Postasin eilen kriisiviestintäharjoituksen peruskaavasta. Lupasin samalla bonusvinkin, joka tuo konkretiaa pelitilanteeseen.
Pidä alaleuastasi kiinni, sillä tässä se tulee:
Tee kaikki kirjalliset pelisyötteet mahdollisimman aidon näköisiksi.
Oooh, mitä viisautta!
Kuvitellaanpa, että harjoituksen tilaaja on puunjalostusteollisuuden yritys Metsäpulju Oy. Yleensähän kriisiviestintäharjoituksissa vaikkapa kohutviitit kirjoitetaan näin:
@TutteTviittaaja: Ihan käsittämätöntä, että @metsapulju on antanut kännisen kuskin pilata luonnonsuojelualuetta! Tiukempaa valvontaa, pliis. #kännikonekohu
Tviitit annetaan siis tavallisena tulosteena, mikä toki ajaa asiansa osittain. Homman voi kuitenkin tehdä paremmin.
Suosittelen kriisiharjoitukseen kuvitteellisia tviittihakuja, jotka on tehty yrityksen nimellä. Silloin pelisyöte näyttää jokseenkin tältä:
Parasta tässä metodissa on se, että harjoitukseen voi tuottaa tunnin välein tviittihakuja, joissa on pelin vaiheen mukaan
- pelkkää kohinaa ja turhaa tietoa
- pieni hiljainen signaali, joka pitää osata havaita
- valtaisa kohugate ja kakkamyrsky.
Kun peliryhmä tottuu saamaan tviittihaun tasatunnein, pelinjohtaja saa kätkettyä niihin oleellisia asioita ilman että pelaajien epäilys herää. Sen sijaan erillisenä annettu tviitti on epärealistinen tilanne, joka välittömästi nostaa pelaajien tuntosarvet pystyyn.
Vastaavalla tavalla kannattaa laatia myös muut kirjalliset syötteet kuten meilit, lööpit, FB-keskustelut, tiedotteet ja nettiuutiset. Esimerkiksi seuraavanlainen pelisyöte on hätkähdyttävä, kun siinä näkee oman yrityksensä nimen:
* * *
Kriisiviestintäharjoitus voi päättyä monella tapaa: joko pelaajat hoitavat tilanteen kunnialla kotiin tai kriisiä onnistutaan vain pahentamaan. Molemmissa tapauksissa tulos on hyvä:
- Jos pelitilanne menee putkeen, olemme onnistuneet kriisiviestinnässä ja osaamme varautua katastrofeihin.
- Jos pelitilanne menee pieleen, olemme ajoissa paikantaneet ongelmat ja voimme tarttua niihin hyvän sään aikana.
Mitä, kymmenen kertaa tviitti eikä tuitti! Onko virallinen kielenhuoltaja kaapannut sinut? Ritvaus sentään kerran. Se lienee salainen merkki, että yrität pakoa.
Haahahaa! Kyllä mä myös tuittailen yhä. Se on yksi mun suosikkisanoistani.