Kaikki tietävät, että olen aikaani seuraava valveutunut yksilö, jonka tarkkuus vetää vertoja Robin Hoodille.

Niinpä seuraava kirjani on pulmateos nimeltä Aivojen huoltokirja – älä ajele autopilotilla. Kustantajana on Alma Talent. (Lisään linkin verkkokauppaan, kunhan kansi on valmis.)

Ajattelin pulmakirjan olevan juuri nyt kova juttu, koska Facebookissa kiertää valtava määrä älypähkinöitä. Selvästikin ihmiset ovat kiinnostuneita niistä. Lisäksi nykyään kulutetaan rutkasti hyvinvointituotteita ja -palveluita kuten kuntosalikortteja, superfoodeja ja joogatunteja, joten tilaa lienee myös aivojen huoltokirjalle.

Ovelana yksilönä ajattelin tietenkin kiusata lukijoitani. Päätin julkaista yhden pulmatehtävän sieltä vaikeammasta päästä. Tässä on nyt kaksi riskiä:

 1. Kaikkien mielestä tehtävä on liian pitkä ja tylsä.
 2. Tehtävään on lipsahtanut jokin virhe, jonka vuoksi tehtävä on mahdoton ratkoa.

Kannan kuitenkin riskejä ronskimmin kuin Hulk, joten täältä pesee:

Omat koirat purivat

Perhe Tuhnanen harrastaa näyttelykoiria. Heillä on viisi eri rotuista koiraa, joista jokaisella on tarkka ruokavalio ja oma tunnusvärinsä ruokakipoille, hihnoille ja tassupyyhkeille. Jokainen koira suostuu syömään vain yhtä herkkua.

Tuhnaset ovat koirineen näyttelymatkalla, ja sinä vahdit taloa. Kuljet ympäri heidän kotiaan ja olet pitkästynyt. Eteisessä roikkuu viisi talutushihnaa siistissä järjestyksessä tummimmasta vaaleimpaan: musta, sininen, punainen, keltainen ja valkoinen. Tuhnasten lapset ovat piirtäneet muistitaululle koirankuvia, joista ei saa mitään tolkkua, mutta niiden alla lukee koirien nimet: Turre, Pena, Luffe, Fyffe ja Goljat.

Menet keittiöön ja otat välipalaa. Yhdessä rasiassa on nakkeja, makkaroita ja kinkkua. Rasian päällä on teksti: ”Ei Fyffelle! Se raasu on allerginen lihalle.”

Teet itsellesi voileipää tiskipöydän ääressä. Työvalo on rikki, mutta hämärässä näet, että tiskialtaassa on valkoinen tai keltainen koirankippo, jossa lukee Pena. Kippo on aivan kuolassa ja karvoissa – kuten koko keittiökin.

Pian Tuhnasilta tulee viesti kännykkääsi. Siellä on näyttelykuulumisia. Et tunnista kovin hyvin kaikkia koirarotuja, mutta kuvassa on labradorinnoutaja tai dobermanni. Saatetekstissä lukee ”Eläköön! Turre voitti kunniamaininnan! Palkinnoksi annoimme sille makkaran.” Sinua ei juuri kiinnosta elukan näyttelymenestys.

Kohautat olkiasi ja menet katsomaan olohuoneen palkintovitriiniä. Siellä on pokaali, jonka tekstiä et näe kunnolla, koska teksti kiertää pyöreää jalkaa. Pokaalissa lukee ”-ffelle ensimmäinen palkinto puudelien sarj-”. Sen vieressä on läjäpäin mitaleita ja ruusukkeita. Vitriinissä on myös kehystetty valokuva, jossa pystykorvalla on suussaan keksipaketti. Tuhnaset hymyilevät sen vieressä ja pitävät koiraa vaaleassa hihnassa. Hihnan väristä ei saa täysin selvää, mutta se lienee keltainen tai valkoinen.

Taas tulee uusi viesti. Tuhnaset kertovat koiravitsejä. ”Aattele, Goljat yritti vahingossa syödä kinkkua, mutta se inhoaa sitä! 🙂 🙂 :)” Samanlaiset laatuviestit jatkuvat. Seuraavassa kuvassa on mustaksi palanut nakki: ”Hihihii! Jos tämän laittaisi oikeaan ruokakippoon, sitä ei erottaisi ollenkaan kipon väristä!!!!111” Huokaiset alistuneesti ja laitat kännykkäsi äänettömälle.

