Olen vannoutunut näppäinkomentoaddikti, joka tekee kaiken mahdollisen näppäimistöllä ja itkee, jos joutuu käyttämään hiirtä.

Suosikkinäppäinkomentoni top 5:

5. Alt + F4
Sulkee ikkunan tai ohjelman. Sammuttaa myös tietokoneen, kun ikkunat on suljettuna tai epäaktiivisina.

4. Shift + F3
Muuttaa valittua tekstiä Isoilla Kirjaimilla Alkavaksi, KOKONAAN ISOKSI ja jälleen pieneksi. Loistava toiminto tekstityöläiselle.

3. Shift + F5 (Wordissa)
Siirtää kursorin tekstin siihen kohtaan, missä olen tehnyt jonkin muutoksen. Tämä on äärimmäisen kätevä, kun käsittelee pitkää dokumenttia ja eksyy omaan tekstiinsä.

2. Shift + Ctrl + K (Wordissa)
Muuttaa tekstin kapiteeleiksi ja taas takaisin. Hyödyllinen komento otsikoinneissa ja erilaisissa asiakaskirjapohjissa.

1. Alt + Sarkain
Tällä siirryn auki olevasta ikkunasta ja ohjelmasta toiseen. Yhdistelmä on kätevä silloin, kun joku ilmestyy selän taakse juuri, kun olen Facebookissa työaikana. Vastakkaiseen suuntaan kuljen tietenkin yhdistelmällä Shift + Alt + Sarkain. Tätäkin tarvitaan, koska minulla on vanhana multitaskaajana aina auki kymmenkunta ikkunaa.

12 kommenttia

  1. Jesh!Vihdoinkin joku joka ymmärtää työn helpottamisen päälle!Itse olen tekstinkäsittelijänä erään kaupungin terveyskeskuksessa, puran lääkäreiden saneluja. Olen yrittänyt kollegoille opettaa, että näppäinyhdistelmien käyttö helpottaa ja nopeuttaa työtä, mutta arvannet mikä reaktio on ollut. Aivan. ”En mä mitään opettele, ei mulla ole aikaa.” ”En mä opi kuitenkaan.” ”Mä teen niin kuin on aina ennenkin tehty.”Nämä kaksi kuuluisaa: ”en mä kun ei ennenkään” tai ”kyllä mä, kun aina ennenkin”..No, tehköön he työnsä kuten haluavat, kukaan ei kiellä hankaloittamasta sitä.Aikanaan opin atk-kurssilla, että tehokas työskentely on 80% näppäimistöllä ja 20% hiirellä.Pitää muuten paikkansa.

  2. Tipu, kiitos kannustuksesta!Eihän tekstityöläinen voi tehdä työtään tehokkaasti, jos tekee kaiken hiirellä.Työkavereittesi palaute on juuri sitä, mikä estää kehittymisen kaikessa muussakin asiassa. Ei ole aikaa, en osaa, ei kiinnosta, vanha tapa on hyvä tapa…Toivottavasti he eivät ole muilla elämänalueilla yhtä vastahankaisia oppimaan uutta. 🙂

  3. Minua harmittaa, kun uudessa exelissä ei ole ylävalikossa enään alleviivattuja kirjaimia, joiden avulla + Alt sai valikon auki näppäivistöltä. Ylin taso Alt:illa, seuraava ilman ja kolmas Alt:in kanssa. Taulukon vääntö oli helppoa, nyt kaikki sotkettu kuvakkeiden taakse.Kun tekstinkäsittelyssä tulee väliiin ylimääräisiä kirjaimia, niitä ei todellakaan kannata poistaa hiirellä maalaten vaan näppäimistön komennoilla harppoen.

  4. Kiitti vinkeistä!Minut on monta kertaa yllättänyt se, miten huonosti ihmiset osaavat yleisimpiäkään näppäinkomentoja. Esim. Ctrl+C/V/A/X-komennot ovat yllättävän monelle konetta päivittäin käyttävällekin vieraita.

  5. Perin käteviä ovat myös mm. Windows+D (työpöytä näkyviin), Windows+E (explorer), Windows+R (suorita proggis, esmes regedit tai cmd) ja F2 (nimeä uudelleen).Firefoxilla selailussa pirun näppäriä ovat taasen Ctrl+Tab, Ctrl+F4, Ctrl+[+] ja Ctrl+[-].

