Kootut latteudet

Katleena Kortesuo

On olemassa sanontoja ja kielen rakenteita, jotka toimivat sinällään. Ne ovat kielen tuttuja ilmaisuja, ja kaikki ymmärtävät ne.

Sovitaanko nyt niin, että näitä sanontoja ei "kehitetä" mukahauskoiksi? Annetaan niiden olla ihan sellaisenaan, ilman kuorrutuksia.

Sanontojen kielletyt jatkoversiot

ja niin pois päin > ja niin päin pois

Jos käytät jälkimmäistä, puolisosi on oikeutettu ottamaan eron ja saamaan kaiken omaisuutesi. Sinä et ole arvollinen hallitsemaan mitään haarukkaa suurempaa.

ilman muuta > ilman muuta ja muut ilman

Jos käytät jälkimmäistä, satunnainen vastaantulija on oikeutettu läimimään sinua nahkarukkasella kasvoille. Kesäaikaan kelpaa myös pientareelta repäisty voikukkamätäs.

mitäs pienistä > mitäs pienistä, kun ei pienetkään meistä

Jos käytät jälkimmäistä, joudut rangaistuksena asioimaan VR:n verkkokaupassa ja hankkimaan sieltä eläkeläisten kuukausilipun pistokepaikalta allergiavaunusta välille Helsinki-Rovaniemi via Kokkola. Kaikenlainen kitinä suorituksen aikana on kielletty. Jos ketuttaa, saat sanoa ainoastaan "Mitäs pienistä".

* * *

Nämä sanontojen jatkokuorrutukset ovat ehkä olleet huvittavia, kun ne on kuultu ensimmäisen kerran. Huumori oli kuitenkin ropissut sanonnoista pois jo siihen aikaan, kun London Boys tuli keikalle Hämeenlinnaan neonvärisissä topeissaan. Eli aika kauan sitten.

60 kommenttia

  1. Aaargh, tuo unohtui listalta!
   Rangaistukseksi määrään tunnin verran pihanraivausta räntäsateessa lumikolalla, jossa ei ole työntöaisaa.

    1. Tuo sanonta ei ole vanhasta muokattu, mutta on se silti niin huono, että saat rangaistuksen.
     Tehtävänäsi on kirjoittaa omalla nimelläsi vilpittömän kannustavia kommentteja Johanna Tukiaisen blogiin joka päivä kuukauden ajan. Jokaisessa kommentissa pitää olla linkki Aucoriin.

     1. Tuo on niin julma rangaistus, että menee ihmisoikeustuomioistuimen asioiksi.

     2. Rangaistuksen julmuus korreloi suoraan rikoksen vakavuuteen. Rikoksenuusijoille määrään tietenkin kovennettua.

  2. Minä olen kuullut ko. latteuden ensimmäisen kerran vasta 25 vuotiaana ja mä en vieläkään tajua, mikä siinä on se juttu. Mun mielestäni, toisin kuin postauksen muut vastaavat, tossa ei ole mitään ideaa. Jopa kesävoissa (Ken söi kesävoin?) on minulle enemmän ajatusta, vaikka sen merkitystä olen pohtinut jo yli 32 vuotta.

   1. Olet latteuksien analysoinnin ytimessä. Latteissa sanonnoissa on harvoin järkeä ja vielä harvemmin käyttökelpoisuutta.

 1. Hyvä että ovat nyt kiellettyjen listalla rangaistuksen uhalla! Aiheeseen löyhästi liittyen, myyntitehtävissä olevilta pitäisi myös kieltää kaikki muka hauskat fraasit. Esimerkkinä myyjän avausrepliikki puhelimessa ”häiritsenkö sopivasti?”

  1. Hyvä idea! Tuosta pitää tehdä uusi postaus. Samaan kategoriaan kuuluvat kaikki muutkin ammattifraasit.
   Yksi kamalimmista esiintyy usein silloin, kun Putte Puhuja on juuri esitelty yleisölle. Putte nousee lavalle, jonka jälkeen hän sanoo: "Joo mun nimi on tosiaan Putte Puhuja". Eikö ole muuta tapaa aloittaa?
   Tätä huomaan joskus itsekin käyttäväni. Aargh.

