Tuliko tehtyä eka tietokirja? Onneksi olkoon!
Tsekkaa seuraavaksi tämä nakkilista.
1) Tee Sanasto-sopimus.
Sanasto-sopimus on ilmainen. Sen ansiosta Sanasto valvoo puolestasi, että sinulle esimerkiksi tilitetään kirjastojen lainauskorvaukset.
2) Liitä uusi kirjasi lainauskorvausjärjestelmään.
Lainauskorvaukset tilitetään kirjailijalle kerran vuodessa. Summa ei ole välttämättä kummoinen, mutta jos satut tekemään kirjastohitin, saatat saada hieman isomman summan. Jos et itse lisää kirjaasi lainauskorvausjärjestelmään, et saa mitään.
3) Laskuta tekijänpalkkiot ilman alvia.
Jos laskutat kustantajalta tekijänpalkkioita yrityksesi nimissä, älä lisää niihin arvonlisäveroa. Kirjoituspalkkio on alvitonta toimintaa. Sen sijaan kirjan toimitustyö on alvillista.
4) Liity Suomen tietokirjailijoihin.
Jos kirjasi on laajuudeltaan noin 200-sivuinen, voit anoa Suomen tietokirjailijoiden jäsenyyttä. Jäsenyyden hinta on mitätön, mutta edut ovat huomattavat: saat apua tekijänoikeudellisissa kysymyksissä ja kustannussopimusasioissa. Ja jos kaipaat kirjoitusrauhaa viikoksi, voit vuokrata yhdistyksen kirjoitustiloja Pietarista tai Lapista tai anoa stipendejä esimerkiksi Italiaan. (Kaunokirjailijoiden vastaava liitto on Kirjailijaliitto.)
5) Hoida markkinointia myös itse.
Jos et tajunnut vaatia kustantajalta markkinointia, se ei välttämättä sellaista tee. Kustantaja saattaa ajatella, että sinun kirjasi on floppi, että markkinointiin ei ole rahaa tai että kyllä se kirja itse itsensä kauppaa. Niinpä joudut markkinoimaan kirjaasi itse. Laita siis blogiisi, nettisivuillesi ja meileihisi linkki verkkokirjakauppaan. Pyydä kustantajalta perinteisiä paperisia tilauslomakkeita ja jaa niitä messuilla ja seminaareissa. Jos joku pyytää haastattelua tai puheenvuoroa, suostu ilman muuta. Ujous ei elätä.
6) Jaa arvostelukappaleita.
Jos pyydät, kustantaja lähettää kyllä arvostelukappaleita haluamillesi toimittajille, bloggaajille ja ammattilehdille. Näkyvyys kirja-arvosteluissa on kullanarvoista.
7) Ideoi seuraava kirja. Ja sitä seuraava.
Jos haluat ansaita kirjailijan statuksen, se vaatii useamman kirjan. Ota tavaksi tehdä kirja per vuosi (tai edes joka toinen vuosi), niin säilytät asiantuntijamandaattisi.
Lisäys 11.6.2013 klo 8.40:
8) Viritä Google-hälytys kirjasi nimellä.
Tee itsellesi pysyvä Google-alert, jolla saat tiedon meiliisi, kun joku mainitsee kirjasi verkossa. Google-hälytys ei ole kaikenkattava, mutta sen ansiosta et joudu jatkuvasti googlaamaan, onko joku tehnyt kirjastasi arvostelun. Jos kirjasi nimessä on monta sanaa, muista kirjoittaa hakulauseke lainausmerkkeihin. Jos taas kirjasi nimi on yleinen sana, muista lisätä hakusanoihin myös oma nimesi, niin vältyt turhilta osumilta.
Kirjailijan pitää olla rohkea ja vähän tyrkkykin, vaikka monelle se ei tule luonnostaan. Suomessa on ”noloa” kehua omaa työtään ja monelle voi olla korkea kynnys hehkuttaa kirjaa kaikille, oli kyseessä sitten hyvä kaveri, puolituttu toimittaja tai vaikkapa tuntematon oman alan blogaaja, mutta sillä lailla kirjoja myydään. Usein on vielä tilanne, että ihminen kyllä ostaa kirjan, jos sitä hänelle itse tarjoaa, mutta muuten hän jää ikuisesti siihen ”voisinpa kyllä ostaa tuon” -vaiheeseen. (Ja tietysti voi käydä niin, että joku tuttusi ostaisi kirjan ilman tyrkyttämistä, mutta hän ei yksinkertaisesti ole edes kuullut, että sinulta on sellainen julkaistu.) Jenkeissä jotkut kirjailijat tylsistyttävät seuraajansa kuoliaaksi twiittaamalla vain kirjastaan, jotkut suomalaiset taas eivät melkein kehtaa mainita sitä ollenkaan.
Suosittelen lämpimästi lukemaan kirjan 1,000 Ways To Market Your Book. Siitä suuri osa ei sovellu Suomeen, ei sovellu kuin ”bestsellerkandidaateille” tai on kokonaan vanhentunutta, mutta paljon jää vielä tuhannesta ja yhdestä hyviä ja toimivia vinkkejä.
Maija, kiitos hyvästä kirjavinkistä!
Olet ihan oikeassa: kirjailijan on nostettava häntänsä ihan itse. Kukaan ei sitä tee hänen puolestaan. Kultainen keskitie löytyy varmaan jostain suomalaisen markkinointimykkyyden ja jenkkiläisen itsehehkutuksen välistä.
Ohjeen palanen, jota en löytänyt kuin kysymällä Sanastosta:
Jos useampia kirjoittajia niin kaikki tekevät henkilökohtaisesti sanastosopimuksen.
Lainauskorausjärjestelmään teokselle ilmoitetaan tekijöiden määrä.
Tapio, hyvä täsmennys! Asia on juuri näin: jokainen kirjan kirjoittaja joutuu tekemään oman sopimuksensa.
Kiitos tästä kirjoituksesta ja siitä, että yleensäkin jaat kaikenlaista kirjailijan ja asiantuntijan työhön liittyvää. Esimerkiksi kirjoittamisesta, koulutusten suunnittelusta ja hinnoittelusta ei moni halua/jaksa kertoa yhtä avoimesti ja käytännöllisesti. Tehokkaampaa niin, että vinkit ovat jossain ylhäällä kuin että jokainen tuskailee niiden selvittämisen vuorollaan!
Karla, kiitos itsellesi! Olen mielelläni avuksi – ja kysy toki, jos haluat tietää jotain lisää.
Kiitos vinkeistä! Tietokirjamme ’Nälkä ja yltäkylläisyys’ julkaistaan tässä kuussa ja tämän artikkelin lukeminen oli tosi hyödyllistä.
Laura, ilo olla avuksi.
Onnea uudesta kirjasta! Tietokirja on aina valtavan työn takana, joten kohottakaa toki malja itsellenne.
Kiitos arvokkaista neuvoistasi! Vaikken tietokirjailija olekaan, pätee varmasti myös muunlaisen ”kirja genren” työstämiseen ja julkaisemiseen.
Moikka Roya ja tervetuloa EOT-blogiin! Toivottavasti listasta on iloa.