoa mikä kohta oli tukittu villalla? Meillä kanssa tulikiven takka ja painittu veto ongelmien kanssa oikein urakalla. Vaihettu osia ja tehty virityksiä uunin sisälle, mutta mikään ei ole vielä näyttänyt auttavan

  7. Google toi minut tänne, kun etsin juuri asennetulle Tulikivi-leivinuunillemme käyttöohjetta. Uunin mukana tuli värikopiokoneella tehty paksu nivaska, joka sisältää lyhyet ja epäselvät ohjeet monella eri eurooppalaisella kielellä. Sanaa ”leivinuuni” en kyseisestä prujusta tosin löytänyt eikä myöskään ostamamme uunin mallia ollut taulukossa, josta piti ohjeen mukaan löytyä mm. poltettavat puumäärät.

    Tulikiven valtuuttaman asentajan antama perehdytys ei sekään ollut lienee kovin asiantunteva, enkä leivinuuniummikkona osannut varmaan kysyä oikeita kysymyksiäkään. Hänen mukaansa esimerkiksi tuhkaluukun ilmansäätimellä ei leivinuunissa ole mitään käyttöä.

    No, ohjeita leivinuunin käyttöön on nyt siis Googlen kautta löytynyt, mutta eipä olisi uskonut Tulikiven kaltaisen arvostetun brändin tarjoavan näin heikkolaatuista perehdytysmateriaalia kalliilla ostetun vuolukivileivinuunin käyttöön.

  8. Google toi minutkin tänne. Samaa minäkin ihmettelin käyttöohjetta tavatessa, että missään ei ollut selitetty termejä. Toivottavasti kohta alkava ensimmäinen polttokerta ei pääty valkoisen katon harmaantumiseen :-/

  9. Jees, ei ohjetta Nuudallekaan…kertokaa mikä on sytytyspelti?…Tulikiven sivuilla on oikein hieno kuva takasta, mutta ei tiedonjyvääkään missä osassa kokonaisuutta moinen pelti sijaitsee.

  10. Meille asennettiin juuri tulikiven takka ilmankorvauspiipulla. Meille tuli malli, jossa luukku on täysin ilmatiivis, olisko ollu kalla. Edullisemmassa mallissa lasin puhtaanapitoilma olisi tullut huoneilmasta.
    Asentajat oli mukavia ja neuvoivat takan käytössä (kun niitä vipuja o kolme):
    1. Piipussa oleva savupelti auki (ulos vipu) ja takan kyljessä oleva sytytyspelti auki (vedä sekin ulos) ja käännä luukun alla oleva ilman säätövipu oikeaan laitaan.
    2. Tuli pesään.
    3. Kun palaa hyvin, ja on palanut noin 10min niin takan kyljessä oleva sytytyspelti kiinni (työnnä vipu sisään), jolloin alkaa kiertämään kanavistossa ja varaamaan takkaa. Ohjenipussa luki lisäksi miksi on tärkeää laittaa tämä takan kyljen sytytyspelti kiinni polton ajaksi: että piippu ei ylikuumene.
    4. Sitten kun pesä on palanut, on vain kekäleitä: Luukun alla oleva vipu keskelle = hiilen polttoasento. Eli poltetaan loppuun hiiletkin, ohjataan ilmeisesti ilma niihin.
    5. Sitten kun tuli on sammunut:
    Piippupelti piipussa kiinni (työnnä vipu sisään) ja luukun alla oleva vipu vasemmalle.

    (Ehkä joskus näitä ohjeita itsekin täältä vielä etsin muistinvirkistykseksi, jos blogi on pystyssä. Tässäpä nämä myös jollekin muulle vipuja ja peltejä ihmetelleelle…)

  11. Tänne tuli Tarjan kommentti, jossa hän kertoo jonkin takan ongelmista. En julkaise kommenttia, koska itse blogipostaus on jo kymmenen vuotta vanha.

    Huomaathan, että blogini ei ole kuluttajien harmittelupalsta, vaan täällä käsitellään viestintää, mediaa ja yhteiskuntaa.

    Jos olet tyytymätön johonkin tuotteeseen, kannattaa ensisijaisesti tehdä reklamaatio valmistajalle.

  12. Ohjetta koittanut hakea Tulikivi Vaala mallia missä leivinuuni. Jännä että ei oikeen löydy.

  13. Meillä Tulikivi Jalanti.
    Korvausilma suoraan ulkoa takan alle.

    Veti alkujaan ulkoilmaa takkaan niin, että helotti kylmänä heti lämmityksen jälkeisenä päivänä.

    Yhteys Tulikiveen ja vaihtoivat luukun sekä sisällä olevat rojut uuden tyyppisiin.
    Säätövipu siirtyi alemmaksi ja takka toimii nyt loistavasti.

  14. Tammikuussa asennettu kiiltävä valkoinen Soramo takka. Takan luukun yläpuolella on pieniä harmaita pistetä. Muutama musta pienen pieni piste. Takkaluukun yläpuolinen iso levy ei ole yhtä valkoinen kuin isot levyt muulla.
    Tietääkö joku saako levystä enää yhtä valkoista kuin muut valkoiset kiiltävät levyt. Tämä menoa takka näyttää kohta kauhealta.

    1. Moikka Ciderella,

      Kannattaa kysyä puhdistusvinkkejä takan valmistajalta tai vaikkapa Martoilta. Mun blogissani ei kovin usein synny siivouskeskustelua.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.