Huuhaahoidot: luonnonvalinta vai pahoinpitely?

Katleena Kortesuo

Kuten EOT:n vakiolukijat tietävät, vastustan huuhaata. Tähän kuuluvat muun muassa enkeliterapiat, yksisarvishoidot, homeopatia, ennustajat, energiakentät ja sielunvaellus.

Meissä vastustajissa on polarisoidusti esitettynä kaksi kantaa:

1) Kyseessä on luonnonvalinta. Darwinkin tiesi, että heikot yksilöt kuolevat. Jos joku tyhmyyttään luottaa huuhaahan ja kuolee, se on luonnollinen ja väistämätön seuraus. Ei se ole tyhmä, joka pyytää, vaan se, joka maksaa.

Tämä näkökanta korostaa potilaan vastuuta teoistaan. On oma moka, jos uskoo ennustuksiin, homeopatiaan, ruokasoodaan ja vuorikristalliin.

Jos allekirjoittaa tämän kannan, antaa usein itselleen luvan nauraa uhrin tyhmyydelle.

2) Heikkoja on suojeltava. Huuhaahoitojen tarjoajia pitää saada vastuuseen teoistaan. Asiatietoa on levitettävä laajemmin, ja tässä mediallakin on kortensa kannettavana. Huuhaan tarjoaja saattaa pahimmillaan syyllistyä pahoinpitelyyn.

Tämä toinen näkökanta – jota itse edustan – korostaa huuhaan tarjoajan vastuuta. Meillä on aina yhteiskunnassamme ollut yksilöitä, jotka ovat huterassa elämäntilanteessa. Heitä ei saa käyttää hyväksi tarjoamalla mukahoitoja, joita ei ole testattu.

Jos allekirjoittaa tämän toisen kannan, antaa usein itselleen luvan pilkata huuhaakauppiaan toimintaa ja epäeettisyyttä. (Ja sitä minä olen tehnyt tiiviiseen tahtiin.)

* * *

Toivon, että kaikki huuhaan vastustajat siirtyvät jälkimmäiseen leiriin. Jos nimittäin syytämme uhria ja luonnonvalintaa, emme tee mitään epäeettisyyden kitkemiseksi. Darwiniin viittaaminen on vain tapa kohauttaa olkia ja sysätä vastuu oikeudenmukaisesta yhteiskunnasta muille.

Jos naurat huuhaalle, sinulla on älyä. Käytäthän sitä myös yhteiskunnan parantamiseen.

4 kommenttia

  1. Mihin kategoriaan menevät ne, jotka korostavat ostajan valinnanvapautta, siis sitä että jos joku kokee homeopatian auttavan, niin hänellä on oikeus sitä käyttää? Olennaista ei siis ole pilkkaaminen, vaan samaan tyyliin kuin jonkin uskonnon vastustaja voi sanoa, että ”mielestäni uskomuksesi ovat typeriä, mutta puolustan oikeuttasi uskoa niihin”. Paradoksaalisestihan siis ”kohteliaat ja sallivat vapauden puolustajat” menisivät ykköskategoriaan.

    Minusta homeopatiaa pitää käsitellä vapausakselilla samoin kuin uskontoja: itselleen saa tehdä mitä typeryyksiä tahansa, koska ihmisellä on absoluuttinen vapaus omaan ruumiiseensa (siis vaihtoehtohoitojen ostaminen pitää olla sallittua), mutta toisia ei saa vahingoittaa, siis lapsia ja lemmikkejä ei saa asettaa vaaraan. Tähän kuitenkin jää harmaa alue, esim. itsestään parantuvien sairauksien kuten nuhan ”parantaminen” vaihtoehtohoidoilla.

    Palvelujen tarjoamista taas ei voi kieltää samalla perusteella kuin vahingollisia uskontojakaan ei voi kieltää jos ihmiset ovat niiden piirissä omasta vapaasta tahdostaan. Palveluntarjoajien mustamaalaamisen ja faktatiedon levittämistä puolestaan kannatan lämpimästi.

    1. Ostajan valinnanvapauden korostaminen menee todellisuuden kategoriaan. Tilanne on näin koko ajan. Aikuisilla ihmisillä on täysi vapaus hoidattaa itseään millä tavoin mieli tekee tai olla hoidattamatta. Samalla tavoin kuin täysi vapaus ostaa mikä tahansa käytetyistä autoista, jos vain rahat riittävät.

      Jos myyt mersuna menopelin, jonka sisuskalut on otettu kuplavolkkarista, teet petoksen. Sama koskee näitä höpöhoitoja. Höpöhoidoissa tosin voi rahojen lisäksi mennä terveys ja henkikin.

      Minä säästäisin ainakin lapset näiltä höpöhoidoilta. Toistaiseksi lasten vanhemmat saavat vapaasti jättää lapsensa hoitamatta oikein hoidoin ja päästävät puoskarit lastensa kimppuun. Värisyttää.

      1. Osuva vertaus. Erityisesti lapsia pitää suojella huuhaalta. Toinen arka ryhmä on pitkäaikaisen taudin tai sairauden heikentämät, joilla toive paranemisesta voi olla vahvempi kuin järki.

    2. Elina, ymmärrän hyvin näkökantasi. Olen tismalleen samaa mieltä kanssasi siitä, että omalle ruumiilleen saa tehdä mitä haluaa.

      Mutta mitä jos ostaja luulee hankkivansa terveyttä, mutta hän hankkiikin vakavia vammoja? Hänhän ei välttämättä tiedosta, kuinka suuren riskin hän ottaa, vaan hän uskoo kehuvat valheet.

      Miten voisimme saada huuhaahoitoihin ”varoitustarran”, samanlaisen kuin tupakka-askeihinkin? Sillä siis varmistaisimme sen, että ostaja tietää mitä on hankkimassa.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.