 2. Latteuksista on koottu kirjakin.
  Pasi Heikura: Näissä merkeissä, Suomen kansan latteimmat sanonnat.

  Olisipa ollut hauska olla ensimmäinen kommentoija, mutta näköjään täälläkin nopeat syövät, hitaat eivät.

  1. Ai niin – tuon kirjan olin jo unohtanutkin. Hyvä vinkki!
   Tuosta "nopeat syövät, hitaat eivät" -latteudesta määrään sinut syömään viisi kappaletta kylmentyneitä MacDonald'sin kasvispurilaisia siinä pöydässä, joka on lähimpänä lasten pallomerta. Et saa peittää hampurilaisten makua ketsupilla etkä saa käyttää korvatulppia, kypärää saati polvisuojia.

 3. Olen kyllä eri mieltä siitä, että sanontoja ei saisi/pitäisi kehittää edelleen. Se on sitä kielen rikkautta. Totta kai on aikoja ja paikkoja, joihin muunnelmat eivät sovi, mutta ne ovat sitten käyttäjän omia mokia.

  Täytyy tosin jossain määrin yhtyä näkemykseen tiettyjen hokemien ryöstöviljelystä, mutta sitä kautta kieli toisaalta kehittyy kokonaisuutena ja saa uusia muotoja. Muutenhan oltaisiin vielä siinä tilassa että käytettäisiin vuorotellen ”arrgh”:a ja ”murrrr”:a.

  1. Lähinnä tässä hain siis sitä, että pitäisi löytää tasapainoa uuden luomisen ja vanhan toistamisen välille. Muuten kukaan ei enää ymmärrä ketään.

   1. Juha, hyvä tarkennus! Ilman muuta kieltä pitää kehittää.
    Tässä kritisoinkin lähinnä sitä, että näiden latteuksien käyttäjä ei keksi itse mitään uutta eikä hänellä ole kielellistä tyylitajuakaan. Latteuksien käyttäjä vain toistaa rutiininomaisesti kuluneita fraaseja ja ehkä kuvittelee toiveikkaasti olevansa humoristinen.
    Olen muuten tänään kehitellyt Twitterin puolella uusia sanontoja suomen kieleen. Olen aika ylpeä tuotoksistani. Ne löytyvät tililtäni http://www.twitter.com/katleena.

 4. Näin niinkuin asiasta neljänteen – onko ”niin päin pois” tosiaankin väärä muoto? Ainakin minun korvaani se kuulostaa nimenomaan siltä luonnollisemmalta ja ”oikeammalta” muodolta, kun taas ”niin pois päin” kuulostaa tökeröltä ja virallistetulta muodolta.

  Kaikkea sitä oppii kun vanhaksi elää, etten sanoisi, ja sanonkin.

  1. Kommenttisi sisällölliseen osuuteen vastaan, että "pois päin" on se luontevampi ja alkuperäinen sanajärjestys. Olet ehkä kuunnellut liikaa latteita ihmisiä. 🙂
   Ja sitten rangaistuksiin.
   "Asiasta neljänteen" > Joudut käyttämään kireää Justin Bieber -kimallepaitaa työssäsi seuraavan kuukauden ajan. Jos joku ihmettelee asuvalintaasi, kerro hänelle, että reidessäsi on Justinin nimikirjoitus. Tarjoudu esittelemään sitä.
   "Etten sanoisi, ja sanonkin" > Velvollisuutesi on tyhjentää iPodisi muisti ja ladata se täyteen Mikko Alatalon musiikkia. Joudut kuuntelemaan viikon ajan repeatilla Alatalon parhaita. Aina kun olet julkisella paikalla, muista laulaa Mikon mukana.

   1. Koko "ja niin pois päin" on mielestäni onneton svetisismi (och så vidare), jonka yritän kitkeä kirjoittajiemme sanavarastosta. Suosisin suomalaista versiota "ja niin edelleen".

    1. Heh, minulla oli tuossa tekstissä alun perin kolmiportainen kehitysvaihe, joka alkoi "ja niin edelleen" -toteamuksesta. Yksinkertaistin kuitenkin polkua, koska halusin pitää kriteerinä sanonnan muuttamisen.
     Itse en pidä mistään noista vaihtoehdoista. Perustelut ovat vähän erilaiset jokaisen kohdalla:

     Ja niin päin pois on kamala latteus.

