Puhuin eilen Työterveyslaitoksessa verkkokirjoittamisesta ja someläsnäolosta. Rohkaisin työtisläisiä viestimään avoimesti, sillä kukaan ei uskalla pestata mustaa aukkoa.

Tiedättehän mustan aukon, siis sen ihmistyypin, joka on hiljaa koko palaverin ajan? Hän imee itseensä tietoa ja materiaa, mutta mitään ei tule ulos. Hän ei kerro kantaansa. Kukaan ei tiedä, onko kyseessä lintu vai kala.

Niinpä yksikään ihminen ei uskalla pestata mustaa aukkoa projektiinsa, tiimiinsä tai työryhmäänsä. Pestaaja ei nimittäin voi olla varma, ovatko mustan aukon tiedot ja taidot ajan tasalla. Entä mitä mieltä hän on asioista? Onko hän suunnitelmallinen vai improvisoija? Humoristinen vai vakava?

Me ihmiset haluamme tietää, kenen kanssa työskentelemme. Älä siis ole musta aukko.

 

11 kommenttia

 1. Olipas opettavainen kalvosarja. Erityisesti tuo tyylijanakohta oli mieleen. Eli pitääkin hiukan hahmotella millainen kirjoittaja itse olen. Ainoa puute siinä tyylijanassa oli se, että siinä ei huomioitu kirjoitusvihreitä. Sillä saralla ainakin minä loistan.

  Myös virkkeiden pituudet ja kappaleiden rakenteet ovat haastavia tälläiselle hupikirjoittajalle. Eli joskus pitääkin muistaa laskea sanoja ja katsella miten virkkeet rakentuu.

  Kiitoksia hyvästä kalvosarjasta. Sarjasta on apua omien tekstien tutkimiseen.

  Kari…

 2. ”On turha väittää olevansa asiantunteva, jos ei koskaan puhu asiaa.”
  Hieno kiteytys! Mikä siinä onkin että kiertely ja muodon taakse piiloutuminen on helpompaa kuin suoraan asiaan meneminen?

  1. Kiitos Marko! Ihmiset tosiaan unohtavat, että oma viestintä kertoo, millaisia he ovat. Jos joku vain kiertelee ja kaartelee – tai jos hän on mykkä musta aukko – kukaan ei voi tietää, onko hän aito asiantuntija vai ei.

 3. Hieno ja ajatuksia herättävä diasarja. Tykkäsin tuosta taustasta ja asettelustakin. Erilaisuus miellytti silmää ja lisäsi taas yhden kohdan omalle ammatillisen kehittymisen listalle.

 4. Hyvä setti.

  Olen melko vakiokävijä täällä, joten uskalsin aloittaa setin selailemisen, vaikka 88 sivua kuulosti ihan liian paljolta.

 5. Kiitos erittäin hyvästä ja informatiivisestä koulutuksesta TTL.ssä. Enpä muista milloin viimeksi nauranut viimeksi koulutuksessa näin paljon ja ihan hyvästä syystä. Ihanaa kun kyseenalaistit vanhoja totuttuja kaavoja.
  Kehoitin kaikkia, jotka eivät paikalla olleet katsomaan videotallenteen.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.