Powerpoint- ja Slideshare-kirja ilmestyy keväällä!

Katleena Kortesuo

Jarkon ja minun yhteinen vauva eli diaesityksiä käsittelevä kirja Lisää otsikko napsauttamalla ilmestyy keväällä. Alun perin kirjan piti tulla jo tänä syksynä, mutta jouduin tekemään kriisiviestintäoppaan välissä pois alta.

Poimin nyt kirjasta näytteeksi muutaman loistovinkin, joita jokaisen esiintyjän kannattaa noudattaa.

Suunnitteluvinkki:

Aloita aina tyhjästä diapohjasta

Monet mokaavat suunnittelun jo alusta, koska he ottavat pohjaksi vanhan diaesityksen ja yrittävät muokata sitä. Aloita sen sijaan suunnittelu tyhjältä dialta, niin sinulla ei ole turhaa painolastia niskassasi. Voit silti käydä kopioimassa yksittäisen vanhan diasi mukaan, kunhan koko setti ei ole identtinen vanhojen kanssa.

Otsikkodiavinkki:

Miltä otsikkodia näyttää?

Kun suunnittelet esityksesi otsikkodiaa ja mietit sen toimivuutta verkossa, pienennä kansikuva ohjelmassa neljäsosaksi sen alkuperäisestä koosta. Katsele omaa kansikuvaasi siis tikkuaskin kokoisena ja mieti, klikkaisitko itse tätä kuvaa. Jos haluat, että esityksesi leviää somessa, käytä aikaa kannen suunnitteluun ja testaamiseen.

Aktivointivinkki:

Älä maalaile kurjia kuvia

Moni esiintyjä haluaa paljon yleisökysymyksiä, joten hän innostaa esityksensä aluksi osallistujia: ”ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä”. Tämä on kuitenkin väärä tekniikka, jolla maalaat osallistujien päähän uhkakuvia julkisesta tolloilusta. Parempi on sanoa, että ”kaikki kysymykset ovat tervetulleita” tai että ”minut saa keskeyttää kysymyksillä koska tahansa”.

Aikataulutusvinkki:

Näin pysyt aikataulussa

1) Älä jätä yleisön kysymyksiä esityksesi loppuun. Anna mieluummin kysymysten tulla silloin, kun ne ovat tullakseen. Yleensä ne liittyvät esityksen tiettyyn aiheeseen ja vaiheeseen. Jos jätät kysymykset esityksen loppuun, et voi tietää, tarvitaanko niihin minuutti vai vartti. Jos lopussa tulee kiire, osallistujille tulee kurja olo, koska kysymykset jäivät esittämättä. Suunnitteluvaiheessa esiteltyjen lisädiojesi avulla pystyt hallitsemaan aikataulun, vaikka kysymykset tulevat milloin sattuu ja syövät aikaa pitkin esitystäsi.

2) Varaa kello näkyvillesi. Jos tilassa ei ole seinäkelloa, älä kaiva esiin kännykkää ja vilkuile sitä. Osta mieluummin Ikeasta kahden euron herätyskello, jossa on isot viisarit. Sijoita se eteesi palaveripöydälle, esiintymislavalle tai eturiville. Saatavilla on myös kännykkään käteviä appseja, jotka näyttävät isoa, koko ruudun kokoista kelloa.

Twitter-vinkki:

Twitter-tunnus joka diaan

Kun pidät julkisia esityksiä, moni osallistuja nappaa valokuvan dioistasi ja sinusta seisomassa niiden edessä. Kannattaa siis sijoittaa oma Twitter-käyttäjätunnus jokaisen dian alareunaan. Jos jokin yksittäinen valokuva lähtee kiertämään netissä, diojen tekijä näkyy kuvassa nimen kera.

Kirja on nelivärinen ja vaakasuuntainen, koska olemme koonneet siihen runsaasti esimerkkidioja. Niiden avulla hahmottaa paremmin, mikä toimii ja mikä ei.

Ja hei, kaikki älykkäät tietenkin tilaavat kirjan etukäteen itselleen kevätlukemiseksi. Diakirjan voi ostaa täältä. Halpaa kuin makkara ja hyvää kuin nyhtökaura.

6 kommenttia

  1. Mielenkiintoisen oloinen kirja, onnea siitä!

    Oletko valinnut tietoisesti strategiaksesi julkaista niin vahvasti Kauppakamarin kautta? Heidän kirjansa ovat mielestäni kalliita, eikä näkyvyys ole läheskään samaa tasoa kuin monien muiden kustantamojen. Ei varmaan kirjan myyntimääräkään yllä hurjiin lukuihin.

    Miten olisi Talentum tai jokin suurimmista kustantamoista?

    1. Eevastiina, mä olen ollut tosi tyytyväinen mun kaikkiin kustantajiini. Tänä vuonna muutama kirja on tullut Kauppakamarilta, ja ensi vuonna pari tullee Alma Talentilta. Lisäksi olen tehnyt opuksia muun muassa Kariston, Docendon, MIF:in, Kiinteistöalan kustannuksen ja Suomen Yrittäjien kanssa.

  2. Toivon mukaan vinkeistä löytyvät myös seuraavat:
    – käytä 16:9 kuvasuhdetta (4:3 kuvasuhteesta tulee mieleen kuvaputkitelkkarien aikakausi)
    – live-esityksessä toimii parhaiten vaalea teksti tummalla taustalla
    – kerro kuvilla – kuva kertoo enemmän kuin kymmenen bullet pointia
    – huomion kohdistaminen animaatioilla (varsinkin täynnä tekstiä olevassa diassa)
    – videoiden käyttö
    – powerpointista preziin.

    1. Erinomainen listaus! Noista kuudesta kohdasta ainakin kolme on jo käsiksessä, ja muutkin mahtuvat mukaan.

      Onko sulla muuten jokin syy, miksi nimenomaan vaalea teksti tummalla taustalla? Liittykö valaistukseen vai johonkin muuhun?

      1. Jos käyttää laseria osoittamiseen, se näkyy paremmin tumma taustaa vasten. Vaalea teksti tummalla taustalla rasittaa yleisön silmiä vähemmän kuin tumma teksti vaalealla tausta. Biologisestihan ihmissilmä havaitsee valoa eikä pimeää. Vaalea tausta myös korostaa esityksen laatikkomaisuutta. Vaalea tausta myös jättää esiintyjän varjoonsa tai vaaleaan taustaan piirtyy esiintyjän varjo ja naamalle valo, jos hän liikkuu esityksen edessä.

        Toisaalta valkotaustaisia kuvia on usein helpompi lisätä valkoiseen taustaan. Ja niistä on helpompi tehdä printoutit paperille.

        1. Hyvä pointti! En itse ikinä käytä laseria enkä ole nähnyt sitä missään esityksessä aikoihin, joten en tullut ajatelleeksi tuota. Laserosoitin on kuitenkin tosi hyödyllinen vaikka silloin, jos tarkastellaan yhdessä koneen räjäytyskuvaa tai myyntitiimin tulostaulukkoa.

          Tuo tulostusilmiö on tuttu. Koulutustalot tulostavat aina diat mustetta säästäen, joten he muuttavat mustat taustat valkoisiksi.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.