     Ja niin pois päin on svetisismi.

     Ja niin edelleen on hähmäinen ja raskas ilmaus, joka kannattaa korvata luettelonalkuisella sanalla kuten tai esimerkiksi.

     Taidanpa tehdä tästä aivan oman postauksensa. 🙂

     1. Kaiken lisäksi "ja niin edelleen" viittaa usein siihen, että puhuja / kirjoittaja on epävarma – tai jopa yrittää sumuttaa yleisöään. Hän ei itsekään tiedä, mitä jatko täsmälleen ottaen olisi ollut.

     2. Olet aivan oikeassa. "Jne" on vain lässähtävä tapa lopettaa luettelo.

 5. Mielestäni voisimme viljellä murteita, jotka värittävät sekä puhe- että kirjoituskieltä, sopivasti annosteltuna. Mitä mieltä te ammattilaiset olette? Tuntuu, että murteiden käyttö on jo katoava kansanperinne!

  1. Murteet ovat upeita. Pidän tosi paljon Heli Laaksosen ja Lauri Tähkän murteita hyödyntävistä teksteistä.
   Ainoa kurja puoli asiassa on se, että meikäläisen käyttämä Hämeen murre on yleispuhekielen pohja. Hämeenlinnassa ei siis ole niin tunnistettavia murrepiirteitä kuin muualla Suomessa. 🙁

  1. Haa! Täten määrään sinut HPK:n tämän kauden kotiotteluihin sikakatsomoon Tapparan paita ylläsi. Tehtävänäsi on buuata joka kerta, kun HPK tekee maalin. Et saa käyttää kypärää etkä luotiliivejä.

 6. Kielestämme voisi myös kieltää seuraavat sanonnat: pitkässä juoksussa, pitkällä tähtäimellä, loppupeleissä (ellei tosiaan puhuta jonkun urheilulajin loppuotteluista), aikuisten oikeesti. Myös pelisäännöt-sanan voisi muuttaa ihan vaan säännöiksi, jos ei kyseessä ole todellakin joku peli. Ja omata-verbin voisi puolestani poistaa kokonaan.

  Eipä vissiin ja vasempaan tissiin.

  1. Äääää, silmäni murenevat!
   Täten määrään sinut Stockalle tämän vuoden Hulluille Päiville keltamustassa asussa, jonka selässä lukee "Kysy minulta mitä tahansa". Kun joku puhuttelee sinua, tehtävänäsi on vastata "Lauletaanko yhdessä pieni laulu?" Tässäkin rangaistuksessa kypärä on kielletty.

  1. Olet juuri ansainnut itsellesi puolen vuoden vuoron Hesburgerin lattianpesijänä. Joka kerta kun löydät vajaan mukin, tehtävänäsi on juoda se tyhjäksi. Kaikenlainen valittaminen on kielletty.

 7. rangaistuksen uhallakin totean, että Vanhassa vara parempi kuin K65. 🙂

  1. Eiiii! Tuomitsen sinut matkustamaan Thaimaahan ja takaisin Finnairin turistiluokassa vatsatautisen mummon ja 175-kiloisen varastotyöntekijän välissä. Jos jatkat latteuksia, määrään kovennettuna rangaistuksena sinut syömään Finnairin sämpylöitä tunnin välein.

 8. Ahneella on paskainen… kakka!

  ps. Myös kaikki kurssin reivaajat pitäisi vetää kölin alitse

  1. Tuossa oli niin äärimmäisiä latteuksia, että rangaistuksena joudut toimimaan kuukauden ajan mikrotukihenkilönä 85-vuotiaalle humanistille, joka haluaa oppia "interverkon käyttöä". Tehtävän aikana ei saa itkeä, ja myös avustettavan henkilön kuristaminen on kiellettyä.

 9. ”Miten menee”
  ”No on joskus asiat huonomminkin olleet, en kyllä muista että milloin”

  Tai no, eihän tämä olekaan lattea vaan mokkaa.

