Olen ollut kahdesti äitiyslomalla. Heti kun raskaustesti näytti plussaa, ilmoitin isoimmalle asiakkaalleni, että nyt on kuulkaas edessä vaippavuosi. Olin ollut päätoimisesti alihankkija-kouluttajana, joten lupasin asiakkaalleni, että rekrytoin ja perehdytän itselleni sijaisen.
Tavoitteena oli siis löytää kirjallisen viestinnän valmentaja, joka osaa kirjoittaa ja kouluttaa – ja tuntee kieliopin.
Molemmilla kerroilla löytyi onneksi huipputyypit, mutta nyt en kirjoita heistä.
Työpaikkoja haki nimittäin sekalainen sakki huuhantereita, jotka eivät olleet aivan työkalupakin terävimpiä talttoja. Kokosin näistä tyypeistä top-5-listan.
Kirjoitin lainausten perään ne sarkastiset vastaukset, jotka jouduin pitämään mahassani ja jotka ovat odottaneet ulospääsyä vuosikausia.
5) Automatically in English
"Hello this is NN from Russia. I am very interested in Your Company and will Gladly come for an Interview as I have Masters Degree in Mechanics."
Kyllä. Olet varmasti kielikouluttaja-ainesta.
4) En tunne kelloa enkä maantietoa.
"No tässä NN hei. Mulla oli se työpaikkahaastattelu sovittuna puolen tunnin päästä. Mä olen nyt vielä Turussa, joten en ihan ehdi Helsinkiin, mutta oletteko te paikalla vielä kahden tai kolmen tunnin päästä?"
Haastatteluasi on jo siirretty kerran omasta toiveestasi, joten se ei onnistu enää toista kertaa. Sitä paitsi jos osaisit a) kellon b) Suomen maantiedon, olisit oivaltanut jo tunti sitten, että et ehdi paikalle.
3) Pikku lyntivirhe ei hattaa
"Haluan kirjallisen vistinnän valmentajaksi, ja palkkatoiveeni on XX eruoa."
Juuri näin. Työpaikkahakemus on juuri se teksti, jota ei kannata oikolukea.
2) Mitä!?! Enkö päässyt toiselle kierrokselle?!?
"Miten voitte tehdä tämän minulle? Te nillittäjät! Ohessa on tuloste, johon merkitsin kaikki kirjoitusvirheet, joita nettisivuiltanne löytyy. Onneksi en päätynyt teille hommiin! Turha firma!"
Aina kannattaa haukkua potentiaalista työnantajaa. Näin varmistat innovatiivisella tavalla, että nimesi pysyy rekrytoijan mielessä.
1) Ah, tässä työssä saa varmaan esiintyä ja olla taiteellinen?
"Ohessa on kuvani, jossa nojaan koivuun kukkamekossa ja seppele pitkissä kiharoissani. Tässä on myös haastattelu, joka minusta on tehty paikallislehteen. Siinä on runojanikin."
Haluaisin nähdä sinut neuvottelemassa koulutuksesta ministeriön koulutusjohtajan kanssa seppele päässäsi. Ehkä voit esitellä hänelle sinusta tehtyä haastattelua ja runojasi.
Edit 19.11.2011 klo 19: Tein jatkopostauksen lähes yhtä surkeista työnhakijoista.
Tätä lukiessa tuli mieleeni työhakemuspino, jota muutama vuosi sitten luin. Suunnilleen kaikkia mainitsemiasi hakemustyyppejä oli sielläkin, mutta jollakin tapaa kamelin selkä katkesi siinä kohtaa, kun vastaan tuli hakemus, joka oli pirtsakasti aloitettu sanoilla ”Heippis hei!” Taisin siinä kohtaa lyyhistyä paperikasan päälle.
Voi apua. "Heippis hei" voisi sopia ehkä hakemukseen, jolla pyritään tekemään lastenteatteria.
Ehkä nuo olivat esimerkkejä siitä kuuluisasta ”massasta erottautumisesta”, jota työhakemuksissa nykyään pitäisi harrastaa ;P
Todella. Siinä oli erottumisia kerrakseen.
Olen muuten ajatellut tehdä vielä erikseen listan sijoista 6-10, koska nekin olivat melko omituisia.
Turvallisuusalalla taas työhönhakijoita vaivaa se että yritetään esittää asepalveluksen suorittaminen jonain erityisenä meriittinä vaikkei se nyt oikeasti sitä ole. Luulisi että ihmisillä on elämässään jotain muitakin saavutuksia.
Tuolla hakemuslogiikalla joku olisi voinut hakea kirjallisen viestinnän valmentajaksi, koska hänellä "peruskoulu on käytynä, ja äikässä oli kymppi seiskaluokalla".
Englannin kääntämishommiin haetaan ilmeisesti aika usein hakemuksilla joiden pääpaino on siinä että YO-kirjoituksissa sai englannista laudaturin tai eximian. Meriitti sekin.
Tulee elävästi mieleen meidän kansalaistaidon oppikirjamme, jossa oli artikkeli aiheesta toimittajan ammatti. Haastateltava oli päätynyt toimittajaksi osittain siksi, että hänellä oli äidinkielestä varsin hyvä numero, kahdeksikko.
Tuostahan se lähtee. 😀 Ehkä oppikijan tekijät halusivat rohkaista nuoria toimittajan uralle. "Ei se niin nuukaa ole, kyllä säkin siinä hommassa pärjäät."
Myyn mitä vaan, mutta mieluiten Rexonaa! 🙂
Niinkuin kaikessa, myös työhakemuksessa liiallisella näppäryydellä ja kikkailulla ampuu vain itseään jalkaan. Kiitos piristävästä listasta, jään odottelemaan mitä ensi viikolla starttaava rekry tuo tullessaan.
Kiitos viikonlopuni aloitusnauruista! 😀
Ahhahaa, mahtavuutta :D. Ihmiset. On ne hölmöjä.
Tämä on nyt selvästi ollut niin suosittu teksti, että täynee julkaista myös sijat 6-10. 😀
Työpaikkailmoituksissa pyydetään melko usein lähettämään vapaamuotoiset hakemukset osoitteeseen xxx. Kuulin jutun työnhakijasta, joka oli kaivertanut hakemustekstinsä tuorekurkkuun. 😀
Muahahaa! Tuolla voisi saada paikan innovatiivisena markkinoinnin ammattilaisena jostain hype-digi-startup-some-mainostoimistosta.
En ehkä kuitenkaan hakisi luokanopettajaksi tuolla metodilla.
Hei,
mieleeni muistuu sähköpostihakemus entisessä työpaikassani rekrytoijana:
”Moi, mä oon Matti, en osaa enkä halua tehdä töitä teille mutta sossu patistaa tosi kovaa että jotain pitäisi hakea, mun pitää tehdä 5 hakemusta viikoissa.
V***u.
Saaks mä paikan?”
Lähetin ky sähköpostin alueen sosiaalitoimistoon.
Teinkö ilkeästi?
Sari, olen niin kamala ihminen, että mielestäni teit ihan oikein. 🙂