Haa, olen tehnyt löydön! Olen nimittäin luullut, että liikanimet ovat poistuneet käytöstä.

Liikanimihän on lisänimi, jota on käytetty etunimen ohella 1800-luvulla ja sitä aiemmin. Käytännössä liikanimet harvinaistuivat 1920-luvulla, jolloin nimilaki vaati jokaiselle sukunimen. Sen jälkeen ihmiset oli helpompi erotella toisistaan sukunimen ansiosta.

Liikanimeä ei yleensä käytetty nimenkantajan itsensä kuullen, vaan sen avulla hänet erotettiin puheissa muista samannimisistä:

Kuulitko jo, että Jouko Kiivas löi Jouko Suutarinpoikaa?

Ja nyt se löytö: liikanimien nykyvastine on tietenkin lööppinimi, jolla ihminen erotetaan kaimoistaan:

Sika-Harri ja Susanna lähtevät rockfestareille

BB-Jani: “Viisari värähtäisi varmasti”

Mitä yhteistä on Kalle Palanderilla ja Audi-Kiesillä?

Nykypäivän lööpeissä ja otsikoissa on sama tarve kuin entisajan keskusteluissa: halutaan tiivillä tavalla viitata ihmiseen, jonka nimi ei ehkä sinällään ole tuttu tai jonka nimi saattaa sekoittua muihin.

Liikanimestä saattoi aikanaan päästä eroon. Jos Jouko Kiivas päätyikin parempaan yhteiskunnalliseen asemaan, hänestä saattoi tulla vaikkapa Jouko Karhunkaataja. Samoin käy lööppinimille. Johanna Tukiainen tunnettiin ensin ”Tekstari-Johannana”, ennen kuin hänen nimensä vakiintui tunnetuksi:

Tekstari-Johanna: ”Ike, ota yhteyttä!” (mtv.fi, 17.3.2008)

Liikanimen ja lööppinimen ero on vain muodostustavassa. Siinä missä liikanimi viittasi ihmisen ominaisuuksiin tai syntyperään, lööppinimi viittaa johonkin tapahtumaan tai mediakontekstiin.

* * *

(Tämä postaus on osa etunimikirjaa, jota kirjoitamme paraikaa Liisan kanssa. Kirjan koko nimi on Aadasta Äijöön – Uusi etunimikirja, ja sen kustantaa Karisto. Kirja ilmestyy vuodenvaihteessa.)

2 kommenttia

  1. Luin tämän nimipostauksen jo viime viikolla ja törmäsin loppuviikosta jommankumman iltalehden lööppiin, jossa Vesa-Matti Loiriin viitattiin Vain elämää -Veskuna. Jotenkin oli hassua, että noinkin tunnettu taiteilija voi saada tuollaisen liikanimen, tosin kyse olikin ilmeisesti ohjelman mainostamisesta.

    1. Leppis, tulkitsit varmasti ihan oikein. Vesa-Mati Loiri on tunnettu aivan itsenään, mutta lööppinimellä on haluttu buustata ohjelmaa. Kiinnostava esimerkki!

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.