  1. Voi apua – nyt alkoi jo tulla puujalkalatteuksia! Hyvityksenä ihmiskunnalle joudut katsomaan Big Brotherin 24/7-lähetyksiä koko ensi kauden. Tehtävä pitää suorittaa ilman lääkitystä ja puudutusta.
   Koska olet rikoksenuusija, joudut myös osallistumaan BB-chattiin omalla nimelläsi vähintään joka toinen tunti.

   1. Asiasta kukkaruukkuun, on julmaa kieltää sekä lääkitys että puudutus. Kumman jomman kieltämisen olisi voinut vielä ymmärtää.

    1. Haa, huomasin juonesi! Yrität hivuttaa latteuden sisään samalla kun kritisoit rangaistusta.
     Tämän kierouden vuoksi sinut määrätään käyttämään Seppälän rintaliivejä, niin että et saa korjata niiden asentoa kertaakaan. Joudut myös pukeutumaan kahta kokoa liian pieniin sukkahousuihin, joiden haarakiila viistää polvissa. Tämä rangaistus on voimassa kuukauden ajan kaikkina työpäivinä.

    2. Puudutuksesta tuli mieleen että viinaa voi olla ilman hauskaakin. Enkä ole lääkityksen puolesta enkä vastaan vaan pikemminkin päinvastoin (tm P. Väyrynen).

     1. Voi apua, olet Latteuksien Laari ja Sanontojen Saavi. Tämä on viimeinen rangaistukseni sinulle. Jos et siitä tokene, julistan sinut parantumattomaksi ja kannustan sinua siirtymään politiikkaan auttamaan Paavo Väyrystä.
      Siis se viimeinen rangaistus:
      Tehtävänäsi on kävellä K-Raudassa, kunnes palvelualtis myyjä tulee kysymään, voisiko hän olla avuksi. Suoritukseen ei saa ottaa mukaan eväitä.

 10. Muahhahaa, tää oli paras kommenttiketju ikinä!

  Voisit joskus blogata siitäkin, miten etu- ja sukunimiin liittyvät nokkeluudet voisivat vaihtua tuoreempiin. Esimerkiksi minun on hieman hankala enää nauraa ”nuorena nukkunut” -heitoille tai uteluihin omasta laivayhtiöstä.

  1. Minustakin tämä oli loistava kommenttiketju! EOT-blogilla on niin valaistuneita lukijoita, että heillä on latteuksia tarjota joka lähtöön. 🙂
   Etunimipostaus on hyvä idea. Kaverini Elina "Ellun kanat" komppaa sinua täydestä sydämestään.

 11. Näin on, vai onko näin?

  (mulla kesti siis näin kauan keksiä tähän hervottomaan ketjuun jotain – toivottavasti tää ei jo ollut jonkun kommentissa, muuten mä vallan masennun)

  1. Aaargh, luulin latteuksien loppuneen, mutta ne lisääntyvät kuin kiinalaiset sähkökatkoksen aikana.
   Rangaistukseksi määrään sinut menemään Giganttiin ostamaan uutta läppäriä. Tämän pitäisi riittää rangaistukseksi jo sinälläänkin, mutta ähäkutti, se jatkuu:
   Joka kerta, kun myyjä sanoo "Intel Core i5 2467 M prosessori 1.6G Hz" tai "NVIDIA GeForce GTX 560 M", sinun tehtävänäsi on huutaa "Vettä kengässä!", hyppiä yhdellä jalalla pois myymälästä ja tulla hetken kuluttua takaisin yrittämään uudelleen.

 12. Hervoton viestiketju tämä.
  Mut se on menoks, sano Annie Lenox! Palataan astialle.

  1. Eieieiei! Luulin latteuksien jo loppuneen.
   Rangaistukseksi Annie Lennoxin nimen väärinkäytöstä sinut määrätään Ti-Ti-Nalle-konserttiin ilman korvatulppia. Tehtävänäsi on laulaa ja leikkiä jokaisen laulun mukana. Tekohymy ei saa kertaakaan kadota kasvoilta.

 13. Hehheh, sattumalta päädyin tänne blogiin ja tämä oli kyllä niin hulvattoman hauska ketju, että siivoustauko venyi yllättävän pitkäksi!

  Mutta siinä maha, missä painitaan, nyt onkin taas riennettävä sorvin ääreen. Let’s go lehmät, lennetään!

