Ota lusikka *mihin* käteen?

Katleena Kortesuo

Mieheni työkaveri ihmetteli, miksi kehotetaan ottamaan lusikka kauniiseen käteen, kun jotakuta käsketään sopeutumaan tilanteeseen. Miksei sanota, että lusikka pitää ottaa käteen kauniisti?

Sanonnan takana on entisaikojen uskomukset: vasenta kättä pidettiin huonompana ja jopa paholaisen kätenä. Sen sijaan oikea käsi oli "parempi" ja "kauniimpi" käsi.

Vasenta kättä saatettiin sanoa huonoksi kädeksi, rumaksi kädeksi, kurakädeksi tai metsänpuoleiseksi kädeksi.

Kun siis lusikka käsketään ottamaan kauniiseen käteen tai koreaan käteen, sillä tarkoitetaan oikeanpuoleista kouraa. Vasenkätisten oli entisaikaan syytä sopeutua olosuhteisiin – eli käyttämään oikeaa kättänsä.

9 kommenttia

  1. Tämä on varmaankin kielenoppineiden perimätietoa, koska sama asia pidemmin löytyy Kotimaisten kielten keskuksen sivuilta:

    http://www.kotus.fi/index.phtml?s=1132

    Sielläkään ei kerrottu, mistä tieto on peräisin. Jos Katleena osaa lentää, hän osaa myös ratkaista tämän arvoituksen.

    1. Yritin eilen illalla kaivaa kielitieteen kirjoistani lähdettä, mutta en löytänyt. Todennäköisesti olen kuullut asian jollain etymologian kurssilla suomen kielen laitoksella vuonna 1997.
      Tämä tosiaan kuuluu kielentutkijoiden kollektiiviseen tietouteen, joten jos jollakulla lukijoista olisi tarjota kirjallinen lähde, niin olisin onnesta mykkyrällä. Ehkä lähden jopa lentoon.

      1. Kotikirjastoni kielitieteen osasto on vaatimaton, joten kysyin herra Googlelta. Kohtalainen googlettaminen vinkkasi, että sanonta olisi suora lainaus ruotsin sanonnasta ”ta skeden i vacker hand”. Ruotsiksi surffailu paljasti, että Lars Levi Laestadius on jutussa mukana:

        http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/93/139.html

        Sanonnan alkuperä ei silti selvinnyt. Sitä pitää etsiä vuotta 1831 aikaisemmista lähteistä.

  2. Asiaa hiukan sivuten Yle uutisoi tänään, että aivojen ”kätisyys” voi muuttua parissa viikossa: ”Kätensä murtaneilla tehdyn tutkimuksen mukaan oikeakätinen oppii kirjoittamaan tai harjaamaan hampaansa melko sujuvasti vasemmalla kädellä jo parissa viikossa. Työllä ja vaivalla kuka tahansa voi muuttua oikeakätisestä vasenkätiseksi. Aivot muovautuvat käytön mukaan.”

    http://yle.fi/uutiset/tiede_ja_tekniikka/2012/01/kipsikasi_muuttaa_aivot_16_paivassa_3198112.html

    1. Hyvä linkki ja varmasti tosi tutkimus. Kätisyyttään pystyy onneksi vaihtamaan tarvittaessa.
      Se on tietenkin kurjaa, jos jonkun kätisyyttä vaihdetaan turhaan ja pakottamalla, koska senkin opettelun olisi voinut käyttää johonkin hyödyllisempään.

      1. Tuo kätisyys on jännä juttu, olen pitkälti oikeakätinen, mutta aikoinaan kun lapsena sain sulkapallomailan käteeni niin käsi oli vasen, eikä siinä ollut mitään ongelmaa pitkään aikaan kunnes tajusin että maila on väärässä kädessä. (Enkä sulkapalloa nykyään osaakaan pelata…)

        1. Juu, kätisyys ei ole absoluuttista. Vasenkätinen siskoni käyttää veistä ja haarukkaa kuten me oikeakätiset, ja oikeakätinen kaverini heittää palloa vasurilla.
          Joskus törmäsin netissä kätisyyslaskuriin, jolla pystyi laskemaan prosentuaalisesti käsiensä "vahvuudet". Se on jäänyt jonnekin 2000-luvun alun läppärini kirjanmerkkeihin (silloin kun somekirjanmerkkejä ei vielä ollut).

  3. Voisiko sanonnan takana olla se, mikä joissain maissa on edelleenkin validi: siellä missä ei ole vessapaperia ja käsienpesumahdollisuuksienkin kanssa on vähän niin ja näin, vasen käsi on paskakäsi ja sillä ei kosketa ruokaan, vaan syödään oikealla kädellä?

    1. Tällaista selitystä ei ole käyty alan kirjallisuudessa läpi, mutta ilman muuta on olemassa jokin syy siihen, miksi vasen on ollut huonompi ja oikea parempi.
      Toinen vaihtoehto on joukosta erottumisen pelko. Punainen tukka oli todiste noituudesta, ja iso syylä oli merkki paholaisesta. Vastaavasti vasenkätisyys on saattanut olla niin poikkeavaa, että se on katsottu ennemerkiksi jostain pahasta.
      Tämä on tietenkin puhdasta spekulaatiota. Minulla ei ole aavistustakaan, mikä on perimmäinen peruste vanhoille käsien nimityksille – syitähän voi olla montakin.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.