Koska olen joskus hidas, vuokrasin leffan netistä ekaa kertaa vasta tänä viikonloppuna. Käytin Film2home-palvelua, josta sain vinkin joltain ihmiseltä jotain kautta. (Huomatkaa tarkka lähdeviittaus.)
Leffa maksoi 4 euroa, eli se oli samaa hintaluokkaa tavallisen vuokraamon kanssa. Etuja oli kummasti:
– Ei tarvitse huristella keskustaan ensin hakemaan leffaa ja sitten palauttamaan sitä.
– Kukaan ei vie hyllystä nenäni edestä juuri sitä leffaa, jonka olisin halunnut.
– Minkään tehtaan ei ole tarvinnut käyttää energiaa ja luonnonvaroja fyysisten dvd-levyjen valmistamiseen.
– Sivusto oli helppokäyttöinen myös kaltaiselleni ei-tekniselle ihmiselle. Ensin piti ladata jokin kikkare, ohjelma testasi nettiyhteyden nopeuden, sitten maksoin ja katsoin leffan.
Film2homen valikoimasta en osaa sanoa mitään, koska tavoitteena oli vain testata palvelua. Jos repertoaari on parempi kuin lähi-Ärrällä, niin jo se riittää. Vuokraan leffan ehkä kerran kuussa, joten en tarvitse valtavaa valikoimaa ulottuvilleni.
Samasta osoitteesta voi muuten myös ostaa elokuvia noin 15 eurolla; vanhemmat elokuvat ovat tietenkin halvempia. Jos tapanani olisi hankkia leffoja, siirtyisin ilman muuta lataamaan niitä suoraan kovalevylle.
Ammattini puolesta odotan kovasti, että suomenkieliset sähköiset tuotteet yleistyisivät pian myös kirjojen kohdalla. Olisi hienoa hankkia suomenkielinen ammattikirjallisuus digitaalisena suoraan omalle koneelle. Kirjailijana olisi myös mahtavaa, jos käsikirjoitukseen voisi liittää suorat linkit eri nettisivuille tai tarvittaessa vaikka pienen videonpätkän.
Toistaiseksi tilanne kustantajien ja lukijoiden välillä taitaa olla sama kuin 12-vuotiaitten seurusteluyrityksissä. Tahtoa ja kiinnostusta on molemmin puolin, mutta molemmat odottavat toisen tekevän ratkaisevan siirron. ”Mä sanon että tykkään, jos sä sanot ensin.”
Musta esim. tämä Vook-konsepti on aika mielenkiintoinen tuollainen mixed media -juttu: http://vook.com/what-is-a-vook.htmlEn ole tosin kokeillut, mutta voisi luulla, että se voisi palvella oppimistilanteessa erilaisia oppijoita aika kivasti – olettaen, että materiaali on laadukasta. Muistiinpanotkin voi tehdä samaan laitteeseen.P.s. Bongasin sun uuden opuksen nostona "uutta luettavaa" hyllystä erään tamperelaisen nimeltä mainitsemattoman oppilaitoksen kirjastossa. Sori, ei tullut otettua kuvaa ja lähetettyä. 😉
"Palvelun käyttö vaatii Microsoft Siverlight mediasoittimen." (SIC; olisi oikein kirjoitettuna Silverlight)Joten Windows only, ehkä toimii Macilla, ehkä ei mutta avoimet/vapaat ratkaisut jäävät kokonaan ilman.Hyvä sinänsä niin, koska Mono/Moonlight on patenttiansa, eikä sen ole edes tarkoitus koskaan toimia täysin, vaan olla osoittamassa miten "muut" ovat muka huonompia, kun tahallaan jättävät tukematta.t. vapaa sielu
Hankin hiljattain Kindlen ja aloitin tutustumaan sähköisten kirjojen maailmaan. Positiviisina asioina voin sanoa, että sähköistä mustetta (e-ink) käyttävät lukulaitteet ovat todella hyvin luettavia ja akku kestää viikkojakin ilman latausta. Ihastuin myös Project Gutenbergiin [1], josta sai hyvin testimateriaaliaksi kaikenlaisia kirjallisuuden klassikoita ilmaiseksi lukulaitteelle.Kokemukset kaupallisesta sisällöstä ja sen tarjoajista eivät sitten olleet niin positiivisia ja kirjoitin niistä pitkähkön vuodatuksen blogiini [2], koska sama teksti pelkkänä blogikommenttina olisi ollut varmasti liian pitkä. [1] http://www.gutenberg.org/wiki/Main_Page%5B2%5D http://blog.karrin.net/2010/10/kokemuksia-sahkoisten-kirjojen.html
