Älä HUUDA mulle

Katleena Kortesuo

Lähes kaikki tietävät, että SUURAAKKOSIA eli versaaleja ei kannata käyttää sähköisessä viestinnässä.

Tähänkin sääntöön on iskenyt joku Överi (ks. postaukseni ”Joku vetää aina överit”.) Osa ihmisistä nimittäin luulee, että suuraakkoset ovat huutamista kaikkialla.

”Miksi sä kirjoitat tohon fläppitauluun tikkukirjaimilla? Sehän on huutamista.”

Hyvät ystävät, tikkukirjaimet ovat huutamista vain sähköisessä viestinnässä (sähköposteissa, tekstiviesteissä ja verkkoteksteissä). Muussa viestinnässä niillä on yhä tarkoituksensa*.

Perinteisessä liikekirjeessä suuraakkosilla merkitään asiakirjan laji, liitteet, otsikko sekä yritysten nimet ja postitoimipaikat. Myös fläppitauluun voi kirjoittaa versaaleilla, jos oma tekstauskäsiala on liian epäselvää. Tikkukirjaimia saa myös käyttää vaikkapa käyntikortissa, yrityksen opasteissa, esitteissä tai tutkielmassa, jos tarvis on.

Suuraakkosia käytetään myös tieverkon paikkakuntakylteissä, koska ne näkyvät kauas.

Pian joku Överi kirjoittaa yleisönosastoon otsikolla: ”Miksi tiehallinto huutaa meille? Mitä pahaa olen tehnyt?”

* On toki hyvä muistaa, että suuraakkosilla ei voi kirjoittaa isoja määriä tekstiä. Suuraakkosia on nimittäin hankala lukea pitkään, koska välimerkit ”katoavat” niiden väliin ja koska virkkeiden rajat eivät erotu kunnolla.

2 kommenttia

  1. Kiitos kommentista!Heti kun hevostallinne päiväkirja siirtyy verkkoon, tikkukirjaimetkin muuttuvat huutamiseksi. Sitä odotellessa voi hyvin käyttää tikkukirjaimia paperisessa päiväkirjassa, jos oma käsiala on epäselvää.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.