Lean-metodi 3: pienenpienet arjen parantamiset

Katleena Kortesuo

Lean toimii helkutin hyvin myös arjessa, ei vain bisneksessä. Tämän illan viimeisessä postauksessa kokoan yhteen lisää liinauksia.

1) Kaloriseuranta

Hankin MyFitnessPal-sovelluksen kännykkääni. Aiemmin nimittäin tuli hieman liian helposti langettua erilaisiin herkkuihin, ja kiloja tuli vaivihkaa pari vuodessa.

Tajusin, että tässäkin auttaa lean-metodi. Minun on mitattava syömistäni, jotta tiedän, missä mennään. Arvailu ei auta yhtään.

Olen nyt käyttänyt sovellusta reilut viisi kuukautta, ja kiloja on pudonnut myös viisi. Seuraan kaloreita arkipäivisin enemmän ja viikonloppuina ja lomilla vähemmän.

En ajattele tätä projektina vaan loppuelämän kestävänä prosessina: jos en mittaa, en tiedä mitä tapahtuu. On pikkujuttu kirjata ruokailun jälkeen ylös syömänsä roinat. Sovellus lukee myös viivakoodit, joten tietojen syöttäminen on nopeaa.

2) Rojujen karsinta

Eräs hyvä lean-opas on oikeastaan Konmari-järjestelykirja. Siitä voi tietenkin skipata uskonnollisen huuhaan, mutta perusajatus on sama: turhat pois.

Olen vuoden aikana kuskannut kodista ulos tavaraa kilokaupalla. Huutia ovat saaneet käyttämättömät vaatteet, ylimääräiset astiat, vanhentuneet kirjat ja turhat sisustustavarat. Tämä urakka on vielä kesken, mutta tuloksia näkyy jo: saimme jopa purettua kellarista teipatut pahvilaatikot, jotka oli viety sinne muutossa vuonna 2006. Kokemuksen pohjalta voin todeta, että tarra-arkkien liima ei pysy kovin hyvänä kymmentä vuotta.

3) Multiploi pikkutavarat

Olen ostanut useita huokeita pikkuesineitä ja -tarvikkeita, jotta ne ovat siellä, missä niitä tarvitaan. Saksia ei ole vain yhdessä paikassa, vaan niitä on kaikilla käyttöpaikoilla. Sama pätee teippeihin ja vastaaviin. Siis esimerkiksi:

  • Paristonkeräyslaatikossa on teippirulla, koska navat pitää kuitenkin teipata.
  • Tiskikonetablettipurkissa on sakset tablettien puolittamiseen.
  • Lahjapaperilaatikossa on sakset ja teippi pakettien tekoon.

Aikaisemmin tavaroita kuljeteltiin minne sattuu, eivätkä ne koskaan löytyneet oikeasta paikasta. Nyt kun jokaisella käyttöpaikalla on oikeat tarvikkeet, hommat sujuvat nopeammin.

Lisäksi meillä ei ole yhtä liinavaatekaappia, vaan kaikki puhtaat lakanat ja pyyhkeet varastoidaan suoraan käyttöpaikoille: vessojen laatikoissa ovat puhtaat käsipyyhkeet, keittiön kaapissa ovat puhtaat astiapyyhkeet, ja jokaisessa makuuhuoneessa on oma lakanahyllynsä.

Oi jumankekka, tästä kaikesta pitäisi tehdä podcast. Enää puuttuu tekniikka.

2 kommenttia

  1. Mä oon selvästi leanannut elämääni tietämättä koko lean-metodista 😀
    Mulla on käsilaukkuselviytymispakkaus jonka voi siirtää laukusta toiseen, mutta josta en yleensä tarvitse mitään paitsi silloin jos se ei ole mukana. Olen myös multiploinut pikkutavarat (ei todellakaan paikka jossa kuuluu karsia kolmannet iloa tuottamattomat sakset)!! Perheen listat (kauppalista, ulkomaanmatkalle, kotimaan matkalle (joo ne täytyy olla eri), mökille, yhteinen taskilista, melontaretki ja mitä näitä nyt on) on Google keepissä ja poistaa monta tuskaa! Nimimerkillä ’töissä, en ole pakannut ja parin viikon Norjan reissuun lähtö 17 tunnin päästä ja nukkuakin pitäisi’

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.