Joulun alla kerroin Jannen joululahjasta: saan oman koodausopettajan kolmeksi kuukaudeksi.
Homma on alkanut, joten ei ihme, että kirjoitan tätä yhdeltä yöllä. Kaikki me superammattilaiskoodaajat työskentelemme öisin.
Useampi taho varoitti minua etukäteen siitä, että koodaus on miesvaltaista touhua ja että naisia ei katsota hyvällä. Tulen kuulemma kohtaamaan seksismiä ja halveksuntaa.
Ja niin tosiaan kävi. Olen saanut aivan kamalia yhteydenottoja.
- Ensinnäkin osa on halunnut auttaa minua. Hirveää!
- Toisekseen osa on toivottanut minut tervetulleeksi koodaamaan. Ilkeää!
- Kolmanneksi minulle on lähetetty nörttimeemejä. Julmaa!
- Neljänneksi minua on kannustettu, kun olen löytänyt bugeja koodistani. Kamalaa!
En ole varma, jaksanko tätä seksismiä enää. Tämä on hirvittävän raskasta.
Hienoa, että koodariksi ryhtymisesi on sujunut mukavasti. 🙂 Harmillista vain, että kaikilla IT-alan naisilla hommat eivät etene yhtä auvoisesti. Pilkkaamaasi seksismiä ja halveksuntaa kohdataan työpaikoilla ihan oikeasti.
Miisa, odotinkin vastaavaa kommenttia.
Ilman muuta seksismiä on olemassa, ja aivan liikaa. Yleensä se on yhteisösidonnaista: joissain työyhteisöissä on selkeää sovinismia, ja toisissa on aivan mahtava yhteishenki.
Tekstini pointti oli kuitenkin siinä, että en ymmärrä, mitä varoittelijat ajoivat takaa. Jos varoittelijat eivät tunne yhteisöäni (tässä tapauksessa tviittaajia, blogin lukijoita ja muuta someverkostoani), miksi yhteisöäni mustamaalataan jo etukäteen?
Yhteisööni kuuluu mahtavia tyyppejä. On vainoharhaista, että heitä epäillään jo etukäteen asioista, joita he eivät koskaan edes tulisi tekemään.
Ohoh! Tekniikanalan ”seksismillä” pelotellaan Suomessakin?!
Olen seurannut nyt puolitoista vuotta tuota pelottelua somessa ja nettiuutisissa, surulliseksi vetää.
http://www.theverge.com/2014/11/13/7213819/your-bowling-shirt-is-holding-back-progress
Ohjelmointi on välissä aikamoista pään takomista seinään, mutta jotenkin sitä (melkein) aina ongelmat selättää. Onnea matkaan!
T: devaaja
Kiitos kannustuksesta!
Mun mielestä seksismistä varoittaminen on OK, jos kyseessä on jonkin yhteisön sisällä oleva tunnettu ilmiö. (Vrt. uutta kesätyöntekijää varoitetaan jäämästä kahvihuoneeseen kahdestaan naapuriosaston pomon kanssa.)
Mutta sitä en tajua, että mua pelotellaan etukäteen asialla, johon en omassa yhteisössäni törmää. Siinä samalla mustamaalataan kaikki koodaajat ja devaajat.
Btw, se linkkaamasi taannoinen paitakohu oli hyvä esimerkki siitä, että moni ei-seksistinen asia tulkitaan joskus seksistiseksi. Harmi sinänsä, koska se vaikeuttaa *oikean seksismin* tunnistamista.
Tämä ei ehkä varsinaisesti auta Katleenaa enää (kielikin on väärä), mutta sivulla http://mooc.fi/ aukeaa 15.1.2016 nettikurssi Javassa. Perusteet käydään tosi hyvin läpi, paljon tehtäviä (jotka tarkistetaan automaattisesti) ja kurssilta voi suoraan saada opinto-oikeuden Helsingin Yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselle. Kävin viime vuonna ja tykkäsin.