Nörtin esiintymisopas valmistuu uhkaavasti

Katleena Kortesuo

Janne ja minä rustaamme Nörtin esiintymisopasta vielä tammikuun ajan. Käsikirjoituksen luovutus on kuun lopussa, ja kirja pullahtaa painosta huhtikuussa.

Käsistä on nyt valmiina 120 sivua, joten se tarvitsee lähinnä enää viilausta ja täydennystä. Olen yrittänyt epätoivoisesti tuottaa kirjaan nörttihuumoria, mutta Janne on sillä saralla armottomasti parempi.

Kirjalle on jo avattu omat sivut osoitteessa esiintymisopas.fi. Sivustolla on kirjan esittely, ja perustamme sinne bloginkin, kunhan käsikirjoitus on valmis.

Kirjoitin viime yönä väsyneenä alalukua Pukeutumisvinkkejä naisille:

Jos käytät hametta, pidä aina varasukkahousuja mukanasi. Mitä tärkeämpi tapaaminen, sitä todennäköisempää on, että pöksyt repeävät päivän aikana. Valitse mieluiten ihonväriset sukkahousut, sillä niissä silmäpako ei näy niin pahasti. Ja muista Cthulhun tähden, että jos käytät sukkahousuja, aja ensin säärikarvat. Tarkoitus ei ole näyttää siltä, kuin olisit säkittänyt piisamin.

Ehkä tätä pitäisi vielä siistiä hieman.

17 kommenttia

 1. Tykkään ihan erityisesti mielikuvasta säkitetystä piisamista. Oikeastaan kikatin ääneen 🙂

  1. Kiitokset! En ole ihan varma, miltä säkitetty piisami näyttää, mutta tein rohkean oletuksen. 🙂

  1. Hienoa – olen siis läpäissyt tiukkaakin tiukemman seulan. 😀

 2. Munkin täytyy todeta pitäväni piisamivertauksesta. 🙂 Täytyy ilmeisesti tarttua kirjaan, vaikken kovin usein joudu esiintymäänkään mitenkään julkisesti.
  … Ai mutta, sittenhän mä varmaan olenkin ihan just kohdeyleisöä! 🙂

  1. Kiitokset!

   Mutta vielä huikeampi on Jannen seuraava pätkä:

   ”Valitettavan usein törmää sähköposteihin, joista ei yksinkertaisesti ymmärrä yhtään mitään vaikka kuinka yrittäisi. [- -] Hirvittävimmissä tapauksissa kirjoittaja aloittaa lauseen eri ajatuksella ja päättää sen kissanminttu.”

   Pissasin housuuni, kun luin tämän.

  1. Hee, loistava linkki! Mahtava idea mainostoimiston copyltä, ja tuota voi varioida vaikka kuinka paljon.

 3. Nörtit on oletuksena ujoja, mutta entäs kaltaiseni paniikkihäiriöinen nörtti? Minulle ei taida olla oppaasta apua.

  1. Veera, toivottavasti oppaasta on sullekin hyötyä. – Tosin mikään kirjahan ei korvaa esimerkiksi valmentajan kanssa käytyjä treenejä.

   Haluaisitko esilukea kirjan ja kommentoida sitä? Tarjolla olisi noin 140 sivua tekstiä tammi-helmikuun vaiheessa. Jos esiluku kiinnostaa, niin lähetä mulle meiliä osoitteeseen katleena (a) eioototta.fi.

 4. Meidän työpaikan aamupalaverimme alkoi näin uuden viikon alkuun raikuvalla naurulla, kun kerroin piisamivertauksen. Sä olet niin mieletön sanataituri!

  1. Ooo, kiitokset! Teillä tuntuu olevan huumorintajuinen työyhteisö. 🙂

   1. Toivottavasti kenelläkään ei ollut säkitettyjä piisameja jaloissaan, kun kerroit vertauksestani.

 5. Sukkahousut on revitty tärkeässä palaverissa. Tarttuivat johohkin tuolin tai laukun terävään kohtaan. Ei mikään pieni silmäpako, vaan kunnon reikä. Tietysti neuvotteluhuone täynnä väkeä. Toimin ohjeiden mukaan, peruutin neukkarista naistenhuoneeseen ja vaihdoin käsilaukusta ehjät sukkikset jalkaan. Väri oli hiukan eri kuin hajonneissa, mutta väliäkös sillä. Suunnitelma B on oltava aina.

  1. Totta: varasuunnitelma on aina hyvä olla olemassa.

   Saarnasin juuri eilen esiintymiskoulutuksessa, että aina pitää ottaa muistiinpanot myös paperilapulle. Jos datatykki pettää, pystyy nojautumaan edes muistilappuun.

 6. Ctulhun tähden! Todella, ei kannata jättää säärikarvoja paikoilleen. Mutta harva varmaan tietää, mikä kammottava otus se Ctulhu oikein on. Kuinka moni on lukenut Lovecraftinsa?

  Yleisesti ottaen on hyvä, että esiintymistä käsitteleviä oppaita ilmestyy. Esimerkiksi lehtibisneksessä tapahtumien järjestäminen on kasvava osa liiketoimintaa. Moni toimittaja tai päällikkötoimittaja on pian vetämässä paneelikeskusteluja ja seminaareja ja sen sellaisia. Vaikka näppiksellä olemmekin sanavalmiita, niin samassa tilassa huokuvan lihaisan yleisön edessä voikin olla jo vähän jännittävämpää.

  1. Harri, kirjassamme on aika paljon viittauksia eri kulttuuri-ilmiöihin. Voi olla, että osa lukijoista joutuu googlaamaan viittauksemme. 🙂

   Esiintymistaidolla on tosiaan entistä enemmän merkitystä. Vaikka kirjan nimessä on mainittu nörtit, opus sopii kenelle tahansa asiantuntijalle, joka haluaa kehittää omia viestintävalmiuksiaan. Harvalla ne ovat huipussaan.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.