En minä pöllinyt polttoainetta kylmäasemalta eilen illalla

Katleena Kortesuo

Eräs klassinen kriisiviestinnän virhe on esittää puolustautumisensa muodossa ”en ole tehnyt pahaa asiaa X”. Viimeksi tähän syyllistyi ministeri Pirkko Mattila:

En ole lärvejä vetänyt, en ole tanssinut pöydällä, en ole oksennellut eikä minua ole kannettu mistään.

Lausunnosta huomaa, että Mattila ei hallitse kriisiviestinnän perusteita. Väärän väitteen tai pahan teon kielto on huono valinta paristakin syystä:

  1. Lukija ei välttämättä muista, että lauseessa oli kieltosana. Hän vain muistaa jälkikäteen, että ”jotenkin se Mattila liittyi lärvien kiskomiseen, pöydällä tanssimiseen ja kännissä oksenteluun”.
  2. Jos lukija ei ole edes kuullut kyseistä huhua tai syytöstä, Mattila itse aktivoi sen hänen päässään. ”Ai jaa, Mattilaa on siis epäilty kännissä oksentamisesta ja pöydillä tanssimisesta!”

Postaukseni otsikko ”en minä pöllinyt polttoainetta kylmäasemalta eilen illalla” oli klassinen esimerkki typerästä kiellosta. Parempia vaihtoehtoja on kaksi:

  1. Jos olen pöllinyt polttoainetta, tunnustan sen.
  2. Jos en ole pöllinyt polttoainetta, vastaan kyselyihin näin: ”Maksoin polttoaineeni rehellisesti.”

Ensimmäinen edesauttaa kohun laantumista ja asian selvittelyä. Jälkimmäisestä taas ei saa revittyä sensaatio-otsikoita.

 

11 kommenttia

  1. Enpä muista lukeneeni hänen toilailuista aiemmin. Mielenkiinto kääntyi heti tapaukseen. Samoin kiertely herätti mielenkiinnon asiaa kohtaan. Jotakin siellä on tapahtunut.

    Mitä enemmän vakuutat sitä vähemmän valuutat.

  2. Kolmas syy: Lukija jää miettimään, mitä kaikkea Mattila EI kiistänyt ja miksi. Jos ei ole vedetty lärvejä, niin ehkä pikku tumut kuitenkin? Ei ole kannettu mistään, mutta entäs talutettu? Pöydillä ei ole tanssittu, mutta onko niiden alla kontattu? Lista jättää loputtomasti tilaa uusille syytöksille ja epäilyksille.

  3. …Koska yleensä syytetty kai kuitenkin yrittää kiistää kaiken minkä voi. Lukijalle jää rivien välistä se vaikutelma, että Mattila ei pysty kiistämään humalassa törttöilyä, vaan ainoastaan sen, ettei ole törkeässä humalassa syyllistynyt tietynlaiseen huonoon käytökseen.

  4. Just näin.Toisinaan sattuu ihan sydämestä, kun huomaa miten amatöörejä monet julkisuuden henkilöt ovat kriisiviestinnässä.

    Mielenkiintoista oli myös, että tämä Mattila selitti jossakin mediassa, että kyseessä on vain käytöksestä pikkutarkka puhemies (huom! sama puolue). Sen sijaan eri puolueen syytetty pahoitteli tapahtunutta, eikä alkanut syyttää puhemiestä.

  5. Puolitoista viikkoa on menty ja kas, uutisotsikoissa on taas ministeri kriisiviestinnän pyörteissä. Mukana keikkuu myös YLE:n vastava pääministeri. Kiinnostaisi kuulla, paljonko annat tyylipisteitä suorituksista.

  6. On pakko mainita, vaikka ”vanha” julkaisu onkin. Mainitsit ettei ”jälkimmäisestä taas ei saa revittyä sensaatio-otsikoita”.
    Alkoi naurattaa, kun aloin ajattelemaan minkälaisen otsikon siitä saisi.

    Katleena Kortesuo avoimena: -maksoin polttoaineeni rehellisesti!

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.