Jatkoa eiliseen postaukseen: nyt olet jo soittanut kustantajalle ja lähettänyt tarkentavaa aineistoa.
10) Mene palaveriin, jos vihreä valo palaa yhä aineistojen lähettämisen jälkeen.
11) Ole palaverissa joustava. Sinulla ei saa olla liian lukkoon lyötyjä suunnitelmia. Jos olit ajatellut kirjoittaa opettajille, voi olla, että päädyt kirjoittamaan rehtoreille. Jos olit ajatellut 300-sivuista kirjaa, tarve saattaa olla vain 100-sivuiselle opukselle.
12) Ole yhteyksissä kustantajaan palaverin jälkeen: tuliko soppari, saitko hylsyn vai tarvitaanko yhä tarkennuksia?
12a) Jos tuli hylsy, kysy kohteliaasti perusteluja. Jos kirja ”ei kelpaa kustannettavaksi missään nimessä”, palaa kohtaan 1. Jos taas ”kirjaidea on hyvä, mutta se ei tällä kertaa mahdu kustannusohjelmaan”, palaa kohtaan 5.
12b) Jos tilanne vaatii tarkennuksia, olet millimetrien päässä sopparista. Kysy, mihin asiaan tarkennuksia tarvitaan, ja katso, oletko valmis tekemään muutokset. Kaikesta ei kannata joustaa, mutta monet asiat ovat detaljeja, joissa voi muuttaa omaa toimintaansa ja ajatteluaan.
12c) Jos tuli soppari, sovi ennakosta, provikasta ja aikataulusta, osta pullo kuohuvaa ja ryhdy kirjoittamaan.
Ohessa on vielä kustantajien yhteystietoja. Linkit eivät johda etusivulle vaan järkevälle yhteystietosivulle. Nimiä ja yhteystietoja on muuten yllättävän hankala kaivaa esille kustantajien sivustoista. Kertokaahan, jos jokin linkki ei toimi, niin etsin uuden tilalle.
(Edit 15.1.2024: mylläsin koko listan uusiksi. Linkit olivat vaihtuneet, kustantajien nimet muuttuneet ja omat kokemukseni laajentuneet.)
Tutuksi tulleita kustantajia, joita voin suositella
Lisää kustantajia löydät täältä.
Hei Katleena!Kiitos tästä käytännöllisen yksityiskohtaisesta ohjeistuksesta! Moni meistä haaveilee kirjan kirjoittamisesta, mutta monella ei ole aavistustakaan, miten asiassa toimia. Minä esimerkiksi olen hiljaa mielessäni ihmetellyt, miten vasta sopimuksen saatuasi olet ryhtynyt kirjaa kirjoittamaan. Nyt se selvisi! :)Toivottavasti mahdollisimman moni rohkaistuu kirjan kirjoittamiseen sinun ohjeistuksesi kannustamana. Postaathan vielä, miten se kirja kirjoitetaan? ;)Tsemppiä kirjoitustyöhön!Liisa
Kiitos Liisa!Tietokirjan tekeminen on tosiaan aika erilaista kuin kaunokirjallisuuden kirjoittaminen.Voin joskus tehdä postauksen "Miten kirjani ovat syntyneet", mutta ensin täytyy tehdä muutama opus lisää. Sitten vasta osaan eritellä tarkemmin, mikä on minulle ominaista suunnittelua ja tekemistä.Tammikuussa ilmestyvän kirjan nimipohdinta on muuten meneillään. Toivottavasti voin julkaista opuksen nimen vielä ennen juhannusta. 🙂
Katleena, hyvä kirjoitus (ja 1. osa myöskin), allekirjoitan pääosin neuvosi. Jos ei noilla saa tietokirjaa julkaistuksi, sitten on vika jossain muualla. Tärkein on tietenkin se hyvä aihe ja selkeä sisällysluettelo – ilman sitä ei tule sopparia. 🙂
Janne, kiitos kommentista! Aika moni joutuu palaamaan monta kertaa vaiheeseen 1, kun sitä ideaakaan ei ole. 🙂
Katleena, oletko jo hakenut Suomen Tietokirjailijoiden jäsenyyttä? Kannattaa, sillä sieltä voi hakea apurahaa ja saada juridista ym. konsulttiapua. Tämän tosin varmaan jo tiesitkin 😉
Kiinnostavaa ja relevantin tuntuista asiaa. Seuraan blogiasi mielenkiinnolla – teen siirtymää pitkältä yliopistotaipaleelta vapaammille vesille ja keskustelusi ovat siinä sekä hyödyksi että rohkaisuksi.
Kiitos kommenteista!Tiina, sattumalta Inforin kustannuspäällikkö ehdotti mulle eilen aivan samaa. 🙂 Täytynee laittaa hakemus vetämään. Kiitos että jaksat aktivoida mua!Sanna, toivotan onnea yrittäjyyden ja kirjoittamisen taipaleelle. Kirjoittajan ura on kuin lapsi: ihana, vaativa, raivostuttava, rakastettava – ja koko ajan on mielessä tietoisuus siitä, että se on vasta alkutekijöissään.
Kiitos kattavasti ja selkeästi kirjoitetusta (ohje)listasta. Erityinen kiitos yhteystiedoista.
Tommi, on ilo olla avuksi. 🙂
Heips! Ja iso kiitos blogistasi, olen viettänyt useita mielenkiintoisia tunteja sen parissa.
Klikkailin joutessani (tulevana kirjailijana, kenties) noita kustantajien linkkejä ja havaitsin seuraavaa:
-Infor on lakannut olemasta
-Talentumin linkistäkään ei tule yhteystietoja esille, menee kyllä Talentumin sivulle
-WsoyPron (nykyään SanomaPro) sivu on kyllä yhteystietosivu, mutten kyllä ihan heti osaa päätellä, mihin ottaisin yhteyttä, jos olisin (muuta kuin oppi-) kirjaa kauppaamassa.. ”Ehdota yhteistyötä” -linkki vei laatikkoon, johon piti valita pakollinen statusmäärittely, joista yksikään ei ollut ”lahjakas tuleva kirjailija”…..
-Gummeruksen linkkiä klikkaamalla tuli esiin Gummeruksen sympaattinen viesti: ”Herttinen!
Etsimäsi sivu on kadoksissa.
Vika voi hyvin olla meissä, mutta tarkistathan, että kirjoitit osoitteen oikein.” Sivun alareunasta löytyy kyllä ”Haluatko kirjailijaksi?” -linkki.
-Kariston linkki meni kustannustoimittajien sivulle, jee!
-Otava ilmoitti, että ”Valitettavasti etsimääsi sivua ei löytynyt” kummastakin linkistä
-Tammella samoin oli sivu hukassa
-www.kustantajat.comin kautta löysin Edukustannuksen, mutta en jaksanut alkaa tutustua sen enempää, olisiko löytynyt muitakin, ei ainakaan mitenkään turhan selkeästi ollut havaittavissa merkkejä siitä.
Ja kiitos vielä hyvästä kirjoituksesta, kuin myös sen ensimmäisestä osasta.
Oijoi, kiitos kun jaksoit testata nuo. Tsekkaan yhteystiedot kuntoon saman tien.
Nyt lista on päivitetty. 🙂 Ei muuta kuin klikkailemaan.
Tehokasta ja perusteellista päivitystä, en voi kuin ihailla! 🙂
Heh, en lupaa yhtä hyvää palvelua aina. 🙂 Nyt satuin olemaan linjoilla, ja apusi oli loistavaa.