Kun suutelen miestäni, en mieti, tuoksunko raikkaalta mintulta ja olisiko kulmakarvat pitänyt nyppiä.

Sen sijaan kun tänään pussaan naisia tasa-arvoisen avioliittolain puolesta, olen huolissani siitä, haiseeko hengitykseni ja horjahdanko uhrini päälle.

Kun nukun mieheni vieressä, en pohdi, potkinko häntä vahingossa tai valtaanko sängyn.

Sen sijaan kun nukuimme Liisan kanssa hotellihuonepulan vuoksi samassa sängyssä, valvoin lähes koko yön. En kai vain häiritse Liisaa? Toivottavasti hän ei herää, kun käännyn.

Tajusin juuri, että tässä on suora analogia esiintymiseen.

Niin kauan kuin huolehdin tekniikasta, olen vasta noviisi. (Ja olen melkoinen aloittelija naisten pussaamisessa ja heidän kanssaan nukkumisessa.)

Vasta sitten kun ymmärrän, että tärkeää on vain ihmisen läsnäolo, voin päästää irti suorittamisesta. Vasta silloin voin keskittyä esiintymiseen niin kuin mieheni suuteluun.

Olen viime aikoina alkanut tavoittaa esiintymisessäni tämän tason. En huolehdi datatykistä, valaistuksesta, meikistä tai esiintymisasusta. Ne ovat taustarutiineja, ja tärkeintä on läsnäolo.

Oivalsin myös, että ilman noviisivaihetta ei pääse koskaan läsnäolon tasolle. Jos aloittelija ryhtyy rehvastelemaan suutelutaidoillaan tai esiintymisguruudellaan, tulos on lähinnä nolo. Uudelle tasolle pääsee vain kiipeämällä tekniikkahätäilyvaiheen kautta. Aluksi hampaat kolisevat yhteen ja diat jumittavat.

Samaa sattuu toki läsnäolonkin tasolla, mutta se ei enää haittaa. Kokenut pussaaja tai esiintyjä osaa kyllä luovia omituisetkin tilanteet läpi, ilman että läsnäolo kärsii.

Pidän tänään kaksi puheenvuoroa eri seminaareissa. Lisäksi suutelen kahta upeaa naista, Maria ja Melissaa.

Arvaatte varmaan, jännitänkö enemmän esiintymistä vai pussaamista.

2 kommenttia

 1. Tuo koskee alaa kuin alaa. Eli menee aika pitkä aika kunnes tieto muuttuu taidoksi ja tuota taitojen kerryttämistä harvemmin arvostetaan. Noviisi saattaa olla tiedollisesti kylläkin kohtuullisella tasolla, mutta taidollisesti aika onneton. Ja vasta kokemus ja virheistä oppiminen tuo tullessaan varmuuden.

  Ihan yleismaailmallisesti ajatellen, niin harva on valmis esiintymistaidon opuksen luettuaan tai valmistuttuaan korkeakoulusta. Ne ovat vasta valmistaneet elämään. Tämä on se asia, joka yleensä kannattaisi muistaa eli tieto yhdistettynä kokemukseen ja virheisiin vasta synnyttää taitoa.

  Kari…

  P.S. Pussaamista on turha jännittää. Laittaa silmät kiinni ja kuvittelee pussaavansa miestään, niin homma menee hyvin. Toisaalta, silloin se ei ole niin jännittävää.

  1. Kari, helkutin osuvasti sanottu: ”tieto yhdistettynä kokemukseen ja virheisiin synnyttää taitoa”. Puit ajatukseni sanoiksi.

   PS. Hyvin se pussailu meni. Tosin en ole ikinä pussannut ketään itseäni lyhyempää, joten siinä oli totuttelua.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.