Kävin läpi eduskuntavaalien tuloksia 2000-luvulta. Tsekkasin erityisesti jytkyjä ja veret seisauttavia vaalivoittoja: kun jokin puolue nostaa kannatustaan huimasti, keille uudet edustajanpaikat menevät?

Vaalit ovat paha rasti sekä nousevalle puolueelle että sen äänestäjille. Kun puolueen suosio roihahtaa äkillisesti, sillä ei ole tarjota kannattajilleen konkareita tai tuttuja nimiä. Niinpä äänestäjän pitää valita täysin uusien ehdokkaiden välillä.

Minkä numeron kansalainen pyöräyttää äänestyslippuun vaalikopissa, kun kukaan ehdokas ei ole entuudestaan tuttu, mutta puolue kutittelee kyllä?

Lopputulos: äänestäjä valitsee listan alkupäästä minkä tahansa sukunimen, joka sattuu kivalta kuulostamaan. Jos siis haluat eduskuntaan, vaihda sukunimesi aakkosten alkupäähän.

Tylsät taustalaskelmat kaltaisilleni niminörteille

Laskin tilastoja sukunimien alkukirjaimista. Tsekkasin ensin suomalaisten sukunimien alkukirjainten jakauman. Tilastoista löytyy vain ne sukunimet, joiden kantajia on vähintään 20. Niinpä tilastossa on listattuna 4 987 948 suomalaisen nimet.

Jos jakaa aakkoset kolmeen samankokoiseen luokkaan ja ryhmittelee sukunimet niihin, niin ihmiset eivät jakaudu tasan. K-alkuiset sanat ja nimet ovat suomen kielessä yleisiä, ja taas loppupään kirjaimet Z–Ö ovat harvinaisia. Kansalaisten jakauma on siis epätasainen:

  • A–J-kirjaimella alkava sukunimi (alkukirjaimia 10 kpl) on 24 %:lla suomalaisista
  • K–T-kirjaimella alkava sukunimi (alkukirjaimia 10 kpl) on 67 %:lla suomalaisista
  • U–Ö-kirjaimella alkava sukunimi (alkukirjaimia 9 kpl) on 8 %:lla suomalaisista

Täytyy siis ryhmitellä sukunimet niin, että jokaisessa lokerossa on kolmasosa suomalaisia. Silloin jakauma menee näin:

  • Aadan–Kontio 1 662 844 suomalaista (7 950 erillistä sukunimeä)
  • Kontiokari–Piironen 1 663 075 suomalaista (6 444 erillistä sukunimeä)
  • Piirto–Öörni 1 662 029 suomalaista (8 566 erillistä sukunimeä)

Jos sukunimien alkukirjaimella ei olisi vaaleissa mitään merkitystä, silloin jytkypuolueista nousisi eduskuntaan uusia nimiä tämän jakauman mukaan. Mutta jos teoriani on oikea, alkupään nimet korostuvat yllättäjäpuolueiden uusissa kansanedustajissa. Väitän, että silloin kun puolue on tärkeä valinta mutta yksilöllä ei ole mitään väliä, äänestäjä poimii ehdokaslistan alkupäästä sattumanvaraisen nimen.

(Toki tiedän vallan mainiosti, ettei alkukirjain ole ainoa peruste valita omaa ehdokastaan. On selvää, että julkkisnimi menee helposti tavis-ehdokkaiden edelle. Jotkut äänestäjät ovat jopa niin omituisia, että he tekevät vaalikoneen ja seuraavat ihan oikeasti ehdokkaiden vaaliteesejä.)

Jytkyt ja veren seisautukset 2000-luvulla

Mitkä puolueet olivat isoimpia vaalivoittajia eduskuntavaaleissa 2003, 2007, 2011, 2015 ja 2019? Laskin tilastoon vain sellaiset kasvuluvut, joissa puolue on saanut vähintään viisi uutta paikkaa eduskuntaan. Tällä arvolla rajasin pois uusien pikkupuolueiden nousun eduskuntaan, koska esiintymiä ei kuitenkaan voisi analysoida yhdestä tai kahdesta sukunimestä.

Vaalivoittajien tilasto näyttää tältä:

Vaalit Puolue Uudet paikat
2003 Keskusta +7
2007 Kokoomus +10
2011 Perussuomalaiset +34
2015 Keskusta +14
2015 Vihreät +5
2019 SDP +6
2019 Vihreät +5

Sitten nimien kimppuun. Puolue on nosteessa, mutta keitä äänestetään?

Pengoin läpi päässeistä edustajista esille vain uudet nousijat, eli hylkäsin ne nimet, jotka olivat jo aiemmin olleet kansanedustajina samassa tai eri puolueessa.

Vaalit Uudet edustajat yht.
Uudet edustajat
aakkosvälillä
Aadan–Kontio
%
2003 Keskusta 19 9 42 %
2007 Kokoomus 18 6 33 %
2011 Perussuomalaiset 30 12 40 %
2015 Keskusta 12 4 33 %
2015 Vihreät 7 3 43 %
2019 SDP 11 4 36 %
2019 Vihreät 14 7 50 %

Hurraa! Tieteellinen ja aukoton tutkimukseni osoittaa, että kansanedustajan kannattaa olla aakkosten alkupäässä, jos puolue on kovassa nosteessa. Silloin paikkoja on avoinna erityisesti nimilistan alussa keikkuville, koska äänestäjien valinnat painottuvat selkeästi nimilistan ensimmäiseen kolmannekseen.

* * *

Jos joskus lähtisin ehdolle, vaihdan nimekseni trendikkään eKortesuon. Se viestii sähköisyyttäni ja dynaamisuuttani juuri sopivasti.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.