  6. Kiitokset jälleen kommenteista!Parrakas, uuden Excelin valikot aukeavat onneksi painamalla pelkkää Altia, jolloin valikoiden viereen ilmestyvät kirjaimet. Niitä painetaan sitten ilman Altia. Ainakin minulla uudistus toimii paljon hitaammin, ja koska kirjaimia on muutettu, kaiken joutuu taas opettelemaan ulkoa. :(Kertomasi hiirellä maalaus on tosiaan maailman hitain tapa poistaa ylimääräisiä kirjaimia tekstistä. Varsinkin jos käyttäjällä huono näkö tai epävakaa käsi, hän valitsee helposti väärän kirjaimen.Orgcomms, ilo olla avuksi. Mainitsemasi peruskomennot ovat tosiaan monelta hukassa. Noista varsinkin Alt + A on harvalle tuttu.Arnold, kiitos lisävinkeistä! F2 on yksi suosikeistani, mutta kolme muuta Windows-komentoa olivat uusia. Loistavaa!Joudut kyllä avaamaan hieman, mihin Firefoxissa käytetään yhdistelmiä Ctrl + F4 ja Ctrl + Tab. Plussat ja miinukset sain toimimaan (kätevää!), mutta näille muille en löytänyt toimintoa.

  7. Tuosta tapojen oppimisesta, työpaikkaa vaihtaessani toimin yleensä seuraavien nyrkkisääntöjen mukaan:- jos vanhassa paikassa oppimani tapa on nopeampi, käytän sitä- jos uudessa paikassa käytössä oleva tapa on nopeampi, käytän sitä- jos vanhan ja uuden paikan tavoissa ei ole eroa, noudatan uuden paikan tapaa, koska se nopeuttaa muiden työtä.Vasta kun olen ajanut itseni sisään, alan pikkuhiljaa muokkaamaan työtapoja mieleisekseni ja helpottamaan kollegojen työtä (tosin turhaan, useinmiten..)Tämä siis ei koskenut näppäinkomentoja vaan työtapoja yleensä.. =)

  8. Nyt tuli jo niin paljon komentoja, että pakko tulostaa paperille, jotta maantaina töissä muistaa, mitä piti kokeilla.Hiiren käytössä olen soveltanut tapaa, joka on sovellus helikopterin lentämisestä (luettua ei kokeiltua), hiirihän minulla on optinen ja johdoton.Hiiren liike nopealle, ranne lepää pöydässä, sormet siirtää hiirtä. Useimmilla meillä on sorminäppäryyttä enemmän, kuin koko käden siirtotarkkuutta.

  9. Kiitos kaikille hyvistä vinkeistä!Tipu, on tosiaan varsin hyvä tapa uudessa työpaikassa vertailla puolueettomasti eri toimintatapoja ja valita se, joka on perustelluin.Parrakas, itsekin ajattelin opetella näitä uusia komentoja oikein urakalla.

  10. Tuo Shift + F3 tuli todelliseen tarpeeseen.Tarjousta tehdessä postiosoitteen sekä otsikkorivin jälkeinen teksti tuppaa harmillisen usein alkamaan ”keppikirjaimill” Capslock päällä……Hiirenkäytöstä ja herkkyydestä kun kirjoitin, en tullut maininneeksi, että minulle hiiren on oltava hiiren näköinen, ei mikään hipelöintineliö…

  11. Jihuu muitakin shortcut-friikkejä ! Ennen olin vannoutunut Mac-fani ja olin kuolla kun ei ollut enää omppu-sitä-ja-tätä, mutta onneksi windowsissakin niitä löytyy.Aurinkoiset terveiset Pariisista uudelta lukijalta,=)

  12. Parrakas, läppäreiden kiinteä hiiri (eli tasohiplu) on tosiaan pahin mahdollinen vaihtoehto.Maurelita, tervetuloa blogiini! Kiitos myös Out of Office -varoituksesta, jonka sain sinulta meiliini. Asian pitäisi nyt olla kunnossa.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.