Kävelet olohuoneen sohvalle ottamaan torkut. Astut matkalla siniseen vesikippoon, jossa on jonkin helkutin puudelin tai cockerspanielin kuva. Kiroilet ja menet ripustamaan vetiset sukkasi kylpyhuoneeseen.

Kylpyhuoneessa on pyykkiä joka paikassa. Siellä haisee märkä koira ja märkien koirien märät pyyhkeet. Eilen taisi olla sadepäivä. Keltaiset pyyhkeet ovat täynnä mustia karvoja, joten ainakaan ne eivät kuulu cockerspanielille, puudelille saati pystykorvalle. Peset kätesi ja kuivaat ne karvaisiin pyyhkeisiin. Pyyhit karvaiset kätesi farkkuihisi.

Tulee uusi viesti. Tuhnaset ovat närkästyneitä: ”Ajattele! Eihän dobermannille sovi ollenkaan keltainen väri. Kuka muka valitsisi sellaisen dobermannille? Katso nyt tätäkin palkintomattoa!!!!” Sinä pyörittelet silmiäsi.

On iltapäivä. Menet uudelleen hakemaan välipalaa jääkaapista. Löydät kaksi juustopakettia, joista toisessa lukee ”ihmisten” ja toisessa ”Penan”. Tässä vaiheessa sinua ei enää kiinnosta koko talous, joten syöt Penan juustot ja avaat viskipullon.

Mitkä ovat koirien nimet, rodut, tunnusvärit ja suosikkiherkut?

30 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen tehtävä, hetki meni etsiä kaikki vihjeet tekstistä. Osa oli sen verran hyvin piilotettu, että piti lukea teksti pari kertaa läpi ratkaisun mahdollistamiseksi, mikä on vain hyvä asia. Julkaisetko oikean vastauksen myöhemmin? Oma päätelmäni olisi, että [- -].

 2. Ei ollut pitkä eikä tylsä – pikemminkin päinvastoin, hauska tehtävä!

  Ja oli siis ratkottavissa. Minä otin kynän ja paperin avuksi, ja silti useampi minuutti ratkomiseen meni. En nyt laita tähän vastauksia jotten vahingossa spoilaa.

 3. Tarkastettavaksi oma päätelmäni:
  [- -]
  Yhtään en ole pakkomielteinen mitä tulee aivopähkinöiden ratkaisemiseen…

   1. Jes! Hyvä juttu, ratkaisematonta pähkinää pahempi on vain jonkun toisen ratkaisema pähkinä!

 4. Täähän oli normaalia helpompi Einstein-pähkinä, tai sit mä sain jotain väärin.

  Turre on doberman, joka pitää makkarasta ja lempiväri on punainen.
  Pena on labbis, joka pitää juustosta ja lempiväri on keltainen.
  Luffe on spanieli, joka pitää kinkusta ja lempiväri on sininen.
  Fyffe on puudeli, joka pitää kekseistä ja lempiväri on valkoinen.
  Goljat on pystykorva, joka pitää nakeista ja lempiväri on musta.

   1. Hmm, mikä noista vihjeistä ei sovi mun ratkaisuun? Oon nyt kahdesti tarkistanut enkä löydä sopimatonta.

     1. Ah, mä luin sen väärin, yhdistin sen edelliseen vihjeeseen.

 5. Turre, punainen, makkara, dobermanni
  Pena, keltainen, juusto, labbis
  Luffe, sininen, kinkku, puudeli
  Fyffe, valkoinen, keksi, pystykorva
  Goljat, musta, nakki, cockerspanieli

 6. Osasin! 🙂

  Paljon tykkäyksiä, yläpeukkuja ja sydämiä tarinalle, joka sai minut pariin otteeseen hekottelemaan.

 7. Musta Sininen Punainen Keltainen Valkoinen
  Cocker Puudeli Dobermanni Labbis Pystykorva
  Goljat Luffe Turre Pena Fyffe
  Nakki Kinkku Makkara Juusto Keksi

 8. Menisköhän näin:

  Turre – dobermanni – makkara – punainen
  Pena – labradorinnoutaja – juusto – keltainen
  Luffe – puudeli – kinkku – sininen
  Fyffe – pystykorva – keksi – valkoinen
  Goljat – cockerspanieli – nakki – musta

  Oli kiva tehtävä. Olen aina tykännyt siitä ”Kenellä on kala” -pähkinästä. 🙂

 9. Juristi, matemaatikko ja koodari selviävät tästä helpommalla, koska kysymyksessä ei speksata, että pitää eritellä, mikä juttu kuuluu millekin koiralle… Kysymyksessähän on tarinan muodossa kerrottu kielellinen algoritmi.