  1. Eieieiei! Pupilleihini puhkesi ihottuma!
   Rangaistukseksi noista latteuksista joudut lukemaan koko Barbara Cartlandin tuotannon läpi helmikuun aikana. Joka kerta, kun sankarittaren repliikissä on kolme pistettä, tehtävänäsi on huokaista, räpytellä silmiä ja painaa kirja rintaasi vasten.
   Suorituksen aikana ei saa käyttää silmätippoja, närästyslääkkeitä eikä kurkkupastilleja. Rangaistusta ei voi muuntaa yhdyskuntapalveluksi.

 14. Dodiin… Nyt kun olemme tänne kokoontuneet niin on meitä muualta vaikea löytää. Samalla toteaisin, että kauas on pitkä matka ja painavaa on raskas kantaa. Ja tästä syystä vetäisin johtopäätöksen, että pitkällätahtäimellä meille ei tule hätä käteen. Loppuyhteenvetona totean summa summarum, vetäjälle jää pää käteen ja pitkälläjuoksulla tästä ei saada synergiaetuja.

  Nyt tilaan jallukolan jäillä ja on the rocks.

  1. Äääää! Mistä noita sikiää?
   Rangaistukseksi latteusvarantosi purkamisesta määrään sinut Hommaforumille keskustelemaan kuukaduen ajaksi nimimerkillä Ahmed. Tehtävänäsi on jokaisessa keskustelussa joko etsiä pimeää keikkaa tai vihjata sosiaalitukien suuruudesta. Jokaiseen kommentiin on kirjoitettava perään oma puhelinnumero.

 15. Onks lomat jo lusittu? Ennen oman lomani alkua oli lisättävä tuo tähän armottomaan ketjutukseen.

  1. Tuo ei onneksi ollut pahimmasta päästä, mutta rangaistus seuraa silti.
   Tehtävänäsi on opettaa minkä tahansa pörssiyhtiön talousjohtaja kirjoittamaan selkeällä ja ymmärrettävällä suomen kielellä. Tehtävän aikana ei saa purra talousjohtajaa. Suoritus on hyväksytty, kun kyseisen pörssiyhtiön vuosikertomuksesta saa selvää.

 16. Sopivaa harjoitusmatskua löytyikin esim. Baswaren pörssitiedotteesta. Lausuntojen asiantuntevuus oli varmaan kiistaton, joskaan asia ei lukijalle aivan auennut. Herkistellään vuoden kuluttua, kun tilinpäätös on taas ajankohtainen.

 17. Asiasta kolmanteen/neljänteen/ ännänteen tai saavista ämpäriin. Täällä ei ole tainnut lähteä vielä kuppa Töölöstä tai mummo puskasta (vaimikäsenytoli) jotka on juurtuneet kuin täi tervaan.

  1. Apua! Minulta on jäänyt huomaamatta uusi latteus.

   Täten määrään sinut Motonetin varaosatiskille myymään auton varaosia kuukaudeksi. Joka kerta kun sinulta kysytään tuulilasinpyyhimiä tai jarrupaloja, tehtävänäsi on laulaa ja leikkiä vanhaa lastenlaulua: ”Pyyhkijät pyyhkivät viuh, viuh, viuh!” sekä ”Jarrua painetaan näin, näin, näin!” Kypärän käyttö on tämänkin suorituksen aikana kiellettyä.

 18. Ja näin lopuksi latteus, jota kannattaa hyödyntää työelämässä: vierivä mummo ei sammaloidu :D.

  1. Aaargh! Rangaistukseksi määrään sinut liittymään jäseneksi seuraaviin puolueisiin:
   1) Köyhien asialla
   2) Muutos 2011
   3) Vapauspuolue

   Joudut käymään säännöllisesti niiden paikallisosastojen kokouksissa. Tehtävänäsi on ottaa vastaan joka kolmas tarjottu luottamustoimi.

  2. Vai kenties ’vierivä sammal ei kivety’? Tuonkaan keksijällä eivät kyllä ole ’kaikki muumit laaksossa’. Ennen tulevaa rangaistusta lupaan häipyä paikalta ’kuin hauki rannasta’.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.