Me naiset bloggaamme vain vaatteista

Katleena Kortesuo

Olin tänään mukana Ylen uuden tv-ohjelman, Blogistanian, tiedotustilaisuudessa. Blogistania esittelee kevään aikana kymmenen nuorta naisbloggaajaa.

Blogistanian ajatus on loistava: kerrotaan katsojille, mitä bloggaajat ajattelevat ja miten postausideat syntyvät.

Ongelmana on aihevalikoiman kapeus. Muotia. Sisustusta. Käsitöitä. Ruokaa.

Kuulostaa 1950-luvun ihannevaimon elämältä. Missä ovat politiikka, tekniikka, matkustelu, kirjat, media, vapaaehtoistyö tai viestintä?

Haastoin tilaisuudessa ohjelman tuottaja Tiina Klemettilää. Menin tylysti kysymään häneltä, miksi Blogistania välittää yksipuolista kuvaa naisbloggaajista.

Hienoa oli, että Tiina ei provosoitunut lainkaan kysymyksestäni. Hän kertoi, että kaikkia blogeja ei voinut esitellä, vaan jostain piti lähteä. Toisaalta televisio kanavana kaipaa visuaalista bloggausaihetta. Ruokia ja vaatteita voi kuvata, mutta runoblogista ei saa näyttävää tv-ohjelmaa.

Tiina ei maininnut muita näkökohtia, mutta yksi syy on tietenkin katsojaluvuissa. Muotiblogien lukijakunnasta saa tv-ohjelmalle laajan katsojakunnan. Sen sijaan politiikkablogin lukijoita on siihen verrattuna vain kourallinen.

Silti en ole täysin tyytyväinen Tiinan vastaukseen. Kyllä kaikkia aihepiirejä voi kuvittaa mielenkiintoiseksi.

Tuohon kymmenen bloggaajan satsiin olisi voinut mahduttaa myös pari yhteiskunnallista vaikuttajaa, jolloin olisi saatu aidompi kuva naisbloggaajista.

* * *

Tai siis oikeasti olen vain kateellinen siitä, että minua ei luonnehdita ”blogimaailman valtiattareksi”, ”kiinnostavaksi bloggaajanaiseksi” ja ”edelläkävijäksi monella alalla”.

18 kommenttia

 1. Minusta noiden kymmenen joukossa olisi sietänyt olla ainakin yksi kirjablogisti. Naiset, nuoret ja vähän vanhemmat, kirjabloggaavat todella ahkerasti. Kirjablogit ovat myös todella verkottuneita keskenään (ja myös kirjailijablogien suuntaan): on lukuhaasteita sun muuta. Kirjablogistit ovat myös tämän vuoden alussa äänestäneet keskenään Blogistanian Globalian ja Finlandian eli parhaan käännöskirjan ja kotimaisen kirjan ja saaneet näistä juttua perinteisempiinkin medioihin. Eli kuvittelisi kirjablogikentässä olevan jutunaihetta.

  Seuraan kirjablogeja vain satunnaisena lukijana, en edes kommentoijana, mutta tällainen käsitys minulle on niistä syntynyt.

 2. Meinasin kommentoida ihan samaa kuin Minna! Kirjablogisti olisi todellakin puolustanut paikkaansa joukossa, vaikka mentäisiinkin katsojalukujen ehdoilla.

 3. Kiitos kommenteista! Joku kirjabloggaaja olisi tosiaan ollut erinomainen valinta Blogistaniaan. Se olisi laajentanut ohjelman naiskuvaa huomattavasti.
  Sitä paitsi ohjelmaan olisi voitu hyvin ottaa yksi marginaalibloggaaja – vaikka sukututkija tai salamabongaaja. Katsojamäärät eivät kuitenkaan olisi pienentyneet yhden jakson takia, mutta bloggaajista olisi saatu välitettyä monimuotoisempi kuva.

