Yksinkertaiset ongelmat ovat helppoja. Mitä on kaksi plus kaksi? Esikoululainenkin tietää vastauksen.
Aikuisten maailmassa ei valitettavasti ole tarjolla näin yksinkertaisia laskutehtäviä. Ratkaistavana on vain monimutkaisia ja monikierteisiä ongelmia, joilla on useita taustatekijöitä – eikä yhtään helppoa tai itsestään selvää ratkaisua. Useimmiten tarjolla on monta ratkaisuvaihtoehtoa, mutta niillä kaikilla on myös huonot puolensa, eikä mikään niistä ole täydellinen.
Kun lähdemme etsimään ratkaisua monimutkaiseen ongelmaan, oleellisinta on ymmärtää ongelman alkujuuret kirkkaasti ja rehellisesti. Jos nimittäin emme tunnista kaikkia syitä tai keskitymme vain yhteen ilmeisimpään, emme löydä ikinä pulmaamme parasta ratkaisua. Saatamme yrittää korjata vain yhtä taustatekijää, ja kaikki muut jäävät huomiotta.
Siksi minun teki hitusen pahaa, kun Hesarin toimituspäällikkö Jussi Pullinen analysoi seuraavasti:
Syyllisiä tilanteeseen [energian hinnan nousuun] on vain yksi. Hänen nimensä on Vladimir Vladimirovitš Putin, valtaa Venäjällä käyttävä julma yksinvaltias ja sotapäällikkö.
Valitettavasti Putin ei ole ainoa syyllinen sähkön hintoihin, vaikka helkutin iso ja paha onkin. Toki on helppoa arvostella Putinia (niin minäkin arvostelen), mutta koviin energiahintoihin on muitakin osatekijöitä.
Ennen kuin kaivaudumme syihin, pitää ymmärtää kaksi asiaa: (1) Kaikkiin syihin ei voi vaikuttaa, mutta ne pitää silti tiedostaa. Olosuhde voi olla muuttumaton, mutta se on silti oleellinen taustatekijä. (2) Syy ei välttämättä tarkoita vikaa. Syy voi olla sinänsä positiivinen asia, mutta se silti kytkeytyy käsillä olevaan ongelmaan.
Katsotaanpa taustatekijöitä korkeaan sähkön hintaan:
- Maamme sijainti ja koko. Olemme pohjoinen maa, jossa on pitkät etäisyydet. Meillä kuluu paljon energiaa lämmitykseen ja kulkemiseen. Tätä tekijää ei voi muuttaa, mutta näiden tosiasioiden pohjalta meidän on toimittava.
- Vanhat energiapoliittiset ratkaisut. Emme ole kyenneet rakentamaan ydinvoimaa tarpeeksi ajoissa emmekä osanneet jättää turvetta saataville edes huoltovarmuuden näkökulmasta pahojen päivien varalle.
- Euroopanlaajuinen sähkökauppa. Olemme yksi Nord Poolin osakkaista, ja puoli Eurooppaa on Nord Poolin toimialuetta. Niinpä sähkön hinnat ovat osittain meiltä ulottumattomissa. Tähän kytkeytyy myös Saksan typerä päätös ajaa ydinvoima alas, jolloin halpaa ja saasteetonta sähköä on Euroopassa entistä vähemmän.
- Sää ja sen vaihtelu. Kovalla pakkasella ei tuule, jolloin tuulivoimaa ei juuri synny. Mitä vähemmän tarjontaa, sitä kalliimmat hinnat.
- Parempia energiaratkaisuja ei vielä ole saatavilla. Tulossa on todennäköisesti vetylaitoksia ja pienreaktoreita, jotka tuottavat edullista ja saasteetonta energiaa. Niiden kehittäminen ja rakentaminen ei kuitenkaan onnistu sormia napsauttamalla. Se ehkä lohduttaa, että lastemme ikäpolvella voi olla saatavilla halvempaa sähköä. Toivottavasti tulevaisuudessa energiaa ei voi enää käyttää suurvaltapolitiikan välineenä.
- Ihmisten sähkönkulutus ja käyttötottumukset. Emme ole kokeneet pitkään aikaan energiapulaa, joten emme välttämättä osaa kovin sujuvasti säästää sähköä. Joudumme opettelemaan optimoinnin alusta alkaen. Olemme myös sähkövetoinen yhteiskunta: harvalla on puuhellaa tai retkikeitintä. On paljon helpompi käyttää imuria, hiustenkuivaajaa ja sähköhammasharjaa kuin palata vanhoihin välineisiin.
Nämä tulivat nopeasti mieleeni, ja energia-alan asiantuntijat osaavat varmasti listata enemmänkin. (Jätä kommentti, niin täydennän listaa sen mukaan.)
Se on selvä juttu, että Putin on vastenmielinen ja vallanhimoinen sotarikollinen. Mutta jos väitämme että Putin on yksinään syyllinen sähkön korkeisiin hintoihin, emme koskaan löydä niitä ratkaisuja, joita voi löytyä katsomalla peiliin.
* * *
Monimutkaiset ongelmat ovat ikäviä vyyhtejä. Aina kun joudut selvittelemään sellaista, perkaa tarkasti läpi kaikki taustat ja tekijät. Jos nimittäin löydät vain yhden syyn, et todennäköisesti löydä kaikkia ratkaisuja.