Kauhea kolumni! Mahtava kolumni! Hirveä kolumni! Upea kolumni!

Katleena Kortesuo

Useimmat meistä tietävät, että kolumni saa olla hieman provosoiva, kunhan se ei ole asiaton tai argumentoimaton. Pieni kärjistys on usein kolumneissa paikallaan, sillä niillä on lupa olla kiistakirjoitusmaisia minipamfletteja. Kuten Wikipediakin toteaa:

Kolumnin tyylilajiin kuuluu, että kirjoittajalla on oikeus piikitellä ja esittää olevansa oikeassa.

Kavereissani on monta kolumnistia. Niinpä olen lukenut varsin monta lukijapalautetta, joita kolumnistit saavat sekä julkisesti että yksityisviesteinä.

Palautteet ovat aina hämmentävän samansuuntaisia, joten ilmeisesti liikkeellä on tämän tyyppinen yleisohje lukijoille.

Kolumnin lukija, anna palautetta näin. Palautteesi, kun kolumnisti on samaa mieltä kuin sinä, mutta kolumnisti ilmaisee sen hieman kärjistetymmin: ”Mielenkiintoinen pointti, erinomainen teksti, toki hieman provosoiva, mutta niin sen pitää ollakin.” Palautteesi, kun kolumnisti on eri mieltä kuin sinä ja kolumnisti ilmaisee sen hieman kärjistetymmin: ”Vastenmielinen kannanotto, kauhea ajattelumalli, arvosi ovat pielessä, inhoan sinua.”

Ja silti jos kysyisimme näiltä samoilta palautteen antajilta, millainen kolumnin pitää olla, he ilman muuta sallivat pienen kärjistyksen. Kolumnin tyylilajiinhan kuuluu, että kirjoittajalla on oikeus piikitellä ja esittää olevansa oikeassa.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.