 4. Joku työelämään suuntautunut olisi ollut oikein kiva lisä kotoiluhenkisyyden ja kulutuksen oheen.

  Ja ehdottomasti kirjat mukaan.

  (Joo, olen myös katkera, ettei minua ole kysytty mukaan mihinkään tällaiseen, enkä näin pääse tituleeraamaan itseäni blogistanian valtiattareksi. Huoh, oli se niin toista silloin, kun blogit olivat pienehkön piirin juttu… Ja muuta nostalgista kaihoista höpinää muutaman vuoden takaisiin nettihistorioihin 😛 )

 5. Taitaa olla sellanen itseään ruokkiva kierre. Kun julkisuutta saavat lähinnä elämäntapablogit niin bloggaaminen on alkanut kuulostaa synonyymiltä sille, että kertoilee julkisesti mitä pukee päälleen milloinkin. Mutta miksi sitten tehdä (verorahoilla) tv-ohjelma, missä vahvistetaan vain tätä kuvaa, se onkin hyvä kysymys. Hyvä että kysyit sen.

 6. Mua kiinnostaa kovasti näkökulmien rajallisuus muutenkin. Suppea näkökulma aiheuttaa suppeita valintoja:
  1) Ihminen näkee vain muoti- ja ruokablogeja. > Hän aloittaa sellaisen.
  2) Nuori tuntee vain perinteisiä ammatteja. > Hän lähtee opiskelemaan sellaista.
  Sen sijaan mitä enemmän variaatiota ihminen näkee (blogeissa, ammateissa, pukeutumisessa, missä tahansa), sitä omakohtaisemman valinnan hän pystyy tekemään.

 7. Niinpä niin. Kaikki naiset ovat kiinnostuneita Tupperware-kutsuista, liftingvoiteista ja aarrekarttojen näpertelystä. No, oikeastihan minä olen vain katkera kun valtakunnan virallista tätinörttiä ei ole noteerattu.

 8. Kiitos kirjoituksesta Katleena, hyvä pointti. Bloggajia etsiessä ja valitessa olimme tosi iloisia siitä, miten hyviä ja kiinnostavia blogeja on. Toivomme saavamme uuden tuotantokauden, jolloin voimme huomioida myös muut alat. Tulette huomaamaan, että nämä naiset eivät ole yhtään 50-lukulaisia, vaikka heidän intohimonsa onkin muoti, ruoka tai käsitöyöt. Samat aiheet ovat fiksujen nykynaisten harrastuksia. t. Viivi/Blogistania

  1. Viivi, kiitos kommentista! Olen samaa mieltä siinä, että valitsemanne blogit ovat tosi hyviä ja mielenkiintoisia.
   Olisin kuitenkin kaivannut hieman laajempaa otantaa, koska aihepiirejä on valtavasti. Toivottavasti ensi kaudella saamme nähdä muutakin. 🙂

 9. Eli kirjablogi on parempi/mielenkiintoisempi kuin muotiblogi? Tähän juttunhan oli nimenomaan valittu vähän erilaisia blogeja, ei sellasia ”tässä mun h&m paita (joka on myös tuhannen muun kaapissa)”.
  Ja jos kirjoittaja olisi tutustunut lähemmin noihin blogeihin niin huomaisi varmasti että se on muutakin kuin vain se mielikuva joka sulle syntyy kun vähän vilkaset.

  Jotta olisi kiinnostava naisbloggari, ei saa olla sitä ja tätä? Kuka noi säännöt laati? Ja vielä naiset itse ja toinen toisilleen. Surkeeta.

  1. Lukija, kiitos kommentistasi!
   Kun luet uudelleen postaukseni, huomaat, etten arvostellut Blogistanian blogeja. Jokainen niistä on laadukas ja yksilöllinen.
   Se, mitä kritisoin, oli Blogistanian aiherajaus. Jos valikoimasta olisi pudotettu pois yksi tai kaksi käsityö-, muoti- tai kirppisblogia, olisimme saaneet tilalle vaikkapa kirjablogin ja poliittisen blogin. Se olisi antanut laajemman ja todellisemman kuvan nykybloggaamisesta.
   En ei ole määritellyt, mikä on kiinnostava blogi tai bloggaaja, joten sinunkaan ei kannata suuttua olemattomista. Sen sijaan otan kyllä mielelläni kantaa siihen, mikä on kiinnostavan blogiohjelman aiherajaus.

