Kuvitellaanpa, että olet julkkisjuontaja. Kuvitellaanpa, että olet salakuvannut kotonasi seksikumppaneitasi. Kuvitellaanpa, että rikos tulisi ilmi.
Mitä tekisit julkkisjuontajana?
- Sinä ET tekisi videota, jossa surisit omaa uraasi, omaa negatiivista julkisuuttasi ja omia kurjia fiiliksiäsi. Se nimittäin vaikuttaa siltä, että et ymmärrä uhrien tunteita.
- Pyytäisit henkilökohtaisesti anteeksi uhreilta ja julkisesti faneilta ja yhteistyökumppaneilta. Sinä ET yhdistäisi samaan viestiin tarinaa ”pahantahtoisista ex-kumppaneista”. Se nimittäin vaikuttaa siltä, että anteeksipyyntösi ei ole aito.
- Jos jakaisit rasismiin liittyvän uutisen Facebook-sivuillasi, sinä ET kytkisi siihen omaa keissiäsi ETKÄ puhuisi itsestäsi kolmannessa persoonassa. Se nimittäin vaikuttaa hieman itsekeskeiseltä.
- Sinä myöskään ET haukkuisi Facebookissa kollegoitasi, jotka eivät mitenkään liity tapaukseen. Se nimittäin vaikuttaa jo lapselliselta käytökseltä.
Piirsin tästä taannoin kaavion, joka selittää väärien viestien ristiriitaisuuden. Ihminen ei näet voi yhtä aikaa kantaa vastuuta ja vähätellä sitä. Lopputulos on epäuskottava. Jos kannat kriisistä vastuun, et edes implisiittisesti syytä muita.
Mitä tästä huomaamme? Esiintymisen ammattilainen ei yleensä ole viestinnän ammattilainen. Esiintyjä saa usein käsikirjoituksen muualta, eikä hänellä ole mitään kokemusta kriisiviestinnän toimista ja sisällöistä.
(Edit 22.3.2016 klo 14.45: Lisätty luetteloon kohta neljä linkkeineen.)