Spoiler alert: Pakohuonearvosteluni eivät sisällä nopeuttavia tietoja, valokuvia huoneista eikä tehtävien ratkaisuja. Arvosteluni eivät siis auta huoneiden ratkomisessa – mutta toki ne väkisinkin kertovat huoneesta jotain yleistä. Postaukset usein esimerkiksi paljastavat, onko huone useampiosainen tai millaista rekvisiittaa siellä on. Jos et halua tietää huoneesta yhtään mitään (siis yhtään mitään), älä lue tätä postausta.

* * *

Tapanani on koukuttua milloin mihinkin, ja uusimpana addiktionani ovat pakohuoneet. Edellinen yhdeksän escape roomin koonti ilmestyi EOT:ssa elokuussa.

Jatketaan samaan malliin kahden huoneen arvostelulla. Toisen huoneen spoilaan kokonaan, sillä se sulkeutuu kolmen päivän päästä joka tapauksessa. Sen sijaan Lammilla sijaitsevan huoneen arvostelen niukemmin.

10) Wayout, Tampere: Wax Cabinet. Spoiler alert!

 • Tausta: Mitä kummaa tapahtuu vahakabinetissa?
 • Milloin: Syyskuussa 2017. (Huone sulkeutuu 10.9.2017, joten nyt on kolme päivää aikaa käydä testaamassa se alennuksella.)
 • Ryhmä: TRE–HML-tiimi sekä 10- ja 12-vuotiaat lapset.
 • Tulos: Haa, pääsimme vapaaksi ajassa 51.50.
 • Käytetyt vinkit: kaksi.
 • Hinta: 84 euroa kuudelta hengeltä.
 • Arvosana: 8,5.
 • Perustelut ja spoilerit: Huone oli hauska ja erityisen monimuotoinen. Tarinasta plussaa: kävi ilmi, että vahakabinetin nukkemestari oli murhannut kävijöitä ja tehnyt heistä vahanukkeja. Tässäkin huoneessa oli klassinen uv-valolamppu, jota ilman ei taideta pystyä rakentamaan pakohuonetta. Kaiken kaikkiaan huone laajeni kolmeksi huoneeksi, joista viimeinen vielä aukesi kurkistusluukun verran ullakolle. Hauska oivallus oli se, että kakkoshuoneesta piti vetää vaijeria, joka nosti ullakolla olevaa levyä ja paljasti sieltä yhden koodin.
 • Kohokohta: Kuopus oli onnellinen, koska hän onnistui löytämään saman tien vihjeen, jota kuulemma aikuisryhmät etsivät minuuttikaupalla: liukuoven sisäpuolelle oli piilotettu pari koodia.
 • Korjattavaa: Yksi teippausmerkintä pohditutti, koska teipillä tehty kolmonen näytti nurinpäin olevalta E-kirjaimelta. Oikea tulkinta löytyi lopulta, kun löysimme muut vastaavat merkinnät, jotka olivat numeroita. Pientä miinusta huone saa siitäkin, että sen viimeiset osat ovat käytännössä vain yhden ihmisen mentäviä. Silloin ryhmätyön tekeminen tietenkin muuttuu väkisinkin yksilösuoritukseksi. Kolmas epäkohta oli hieman ristiriitainen ohjeistus: vahanukeissa oli koskemiskielto, mutta käytännössä hihoja oli pakko nostaa hieman, jotta näki kämmeniin kirjoitetut hahmojen nimet.
 • Roolitus: Ensimmäistä kertaa jaoimme roolit. Olin ottanut mukaan kynän ja kovakantisen muistivihkon, johon kirjasin avoimet ratkottavat asiat sekä löydetyt avaimet ja koodit, joille ei ole vielä käyttöä. En siis etsinyt mitään, vaan vain kirjasin muiden havaintoja ja osallistuin tietenkin päättelyyn. Metodi toimi aika hyvin, joskin päätin jalostaa sitä vielä eteenpäin.

11) Escapecenter, Lammi (Hämeenlinna): Komppanian päällikkö Etholénin työhuone.

 • Tausta: Mitä komppanian päällikkö on selvitellyt salaa? Mitä kätkettyä on hänen työhuoneessaan?
 • Milloin: Elokuussa 2017.
 • Ryhmä: Perheemme: kaksi aikuista ja 10- ja 12-vuotiaat lapset.
 • Tulos: Ooh, teimme todennäköisesti ennätyksen! Aikaa jäi yli vartti, mutta tarkka aika ei ikävä kyllä ole selvillä, koska huoneesta hajosi yksi koje.
 • Käytetyt vinkit: kolme (ja rikkoontuneen kojeen ratkaisuvinkki).
 • Hinta: Saimme huoneen ilmaiseksi arvostelua varten. Kiitos vielä kerran!
 • Arvosana: 9+.
 • Perustelut: Huone oli tyylikkäästi sisustettu, oivaltava ja gadgetteja hyödyntävä. Lisäksi huoneessa oli eräs iso pulmarakenne, jota oli hauska ratkoa paloina. Tila myös näytti hyvältä, eikä vimpaimista läheskään aina nähnyt päältäpäin, miten ne aukeavat tai mitä ne aiheuttavat. Omistaja kertoi, että etenimme ennätysvauhtia: eräs kulminaatiopiste ratkesi meillä jo kahdeksan minuutin kohdalla, vaikka yleensä se ratkeaa 25 minuutin paikkeilla. Sikäli meillä kävi huono tuuri, että yksi koje oli hajonnut juuri ennen kuin pääsimme sen ääreen. Omistajaa harmitti meidän puolestamme, mutta meitä ei niinkään. Parempi kuitenkin, että hajoaminen tapahtuu ilmaisten kokeilijoiden kohdalla kuin maksavien asiakkaiden kohdalla. Huoneen peräosa oli hieman huolittelemattoman näköinen verrattuna päätilaan, mutta se on pieni miinus.
 • Roolit: Olin kehittänyt muistiinpanotekniikkaani entisestään. Aika ajoin kuitenkin unohdin kirjurin roolini ja ryhdyin penkomaan paikkoja, mikä ei ole tarkoituksenmukaista. Ensi kerralla skarpimmin!

Syksylle on varattu kaksi pakohuonetta lisää. Lupaan postata myös niistä, koska addikti ei osaa puhua muustakaan.

* * *

Edit: kaksi seuraavaa escaperoom-arvostelua ovat Budapestista.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.