Pikaopas: kuinka toimii hyvä advisory board?

Katleena Kortesuo

Kävin keväällä Hyväksytty hallituksen jäsen -kurssin. Siitä lumoutuneena perustin firmaani advisory boardin.

(Niille rahvaan edustajille, jotka eivät tunne käsitettä, kerrottakoon että adbo on hallituksen kevyempi muoto. Sillä ei ole juridista vastuuta, mutta se on yrittäjälle kuin luotettujen neuvonantajien raati, jota saa häiritä ihan luvan kanssa.)

Advisory boardiini ruinasin kerjäsin houkuttelin Jannen ja Jarin.

Olen nyt tässä muutaman kuukauden aikana oivaltanut, kuinka kunnon adbo toimii. Prosessi on yleensä seuraavanlainen:

  1. Esitän advisory boardille idean.
  2. Advisory board nauraa.
  3. Joskus advisory board alkaa jalostaa ideaani paremmaksi, mutta yleensä se keksii kokonaan uuden.
  4. Minä nyökkäilen ja ryhdyn viemään ideaa käytäntöön.
  5. Lopuksi advisory board v*ttuilee minulle.

Prosessi on tähän mennessä edennyt joka kerralla tismalleen noin, joten tämä ilmeisesti on maailmalla laajasti käytetty systeemi. Kai kaikki muutkin advisory boardit tekevät samoin?

Joka tapauksessa homma on pelannut aivan helkutin hyvin. Olen toiminut nyt päämäärätietoisemmin, ja firmani strategia on jämäkämpi. (Suomennos: minulla ylipäätään on strategia.)

Erityistä on se, että strategiani jopa toteutuu. Jos asiakas esimerkiksi pyytää minulta jotain, joka ei kuulu strategiaan, näen silmieni edessä leijumassa kahdet kurtistuneet kulmakarvat. Niiden avulla osaan kieltäytyä asiakkaiden toiveista.

Yllä esittelemieni vaiheiden sisällöistä pidän vielä itselläni kohdat 1–4, mutta tuota viitoskohtaa avaan mielelläni. Se näyttää tältä:

Advisory board

Mikä oli todistettava. Näin toimii hyvä advisory board.

 

 

3 kommenttia

  1. Tuollaistahan se (välillä) on.. Tärkeintä lienee, että sinulla on joku jonka kanssa turvallisesti ja luottamuksellisesti pallotella erilaisia ideoita.

    Saanko tiedustella, että onko strategia ihan kirjallisessa muodossa?

    Menestystä mitä ikinä!

    1. Kiitos Tero!

      Strategia on kirjoitettu keskustelukanavaamme Slackiin. Siinä on itse asiassa yksi ainoa lause, jonka Jari kunniakkaasti muotoili. Keväällä voinen tulla asian kanssa jo uloskin.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.