Kun on aikansa pitänyt blogia, sitä alkaa pohtia oman sivuston laatua ja suosiota. Onko kommenttien määrä mahtava vai mitätön? Ovatko omat lukijamäärät alan kuohukermaa vai kahvinporoja?

Listasin parhaat* vinkkini oman blogin benchmarkkaukseen. Kirjoitin listan tietenkin siitä näkökulmasta, että bloggaaja haluaa lisää lukijoita. – Jos siis oma blogisi on tarkoitettu päiväkirjaksi itselle ja lähipiirille, nämä vinkit ovat turhia.

Mutta asiaan. Vassokuu:

Nettivinkki 1: Listaudu Oindex-palveluun.

Oindexissa ei tietenkään ole Suomen kaikkia blogeja, mutta sieltä löytyy osviittaa lukijamääristä. Jos haluaa asettaa itselleen tavoitteita, voi ilmoittaa oman sivustonsa listaukseen ja seurata sen etenemistä lähemmäs kärkeä.

Nettivinkki 2: Listaudu Blogilistalle.

Blogilistalla on paljon harrastusblogeja, mutta toki myös asiantuntijablogeja löytyy. Varsinkin muotibloggaajien on helppo benchmarkata sijoitustaan Blogilistalla.

Nettivinkki 3: Pälyile Cisionin kuukausittaisia blogilistauksia.

En ole aina samaa mieltä Cisionin listauksen oikeellisuudesta, mutta toki se antaa suuntaa. Cision ei paljasta mittareitaan, mutta kriteereitä lienevät postaustiheys, kommenttimäärä ja kävijämäärä. Sen sijaan sivuston visuaalisuus tai sisällön laatu tuskin ovat mittaristossa, koska analyysi on tietenkin automatisoitu.

Toimintavinkki 1: Kysele bloggaajakollegoilta.

Juttelen usein muiden bloggaajien kanssa lukijamääristä. Kysyn monesti suoraan, paljonko kollegalla on lukijoita arkisin ja viikonloppuisin. Annan toki vastineeksi EOT-blogin vastaavat tiedot.

Toimintavinkki 2: Ota huomioon oma kohderyhmäsi.

Bisnesblogilla ei ole niin paljoa lukijoita kuin muotiblogilla, eikä petankkiblogi pärjää lätkäblogille. Suomenkielinen huippublogi ei koskaan yllä englanninkielisen keskivertoblogin tasolle lukijamäärissä. Kannattaa siis ottaa vertailukohta mieluummin läheltä kuin kaukaa.

Toimintavinkki 3: Benchmarkkaa tietenkin myös suhteessa omaan historiaasi.

Seuraa omien kävijämääriesi ja kommenttimääriesi kehitystä. Suunnan olisi hyvä olla ylöspäin.

Tässä tosin sokaistuu helposti. Jos vertaa vain omiin tuloksiinsa, luulee vuoden päästä saavuttaneensa valtavasti. Siksi kannattaa pitää muitakin vertailukohtia kuin oma bloggaushistoria. (Muistan itse sen ajan, kun päivittäinen kävijämäärä ylitti sadan. Kuvittelin hetken aikaa olevani Suomen suosituin asiantuntijabloggaaja. Muhahahaa.)

Toimintavinkki 4: Tilastoi syötteesi tilaajat.

Moniko tilaa blogisi syötteen? Onhan määrä kasvamassa?

Toimintavinkki 5: Seuraa vieraspostaustesi luettuutta**.

Kirjoita vieraspostauksia muihin blogeihin ja seuraa, miten omat tekstisi menestyvät suhteessa foorumin muihin teksteihin. Tämä yleensä kertoo oman kirjoittamisesi laadusta: luetaanko omaa tekstiäsi enemmän vai vähemmän kuin muiden? Entä kommentoidaanko sitä enemmän vai vähemmän?

 

* Oikeasti nämä ovat ainoat.

** Tiesitkö, että luettuus on sana? Vrt. tunnettuus.

 

 

 

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.