 10. Mun mielestä siinä ei ole mitään outoa ettei sarjaan valittu mitään yhteiskunnallisia vaikuttajia tai jotain provosoivaa kritiikkiä kirjottavia länkyttäjiä. Ja jos oikeasti olisi katsojalukujen takia valittu blogit, olisi niitä kuule suositumpiakin rättiblogeja varmasti ollut tarjolla! Ja käsityöblogejakin, todellakin!

  1. Lämmin kiitos kommentistasi! Voitko tarkentaa hieman väitettäsi?
   Miksi se ei ole mielestäsi outoa, ettei sarjaan valittu yhteiskunnallisia vaikuttajia? Olisiko mielestäsi outoa tehdä tv-ohjelmaa yhteiskunnallisista aiheista?
   Entä keihin viittaat "provosoivaa kritiikkiä kirjoittavilla länkyttäjillä"? Ovatko kaikki kirja- ja järjestöbloggaajat mielestäsi sellaisia?

 11. ”Kuulostaa 1950-luvun ihannevaimon elämältä. Missä ovat politiikka, tekniikka, matkustelu, kirjat, media, vapaaehtoistyö tai viestintä?”

  Lue oikeesti noita blogeja (älä vain katso kuvia, vaikka ne kauniita ovatkin). Sieltä löytyy satavarmasti ainakin tekniikka, matkustelu, kirjat , media ja viestintä.

  1. Toinen lukija, olen toki lukenut noita blogeja, ja mainitsemasi teemat vilahtavat niissä. Nämä teemat eivät kuitenkaan nouse esille ohjelman esittelyissä.
   Kuten jo äsken sanoin, en hauku kyseisiä blogeja. Jokainen voi valita bloginsa aihealueen omien mieltymystensä mukaan. (Ei edes ole järkeä pitää "universumiblogia", joka käsittelee kaikkea mahdollista.)
   Se mitä kritisoin, on ohjelman aiherajaus. Tuntuu siltä, että blogit olisi valittu suppeasta kategoriasta – siitä alueesta, joka on ollut 1950-luvun ihannevaimon täyttä elämää.

 12. ”Kuulostaa 1950-luvun ihannevaimon elämältä. Missä ovat politiikka, tekniikka, matkustelu, kirjat, media, vapaaehtoistyö tai viestintä?”

  Samaa mieltä, ilmeisesti ihmisiä kiinnostaa enemmän kuluttaminen ja ostelu kuin nuo muut aiheet. Muulla ei ole niin väliä. Ne ihmiset joita ei kiinnosta ostelu tai vaatteet niin eivät saa paljoakaan irti pelkistä muotiblogeista, lifestyleblogeissa on enemmän valinnan varaa, no teinit ovat toki myös suuri joukko ja heitä kiinnostaa ostelu ja muoti. Kiitos että tartuit aiheeseen, kaikki ei ole pelkkää kateellisuutta aiheista on voitava puhua ja antaa kritiikkiä.

  1. Olet aivan oikeassa – tv-ohjelman blogit on valittu sen mukaan, mikä kiinnostaa suurta massaa. Se on tietenkin luonnollista.
   Mikään tv-kanava ei voi tuottaa ohjelmaa pelkistä pienten piirien marginaaliblogeista, koska katsojia olisi vain kourallinen. Se on täysin ymmärrettävää.
   Sen sijaan jos laajojen lukijakuntien blogien seassa olisi ollut yksi tai kaksi marginaaliblogia, ohjelmasta olisi tullut mielenkiintoisempi.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.