Miksi ihmeessä kirjoittaisit tietokirjan?

Katleena Kortesuo

Postasin aamulla kustantajan valitsemisesta, ja Jarilta tuli heti vastapallo:

Se on selvää, että tietokirjoilla ei elä, varsinkaan bisnespuolen tietokirjoilla. Ei siis kannata hetkeäkään kuvitella, että tietokirjojen teko olisi ammatti.

Mutta miksi ihmeessä kannattaa kirjoittaa tietokirjoja, jos koko homma vie vain aikaa ja ahterilihaksia, ja palkaksi tulee hyvä mieli?

  1. Tietokirjan kirjoittaminen auttaa oppimaan jonkin tietyn asian. Joudut perehtymään lähteisiin, haastattelemaan asiantuntijoita, lukemaan tutkimuksia ja kokeilemaan oppejasi. Jokainen kirjaprojekti kasvattaa tietoja ja taitoja.
  2. Tietokirjan kirjoittaminen vahvistaa asemaasi tietyn aihealueen asiantuntijana. Jos olet yrittäjä, se tietää enemmän asiakkaita ja korkeampia hintoja. Jos olet jossain töissä, se tietää vahvempaa asemaa palkkaneuvotteluissa ja yt-neuvotteluissa.
  3. Tietokirjan kirjoittamisesta tulee hyvä mieli. Kirja auttaa niitä, jotka tarvitsevat tietoa mutta joilla ei ole varaa tai mahdollisuuksia mennä koulutukseen.
  4. (Hyvän) tietokirjan teko on osoitus myös metataidoista. Osaat siis kirjoittaa, olet pitkäjänteinen ja olet toivottavasti myös looginen.
  5. Tietokirja vie alaasi eteenpäin. Moni ala tai harrastus on niin uusi, ettei siitä ole tehty yhtään kirjaa. Heti kun joku tekee kirjan parkourista, työntekijälähettilyydestä, lohkoketjuista tai joukkorahoituksesta, se vie itse alaa samalla eteenpäin. Ensin pitää koota perustiedot yksiin kansiin, ja sen jälkeen on entistä helpompi kehittää alaa ja keskustella siitä.
  6. Tietokirja vie viestiäsi eteenpäin. Jos haluan, että HR-ihmiset omaksuvat jonkin tietyn HR-strategian, siitä kannattaa tehdä kirja. Jos haluan, että yhä useampi alkaa harrastaa parkouria, siitä kannattaa tehdä kirja. Jos haluan, että yhä useampi ryhtyy vegaaniksi, siitä kannattaa tehdä kirja.
  7. Tietokirja kuulostaa niin hienolta. Pakkohan se on myöntää: minusta on kiva saada sanoa olevani tietokirjailija. Surullista mutta totta.
  8. Tietokirja jää jälkeesi, kun kuolet. Tunnustan suoraan tämänkin alhaisen motiivini: on kiva ajatella, että ehkä minusta on hyötyä jollekulle 2100-luvun historioitsijalle.

Se on selvää, että koko motiivilista ei täyty jokaisen tietokirjan kohdalla. Listasin kuitenkin kaikki omat syyni, jotka ovat olleet mukana eri hankkeissa. Yritän painottua kohtiin 1–6, mutta kyllä ne seiska ja kasikin mukana kulkevat.

3 kommenttia

  1. Allekirjoitan joka kohdan. Ammattia kysyttäessä en tempaa esiin eläkeläiskorttia, vaan tietokirjailijoiden jäsenkortin. Erästä jäljitellen esittelen ammattini. Olen kirjailija, TIETOkirjailija.

    1. Samoin Jyväskylän Lutakosta TietoFinlandia vuodelta 1996

  2. Hyvä lista! Pari lisäkohtaa tuli heti mieleen, jotka voivat tuoda myös rahaa (siitä kun tässä on kuitenkin kyse):

    1. Hyvin kirjoitetun tietokirjan kautta voi työllistyä tai saada yhteistyökumppanin osaamistasi arvostavalta taholta, ja
    2. Tietokirjailija voi saada apurahoja ja todennäköisesti niiden kautta kirjailija saa enemmän tuloja mitä suoranaisesti kirjojen myynnillä.

    Kiitos hienoista kirjoituksista! Ollaan ylpeitä tietokirjallisuudestamme!

    Terv. Atte Mallenius

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.