Postasin kaksi kuukautta sitten kirja-arvostelun ekan osan, ja hitauttani kirjaan nyt ylös loput huomioni.
D) Älä osta tätä kirjaa, jos et aio investoida mihinkään
Kauhukseni tajusin juuri, että kirjaa ei voi suositella kenellekään pihille. Huhtikuussa kirjoitin arvostelussani näin:
Vaikka en ole hankkimassa verkkopalvelua itselleni, kirjasta löytyy hyviä vinkkejä myös kaltaiselleni tee-se-itse-ihmiselle.
Nyt kun olen lukenut kirjan, aion sittenkin hankkia verkkopalvelun. Pahus.
Janne jo varasi pyynnöstäni osoitteet katleena.fi ja eioototta.fi. Uskon, että syksyn aikana sivusto saadaan kuosiin.
Älä siis koske Verkkopalvelun ostajan oppaaseen, jos et halua investoida mihinkään. Tuloksena on kaksi vaihtoehtoa:
a) Sinulla on paha mieli, koska et halua investoida, ja silti olet huomannut lukuisia puutteita nykyisissä sivuissasi.
b) Investoit sittenkin – vastoin aikomuksiasi.
Näistä jälkimmäinen vaihtoehto on parempi.
E) Kirjassa on elävää kieltä – etupäässä
Pidän Jannen kirjoitustyylistä. Hän toteaa esimerkiksi seuraavaa:
Komiteat ovat demokratian lahja maailmalle, mutta yritysmaailmassa niillä on vain jarrun virka. Leegion kanssa työskenteleminen on kuin vesikidutusta: projekti etenee tippa kerrallaan, lopputuloksena on märät housut ja projektista toipuminen tarvitsee ammattimaisen terapeutin apua. Kun asioista ei uskalleta päättää isoissa organisaatioissa, asiakas päätyy usein kierrättämään kaikki tehtävät ratkaisut mahdollisimman monella henkilöllä. Mielipiteitä kysytään pedanttisesti kaikilta päälliköiltä, johtajilta, vastaavilta, siivoojilta ja luultavasti kuvaa näytetään vielä naapurin koirallekin. Lopputuloksena syntyvä mussu on väritöntä, mautonta ja poliittisesti korrektia huttua, joka palvelee kaikkia kohderyhmiä yhtä huonosti.
Allekirjoitan tämän täysin, ja tämäntyyppistä linjanvetoa ja mielipiteen kertomista lukisin mielelläni enemmänkin.
Joskus tämä sujuva kirjoitustyyli katoaa teknisiin mutkiin. Esimerkiksi luvun 9 tarkistuslistat olisi kannattanut ryhmitellä allekkain ranskalaisiksi viivoiksi, mutta nyt kymmenet ”tylsät” kysymykset olivat yhdessä putkessa.
Listaa ei tietenkään lueta lineaarisesti, kuten minä luin, mutta tarkistuslista olisi käyttökelpoisempi allekkain, jolloin joka rivin voisi kuitata erikseen.
Suosittelen Jannen kirjaa lämpimästi niille, jotka ovat hankkimassa verkkopalvelua. Merkkasin kaikki itselleni tärkeät vinkit ja tsekkauslistat kirjaan tarralapuilla, ja lopputulos näyttää tältä:
Siinä riittää tutkittavaa joksikin aikaa.
Huh. Siinä on tosiaan tarralappu poikineen. o.0Kiitos kehuista ja kritiikistä – olet muuten varsin oikeassa siitä, että tarkistuslistojen muotoiluun ja tiivistämiseen olisi voinut käyttää enemmän vaivaa. Nyt ne ovat hieman hankalia kahlata kokonaisuudessaan läpi, vaikka mitään en jättäisikään pois. 🙂
Se tsekkauslista oli tosiaan tarpeellinen, mutta jäsentely olisi voinut olla toimivampi. Toisaalta jos kysymykset olisi listannut allekkain, kirja olisi ollut parikymmentä sivua pitempi. 🙂