  1. Mä luotan tässä juristin, matemaatikon ja koodarin älyyn ja tilannetajuun. 🙂 Jos ihminen ostaa kirjan ja haluaa olla ratkomatta ongelmia, niin se on toki ihan mahdollista.

 10. 2. Tehtävään on lipsahtanut jokin virhe, jonka vuoksi tehtävä on mahdoton ratkoa:
  Pena on on juustoa rakastava labbis joka käyttää keltaista pantaa.
  Turre makkaraa mutusteleva dobberi joka sidotaan punaisella narulla.
  Fyffe keksejä himoava pystykorva jonka pyyhe on valkoinen.
  Goljat on nakkeja natusteleva spanieli jonka lempiväriksi ovat omistajat päättänet mustan.
  Mutta mutta mutta:
  Luffe on toki puudeli ja väriksi ovat ihmispalvelijat määrittäneet sinisen, mutta onko sankaripuudelimme parasta palkita näyttelysuorituksesta siivulla kinkkua, vai olisiko kuitenkin niin että Luffe ottaisi mieluummin tujauksen viskiä?

  1. Tämä on totta: tehtävään on kätketty ovela kompa, jota inhimillisin keinoin ei voi ratkaista. Suosittelen varastamaan tujauksen Luffen viskiä, niin tehtävän ratkominen helpottuu.

 11. Hauska ja sopivan haasteellinen tehtävä, nautin ratkomisesta! Ja meni vielä oikeinkin. En kyllä malta odottaa kirjaa!

 12. Muutamia havaintoja ja kokemuksia:

  -Ihan spontaanisti: Näin nettiympäristössä ensisilmäys ahisti, kamalan pitkä ja uuvuttava jo lukea (ennen kuin on lukenut). Kirjassa, hyvällä layoutilla ja kivoilla kuvilla tilanne on toinen, mutta kyllä tässä ehkä rajoilla jo ollaan.
  -Toisaalta pidemmät tehtävät on tavallaan hyvä veto. On tosi paljon helpompaa tuottaa 10 kahdenkymmenen rivin tehtävää, jotka on ajateltu huolella, kuin 200 yhden rivin tehtävää.

  -Vanha tuttu tehtävätyyppi lapsuuden kesämökkireissuilta.

  -Toisaalta kirjoitettu hyvin ja hauskasti (mitään vähempää en tietenkään odottanutkaan). Antoi tehtävätyypillä uutuusarvoa ja tekstin halusi oikeasti lukea, eikä vain bongailta sieltä niitä seuraavia tiedonpaloja.

  -En tiedä miksi, mutta olen ehkä jopa vähän yllättynyt tehtävän ammattimaisuudesta. Mitäköhän mahdoin Katleenalta odottaa, mutta tää oli ainakin sekä hyvin kirjoitettu että tehtävänä toimiva. (ei toki tehtävätyyppinä uusi, mutta ei kai niidet kaikkien tarvitse uusia ollakaan)

  -Bonus-kysymys/-ehdotus: Musta on aina kivaa, kun tämäntyyppisissä kirjoissa on joku hauska running gag, jota ei välttämättä huomaa. Ilmeisenä olisi, että Tuhnaset seikkailee kaikissa, mutta kyllähän se voi olla esimerkiksi niinkin, että kaikissa on teemana jokin eläin tai vaikka kaikissa on mukana nakkeja. Se tekee tehtävistä enemmän kirjamaisia, kun tehtävät kuitenkin tehdään alusta (tai melkein alusta lähtien (kokonaan uusia tehtävätyyppejä tuskin on mahdollista keksiä kovin montaa)). Siksi erotutaan nettisivuista, joilla on vain yksittäisiä sieltä täältä netistä kokoon raavittuja tehtäviä, joista pari sanamuotoa on vaihdettu suurimpien oikeusjuttujen välttämiseksi.

  1. Ihanaa Miika, loistavia huomioita.

   Mun käy jo nyt sääliksi kirjan graafikkoa, koska osa tehtävistä on just tällaisia massiivisia ja osa taas on yhden rivin tehtäviä. Näitä on hirveä taittaa hyvännäköiseksi kokonaisuudeksi.

   Toi running gag -idea on superhauska. Mä lisään sen käsiksen ilman muuta.

   PS. Mahtavaa kuulla, että pidit tehtävää ammattimaisena. Siihen olen pyrkinytkin. <3

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.