Kiitos kommenteista!Marko: Vook konseptina on tosi mielenkiintoinen. Uskon vahvasti, että tietokirjoihin on tulossa mukaan videota ja ääntä, mutta suomalaiset kustantajat ovat vielä tosi kaukana siitä.Kiva juttu muuten, että kirjani oli esillä kirjastossa. :)Vapaa sielu: onneksi Film2home toimi Macilla. Avoimista sovelluksista en tiedä, mutta tuskinpa niitä tuetaan. Itsekään en rakasta MS-ylivaltaa, mutta onneksi Silverlight toimi myös omppukoneessa.Karri: kustantajien ja julkaisijoiden lukulaitesota käy tosiaan kalliiksi, ja se vain hidastaa sähköisten julkaisujen käyttöönottoa. En ymmärrä, miksei formaattisodista jo päästä irti.(Tämä oli tosin typerä kysymys. Ei formaattisodista tietenkään päästä irti, niin kauan kuin yhdelläkin valmistajalla on edes teoreettinen mahdollisuus siihen, että se sattuisi saamaan oman formaattinsa oletusarvoksi ja markkinajohtajaksi.)
On olemassa jo avoin ja standardi formaatti, ePub, lukijalaitteista Kindle on ainoa joka ei sitä nyt tue.Karri tuolla kirjoituksessaan jo raapaisee tätä olemassa olevaa ongelmaa e-kirjojen kohdalla, lisäksi sitten tulee vielä kaikenlainen hankaluus kun tarvitsisikin saada näytettyä jotain kavereille, jopa lainata heille jne.Katleena:Siis sinulle on aivan sama miten muiden laita on, kunhan se sinun Mäkilläsi "onneksi" toimii?Hiukan jos viitsisit historiaan perehtyä niin huomaat miten mäkkikin on ollut syrjitty, kunnes laitettiin tarpeeksi rahaa ja temppuilua oikeuslaitosten edessä peliin.. Siitä nyt puhumattakaan että mäkkihän on käyttäjälleen hemmetin kallis. (Joka automaattisesti johtaa puolusteluun sijoitettua arvoa pönkittämään jne.)MS nyt edelleen yrittää kaikin keinoin syrjäyttää vaihtoehdot, mitäpä muutakaan tuomittu monopolifirma osaisi pelätessään omaa muuttumistaan irrelevantiksi.
Anonyymi, kurja juttu, että ärsyynnyt näkökulmastani.Käytin sanaa "onneksi" sen takia, että muuten leffanvuokrauskokeiluni ei olisi onnistunut lainkaan. Käsittääkseni yllättävän moni sovellus tukee vain MS-tuotteita, joten jo Applen ottaminen mukaan on positiivinen laajennus. Eron huomaa, jos yrittää tehdä omista kuvistaan valokuvakirjaa: lähes kaikki kuvafirmojen softat vaativat Windows-ympäristön.Oli täysin omaa tulkintaasi, että minulle "olisi aivan sama, miten muiden laita on". Niin en suinkaan sanonut.Jatkossa jos kiukustut puheistani, niin teethän sen omalla nimelläsi ja vähemmän kärkkäästi. Haluan nimittäin pitää blogin keskustelun rakentavana ja toivon sen myös pysyvän aiheessa. Tämän postauksen aihe olivat sähköiset kirjaformaatit ja Film2homen testaaminen, joten voimme jossain muualla pohtia kiinnostavaa Microsoft vs. Apple vs. avoimet koodit -asetelmaa.
Mäpä en ole ostanut vielä yhtään leffaa netistä, koska tähän asti mm. Voddlerissa kokeilemani freebiet/trailerit ovat tökkineet tällä AMD Sempron 2400+ / Radeon 9700 / 2 GB RAM-koneella aivan naurettavasti. DivX- ja XVID-leffat sekä DVD:t toimivat moitteettomasti, joten miksi vaivautua diashowta katsomaan?Tulevaisuudessa, kun tuon 2004-spekseillä tehokoneen tilalle tulee joku 64-bittinen moniydintykittäjä, jätän DVD:t ja *.avit pölyttymään ja streamaan kaiken videon pilvestä.