Mummuni on 97-vuotias. Hänellä nousi pari viikkoa sitten kuume, ja yskäkin oli pahan kuuloinen.

Niinpä tätini tilasi mummulle ambulanssin, ja matka vei Oriveden sairaalaan.

Kuluneen parin viikon aikana mummua on rahdattu seuraavan kaavan mukaan:

  1. Kotoa Oriveden sairaalaan.
  2. Oriveden sairaalasta Kangasalan sairaalaan.
  3. Kangasalan sairaalasta Korkeakosken vanhainkotiin.
  4. Korkeakosken vanhainkodista Oriveden sairaalaan.
  5. Oriveden sairaalasta TAYS:iin.
  6. TAYS:ista Mäntän sairaalaan.
  7. Mäntän sairaalasta Oriveden sairaalaan.
  8. Oriveden sairaalasta Korkeakosken vanhainkotiin.

Mitä tuumaat? Sietäisitkö itse potilaana tällaista kärräystä, jossa ympäristö ja hoitajat vaihtuvat joka toinen päivä? Entä miten asiaan mahtaa suhtautua 97-vuotias vanhus?

Vai pitäisikö etsiä hyviä puolia? Nythän mummu saa matkustella.

Voi v*ttu meidän järjestelmäämme.

7 kommenttia

  1. Ei kyllä kuulosta hyvältä potilaan kohtelulta, varsinkaan kun kyseessä on 97-vuotias mummu. Luulisi tuosta sairastuvan vain enemmän… Missä kohtaa järjestelmä on mennyt vikaan tässä tapauksessa?

    1. Huolestuttavaahan tuo on. Yhteiskuntamme kohtelee vanhuksia ja lapsia yksikköinä, numeroina ja huollettavina, vaikka heitä pitäisi kohdella ihmisinä.
      Samaan aikaan kun mummuni on kiertänyt myötäpäivään, todennäkäisesti kymmenen muuta vaaria ja mammaa on kiertänyt vastapäivään laitoksesta toiseen.

  2. Miksi noin paljon paikanvaihtoa? Ymmärtäisin Oriveden sairaalan, TAYS:n (jos tarvitaan jotain erikoistoimenpidettä) ja ehkä vanhainkodin, jos sairaalassa ei ”saa” pitää vuodelevossa liian tervettä potilasta.
    Eihän tuossa ole mitään järkeä! Tätä viimeistä lausetta olen muuten viime vuosina käyttänyt entistä enemmän. Alkaa tulla mieleen Keisarin uudet vaatteet nykymenosta.

    1. Minäkin ymmärrän TAYS-käynnin, mutta muut siirrot ovat johtuneet hieman omituisemmista syistä:
      "Täällä ei ole tilaa." (Miksi hiivatissa asiaa ei voitu selvittää puhelinsoitolla?)
      "Tuolla toisessa hoitolaitoksessa on enemmän tilaa." (Mutta korvaako se siirtelyn aiheuttaman hämmennyksen vanhukselle?)
      "Tuo toinen hoitolaitos on lähempänä kotia." (Ikään kuin sillä olisi merkitystä.)
      "Vanhainkoti on parempi paikka kuin sairaala." (Kyseessä on kuitenkin väliaikainen sairaus, ja mummun tavoite on palata takaisin kotiin.)

  3. Joo, toi on ihan hullu tilanne! Olen itse kotoisin Korkeakoskelta ja kuullut tämän johtuvan tästä:
    Orivesi kuuluu Kangasalan terveydenhuoltopiiriin ja siksi ihmiset kärrätään sinne jos Orivedellä ei ole tilaa. Kärräystä tulee lisää kun jossakin ”lähemmässä” paikassa vapautuu tilaa.

    Taysiin ei pääse kirveelläkään ja jos pääsee, sieltä joutuu mahd. pian pois ”lähemmäksi”.

    Loogista? Ei. Ja miten se vanhainkoti tähän liittyi? En ymmärrä!

    Ja nyt Orivesi havittelee liittäytymistä Tampereen terveydenhuoltopalveluihin, jotka ovat vielä huonommat ja lisäävät varmasti tätä kärräilyä entisestään. Onneksi en enää asu siellä, mutta sukulaiset kyllä. >:(

    1. Arvasinkin, että oma mummuni ei ole ainoa, jota on kärräilty edestakaisin. Voi kurjuus.
      Pahimmillaan jatkuva kuskaaminen sekoittaa kokonaan heikkokuntoisen vanhuksen pään. Sen jälkeen voidaankin todeta: "Ei kuulkaas, eihän tämä mummo selviä enää yksin kotona, kun ei se enää tiedä edes sijaintiaan."

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.