Tuija Aalto kertoi blogissaan, että Hanna Nikkanen etsii astroturffaus-termille suomennosta.
En ollut törmännyt termiin aiemmin, mutta onneksi Tuijan ja Hannan tekstit valistivat.
Astroturffaus on maksettua nettikehumista tai -haukkumista, jota lukija luulee aidoksi. Tavoitteena on siis esiintyä autenttisena tai tasavertaisena keskustelijana ja kertoa muka oma puolueeton mielipiteensä, vaikka todellisuudessa mielipide on ostettu.
Astroturffaukseen käytetään sekä kuvitteellisia nettihenkilöllisyyksiä että aitoja ihmisiä, jotka myyvät mielipiteitään halvalla.
Mutta mikä siis astroturffauksen suomennokseksi? Facebookissa on jo meneillään epävirallinen äänestyskin, mutta olen huolestunut sen tuloksista.
Tällä hetkellä eniten ääniä on saanut palkkatrollaus. Termi on kuitenkin harhaanjohtava, sillä trollaus on yleensä provosointia ja riidanhaastamista, kun taas astroturffaus voi olla hyvinkin positiivista ja iloista kehumista.
Toiseksi eniten ääniä on saanut mielipidelannoitus, joka taas on liian pitkä arkikäyttöön. Se toki viittaa alkutekstin keinonurmi-merkitykseen, mutta tätä yhteyttä on turha väen väkisin säilyttää.
Kolmanneksi eniten ääniä oli saanut valekannatus, joka on jo lähellä alkutekstin merkitystä. Olennaista olisi kuitenkin saada termiin säestämisen mielikuva. Astroturffaajahan ei koskaan luo itse mitään uutta (kuten kannattaja voisi tehdä), vaan hän peesaa maksusta olemassa olevia mielipiteitä tai tuotteita.
Onneksi löysin loistavan ehdotuksen Hanna Nikkasen postauksen kommenteista: nimimerkki Albert ehdotti valekomppausta. Upea sana!
Valekomppaajiin törmää muuten ajoittain blogien kommenttipalstoilla, Facebookissa ja erilaisissa tuotearviointipalveluissa. Joskus olen huomannut myös oman blogini joissain nimimerkkikommenteissa valekomppauksen makua: ensin olen kritisoinut jotain firmaa, ja yhtäkkiä puskista ilmaantuu lukuisa määrä saman firman faneja.
Ah, valekomppaus, mikä ihana sana!
Edit 13.9.2012 klo 22.30: Minulle huomautettiin yhdyssanavirheestä meilitse – ja ihan asiasta. Nyt olemassa oleva on kirjoitettu erikseen.
Olen nähnyt paljon sellaisiakin valekomppaajia, joita mielummin kutsuisin valetrolleiksi. Jos jollain tunnetulla skeptikkoareenalla käsitellään jotain huuhaa-tuotetta, niin hyvin äkkiä paikalle ilmestyy tuotetta kehuvia nimimerkkejä, jotka tekevät järkevän keskustelun vaikeaksi.
Olet ihan oikeassa. Moni valekomppaaja on myös trolli – ja käytännössä ihan aito sellainen.
”Valetrolli” on siitä huono termi, että trollaushan on aina tahallista ärsyttämistä ja usein nimenomaan valheellisen mielipiteen takaa. Trolli siis usein jo sinällään on valehtelija: hän saattaa olla oikeasti eri mieltä kuin mitä hän väittää olevansa.
Kielikuvan pitäisi toimia niin, että kun sitä ajatellaan konkreettisena, mielleyhtymä tekee sanomasta nasevan tai hauskan. Komppaaminen (joka on uudempi (teko)nuorekas versio säestämisestä) ei tässä käyttötarkoituksessa soi hyvin minun korvassani. Komppaaminen on aina synkronista toimintaa, mutta peräkkäin kirjoitetut tekstit eivät. Jos minä ensin laulan ja sinä hetken päästä soitat kitaraa, onko kyseessä komppaus? Puheviestinnässä sanoman myötäilyä voisi sanoa komppaamiseksi, siinähän voi puhujaa kannustaa ja tukea hyvin ajoitetuin välihuudoin.
Entä valekomppaaja sitten? Jos laulaja on saanut keikalleen mukaan valekomppaajan, soittaako tämä valssissa humppakomppia ja tangossa foksia? Vai tekeekö päättömiä soinnutusratkaisuja? Vai tuleeko komppi koneesta ja valekomppaaja on vain soittavinaan, pleibäkkinä?
Haa, hyvä yritys, mutta en niele perusteluitasi.
Tiesithän, että ”kompata”- ja ”säestää”-verbeillä on muukin kuin musiikillinen merkitys? Komppaaminen ja säestäminen on myös toisen ihmisen kannattamista ja mielipiteen mukailua.
Tässä siis valekomppaaja on ihminen, joka on kannattavinaan jotain tahoa, mutta oikeasti hän komppaa vain maksua vastaan. On myös täysin mahdollista, että valekomppaaja kannattaa yhtä aikaa sekä aborttia että abortinvastustajia – jos molemmat tahot ovat ostaneet häneltä valekomppausta.
(Musiikista on muuten lainattu myös rummuttaminen, jolla kuvataan asian lobbaamista, edistämistä ja julkiseksi tekemistä. Hyvä termi sekin.)
Jep jep, tiesin, mutta yhtä kaikki on kysymys sellaisten sanojen metaforisesta käytöstä, joiden konkreettinen merkitys on musiikissa. Siksi tahallani veinkin pohdinnan musiikin puolelle. Varmasti on niin, että mitä lähempänä omaa elämänpiiriä sanojen alkuperäinen merkitys on, sitä herkemmin ”väärä” kielikuva häiritsee. (Eri asia on sitten, jos kielikuvaa käytetään ”väärin” selvästi piruuttaan.)
Toki tiedän, että komppaamisen tämä merkitys on aika yleisessä käytössä. Tällä kertaa en vain voi kompata sinua.
(Rummuttaminen muuten toimii paremmin, onhan vanhastaan rummutettu muutenkin kuin soittokunnassa, esimerkiksi erilaisten signaalien antamiseksi ja kuulutuksien yhteydessä. Ja bändissä rummuttaminen eli rummuilla komppaaminen on yleensä varsin toisteista niin kuin edistettävän asian jankuttaminenkin.)
valetrolli on hyvä koska ”vale” on hyvä löytyä sanasta ja trolli nettikielessä on verrattain tunnettu – Valetrolli on jämerä – pointsit sille missä sitä voikaan äänestää? (Feikkitrolli olis hienompi mutta sitä ei välttis kaikki miellä niin?)
Valekomppaus, ja pari muuta kommenttia positettin sen takia, että niissä oli johtolankoja ip-osoitetta myöten syylliseen. Hyvä avaus keskustelulle silti.
Vale- tai Feikkitrolli ei ole mielestäni oikea sana, koska trolli on trolli, ja silloin valetrolli antihahmona olisi positiivinen hahmo. Trollit on vaan säälittäviä, eli antisäälittävä ei ole säälittävä?
Trollaattori mikä trollaattori, ja kulisssien takana on soppa kiehunut lisää… harmi vaan kun ties mitkä ”Saalioiset ja Fimmtatkat” jne jäävät tuollaisesta pian kiinni. Rakentaako sillä hyvää yrityskuvaa? Tekeekö sitä aikuisten oikeesti ihmiset vaan ajanvietteenä vai maksaako siitä joku?
Kohta e-baysta saa ostaa ”henkilökohtaisen trollaattorin” päivän hintaan.