Asenteet kunnossa

Katleena Kortesuo

Kesä 1987. Olin R-kioskin edessä kahden kaverini kanssa.

Paikalle tulee perhetuttuni, varakas kartanonrouva. (Tämä on oleellinen tieto tarinassa.)

Kartanonrouva tervehtii minua, vaihtaa muutaman sanan ja menee R-kioskille hoitamaan asioitaan. Kun hän tulee ulos, hän ojentaa meille kaikille jäätelöt ja toivottaa hauskaa kesäpäivää.

Kiitämme ja olemme oikein tyytyväisiä.

Kun rouva on poistunut, toinen kaverini sanoo: "Olipas tosi kiva nainen."

Toinen kaverini nuolee jäätelöään ja katsoo happamasti rouvan perään: "Mutta kyllä nekin maitotiliään odottaa."

Asenteissa ja hyvissä tavoissa on yksi yhteinen ominaisuus. Yksikään 12-vuotias ei hanki niitä omin päin. Ne tulevat perheeltä.

4 kommenttia

    1. Kyseisessä kartanossa oli valtava sadan lehmän navetta, ja myydystä maidosta saatiin tietenkin tuloja. Kaverini tarkoitti maitotilillä sitä rahaa, jota paikallinen meijeri maksoi maidosta.

  1. Eskarissa oleva poika kertoi joulukuussa kaverilleen, että hänelle on syntynyt pikkusisko. Pojan kaveri tokaisi välittömästi: ”Tapa se”. Mistä pieni poika on tämän kommentin kuullut ja miten miten hämmentynyt pojan mieli on ollut kuultuaan kommentin.

    1. Kamala kommentti. Mistä ihmeestä lapsi voi oppia tällaisia?
      Meillä oli muuten aikanaan partiossa poika, joka lateli tällaisia: "Sakemannit ja ryssät vois kaikki tappaa." Pojalla oli iäkäs isä, joka ilmeisesti opetti sodanaikaisia arvoja lapselleen vielä 2000-luvun alussakin.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.