Pätevä kustannustoimittaja on kullanarvoinen. Niinpä tämä postaus on omistettu WSOYpron ammattilaiselle Annukka Ollitervolle, joka on auttanut brändikirjani tekemisessä. Hänen innoittamanaan listaan hyvän kustannustoimittajan ominaisuuksia:

1) Hyvä kustannustoimittaja antaa kriittisenkin palautteen positiivisesti ja perustellen.

Kirjan ekasta luvusta olisi tullut yksi pitkä valitusvirsi ilman Annukan kommentteja. Hänen kritiikkiään on helppo vastaanottaa, koska hän perustelee sen ja kirjoittaa sen myönteisesti.

2) Hyvä kustannustoimittaja on saatavilla.

Annukka vastaa meileihin nopeasti. Minulle tulee autuaallinen tunne siitä, että hän on vain minua varten, vaikka oikeasti hänellä on meneillään useita kirjaprojekteja päällekkäin, ja kaikki ovat eri vaiheessa.

3) Hyvä kustannustoimittaja paneutuu.

Annukan palautteet eivät ole koskaan yleisluontoisia ”ihan hyvä, jatka vaan”. Hän jaksaa pureutua kirjan teemoihin kohta kohdalta, ja hän kommentoi myös blogissa esiin tulleita asioita meilillä henkilökohtaisesti.

4) Hyvä kustannustoimittaja on jämäkkä.

Annukka ei anna liian helposti periksi omasta näkemyksestään. Jos hän lipsuisi, hänen työnsä muodostuisi kymmenien kirjailijoiden oikkujen täyttämisestä. Kun Annukka sanoo, että valokuvaaja saa takakansikuvasta tietyn summan, niin se päätös pitää.

5) Hyvä kustannustoimittaja antaa lisäarvoa.

Annukalta on tullut hyviä lähdevinkkejä, postissa on saapunut alaan liittyviä kirjoja, ja käsikirjoitukseen on ilmestynyt arvokkaita täydennyksiä. Annukka ei pelkästään kommentoi käsikirjoituksessa olemassa olevaa tietoa, vaan hän antaa oman näkemyksensä ja panoksensa asiaan.

Tämän listan mukaan itselläni ei olisi mitään edellytyksiä työskennellä kustannustoimittajana. Onneksi on ihmisiä, jotka siihen kykenevät.

 

5 kommenttia

  1. Perusteltu ja yksilöity kunnianosoitus tärkeän ammattiryhmän osaaville ihmisille. Kun kustannustoimittajalla on mainitsemasi ominaisuudet ja taidot, sujuu kirjan tekeminen joustavasti ja aikatauluissakin pysytään. Hyvä palaute on, kuten postauksestasi ilmenee, rakentavaa, yksilöityä ja perusteltua.

  2. Omistuspostaus – olen todella otettu! Lisään tämän heti CV:heni 😉 Tähän on kyllä pakko kommentoida, että kun kirjailija on niinkin joustava ja palautteet/kommentit huomioiva kuin Katleena aina on, niin yhteistyö sujuu todella jouhevasti. Kiitos siis itsellesi! t. Annukka

  3. Kyllä – ainakin näin foorumikirjoittajan näkökulmasta – kirjoittaja on homman kapteeni ja päättää ilman muuta itse vain aiheen, tyylilajin ja tarinan tapahtumat.

    Ja koska kustannustoimittaja on kaikkea muuta kuin erehtymätön, on ehdottomasti oltava myös muita esilukijoita.

    Mutta kaikki esilukijat tarvitaan, koska se kapteeni on keskellä myrskyn silmää. Eikä näin ollen näe, miltä tarina näyttää ulospäin.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.