Olen ennenkin postannut täällä ja täällä sanonnoista, jotka kiertävät mukatotena suusta suuhun. Tosiasiassa monet niistä ovat suoraan pakaroiden välistä. Niitä käytetään vain arvovallan pönkittämiseksi ja omien päämäärien tukemiseksi.
Lisäänpä listaan vielä yhden inhokkini: If it isn’t broken, don’t fix it eli suomeksi Jos se ei ole rikki, älä korjaa sitä.*
Miksi ihmeessä ehjiä asioita ei saisi korjata? Sitä kutsutaan kehittämiseksi.
Jos emme korjaisi ehjiä asioita, kirjoittaisimme yhä sulkakynällä ja liikkuisimme hevosilla ja kirkkoveneillä. Nehän olivat täysin toimivia kulkuvälineitä, joissa mikään ei ollut rikki.
Joskus ehjiäkin asioita on pakko korjata, sillä uuden ratkaisun tarkoituksena on tuoda mukanaan etuja, joita vanhassa ei ollut.
Huomaattehan, että en puhu nyt vainoharhaisesta tai turhasta uudistamisen halusta. Puhun siitä, että nykyinen malli (olipa se sitten it-sovellus, raportointimalli, reittivalinta tai työkalu) ei välttämättä ole tehokas, nopea tai tarpeeksi laadukas. Vaikka vanha malli ei ole ”rikki”, se kannattaa korjata siitä huolimatta.
* Samaa idioottia ajattelumallia edustaa muuten myös sananlasku Vanha keino on parempi kuin pussillinen uusia. Useimmissa ratkaisuissa on hyvät ja huonot puolensa, mutta on ääliömäistä pitää vanhoja keinoja automaattisesti parempina kuin uusia.
Tälle on kuulkaa sanakin. Se on muutosvastarinta. Toki jos olet vanhojen konstien kannattaja, voit kutsua sitä vastarannankiiskeydeksi.
HAH !Taitaa frouva itse olla muutosneurootikko, moisilla esimerkeillä. Vainoharhaisuusväistelystä huolimatta.Mikä se semmottos "korjaus" on, jolla sulkakynästä tulee kuulakärkikynä tai ehjästä työkalusta parempi työkalu ? Kehitystä ja uuden keksimistä ne kyllä voivat olla mutta ei "korjausta".Paree olisi pitää jopa satoja vuosia käytössä olleiden sanojen merkitys sellaisenaan, kuin yrittää vääntää niille uusia merkityksiä. Esimerkkinä tuo ääliömäinen "lähiaikoina" mennisyyttä kuvaamassa. Sanahan liittyy vain tulevaisuuteen. Piste.Itse olen julkijyrkästi ja mielelläni muutosvastarintainen, jos joku it-friikki yrittäisi tulla "korjaamaan" v. 1993 mallista macciani tai v. 1956 mallista puristinkonettani, jotka molemmat ovat päivittäin työssä mukana. Siis niidenkin osalta: "kun ne pelaa, ei piä räplätä".Hevoskulkuneuvosta ja kirkkoveneestä tulee mieleen, jotta jos ne olisi ymmärretty säilyttää nykyhetkeen asti pää-asiallisina kulkuvälineinä, ei olisi tarvetta "korjata" ilmastonmuutosta.Joten vanhoissa keinoissa on usein parempia viisauksia kuin pussillisessa "korjattuja".Kaikella kunnialla mutta hymyn häivälläVastarannanSepeSusi
SepeSusi, kiitos kommentistasi! Ajattelinkin jo etukäteen, että niskavillasi nousevat pystyyn tästä postauksesta. 🙂 Odotan myös Parrakkaan reaktiota.Ajatukseni on, että sulkakynä ei olisi koskaan vaihtunut mustekynään, edelleen kirjoituskoneeseen tai tietokoneeseen, jos kaikki olisivat hokeneet toisilleen "if it isn't broken, don't fix it". Ihmiset olisivat vain tyytyneet käyttämään sulkakyniä ja ajelemaan valjakoilla.Kehitys lähtee siitä ajatuksesta, että "onhan tämä nykyinenkin OK, mutta voisiko se olla vielä paremmin?"Ihminen rotuna on hyyyvin tyytyväinen kulloiseenkin nykyiseen tilaan. Olen aivan varma, että 1800-luvulla osa halusi sinnikkäästi käyttää sulkakyniä, vaikka modernimpiakin välineitä oli saatavilla. Seuraavan sukupolven jarruttelijat pitivät kiinni mustekynistään, eivätkä halunneet siirtyä kirjoituskoneisiin. Isäni taas nautti 1980-luvulla kovasti sähkökirjoituskoneestaan, eikä hän vieläkään rakasta tietokoneen käyttöä.Mitä tulee ilmastonmuutokseen, toivon että seuraavan sukupolven hybridiautot ja bioetanolin käyttö auttavat asiaa jonkin verran. Toisaalta kehitys menee eteenpäin monella alalla yhtä aikaa. Teoriani on, että jos meillä olisi yhä hevoset ja sulkakynät, meillä ei myöskään olisi syöpälääkkeitä, tekoniveliä, nettiä tai kännyköitä.
Jokaista sananlaskua kohden on olemassa kaksi, jotka sanovat päinvastaista. Älä siis kritisoi vaan valitse oikein.
http://www.luukas.org/vst/Alivaltiosihteeri_-_Muutosvastarinta.mp3
Hmm… minä käytän tätä sanontaa silloin, kun tykkään, että toimivaa järjestelyä ei kannata rikkoa. Esimerkiksi jos kaikki perheenjäsenet nukkuvat hyvin yönsä niin, että vauva nukkuu vanhempien sängyssä, niin turha sitä lasta on silloin omaan sänkyynsä opettaa. Ehtii sitä myöhemminkin.En minä osaa ajatella tätä muutosvastarintana, vaan terveen järjen käyttönä. Asioita kannattaa kehittää vasta, kun on jokin syy kehittää. Moottorivene, jolla ei pääse kuin myötätuuleen etenemään, olisi jokseenkin turha.