Hei kaikki, täällä Niksi-Pirkleena Hämeenlinnasta!

Tänä keväänä on tiedossa Naisten Valmiusliiton Nasta-harjoituksia oikein urakalla. Olen kouluttajana ensi viikonloppuna infovaikuttamisen kurssilla Harjulinnussa Säkylässä ja jälleen toukokuussa viestinnän kurssilla Leopardissa Parolannummella.

Harjulintuun ja Leopardiin saapuu yhteensä satoja naisia, ja moni on ensikertalainen. Miten siellä varuskunta-alueella oikein ollaan, miten tuvissa nukutaan ja miten harjoituksissa toimitaan? Mitä pitää pakata mukaan ja mitä täytyy ottaa huomioon?

On siis Niksi-Pirkleenan aika! Kurssilaisille lähetetään kyllä kurssikirjeet, mutta niissä ei ole paljastettu Pirkleenan Salaisia Vinkkejä. Listasin alle parhaat vinkkini Nasta-harjoituksiin. Kaiken tämän olen oppinut kivuliaasti kantapään kautta:

Niksi-Pirkleenan yleisvinkit Nasta-pakkaamiseen

  • Varustelistoja on aina kaksi. Yhteinen tavaralista on harjoituksen tervetulokirjeessä. Lisäksi jokaisella kurssilla on oma tavaralista, joka löytyy kurssin omasta kirjeestä. Tätä tuplalistaa ei moni huomaa, ja sitten jää tyyny tai jatkojohto kotiin.
  • Pakkaa kaikki tavarat yhteen kassiin, jonka saa kiinni ja jonka saat heitettyä olalle tai selkään. Avonaiset Ikea-kassit ja viiden laukun kassikokoelma ovat mahdoton yhtälö varuskunta-alueella, koska etäisyydet ovat pitkiä. (Kiitos Paulalle meilitse tulleesta kysymyksestä!)
  • Nimikoi kaikki tavarasi. Muuten jatkojohdot, sampoopullot ja muu geneerinen yleistavara menee sekaisin tupakavereiden kamojen kanssa.
  • Poimi etukäteen talteen tarpeelliset puhelinnumerot kurssikirjeestä. Ainakin ensiavun ja oman kurssinjohtajan tiedot kannattaa tallentaa kännykkään jo kotona.
  • Ole kiva vieras. Ota mukaan pieni karkkipussi tai muu kiitoslahja, jonka voit jättää lähtiessäsi punkan päälle. (Voit ostaa lahjan myös sotkusta varuskunta-alueelta.) Näin ilahdutat sitä ryytynyttä tuvan vakioasukasta, joka palaa viikonlopun jälkeen uinumaan punkkaansa. Edit 24.4.2023 klo 9.00: varmista silti, tuleeko tupaan ketään asumaan sinun jälkeesi. Jos peltikaapit ovat lukossa ja täynnä tavaraa, joku on kyllä tulossa pian. Mutta jos kaapit ovat tyhjiä ja auki, myös tupa voi olla pitkään tyhjänä. Silloin ei kannata jättää lahjaa.  

Niksi-Pirkleenan varustevinkit Nastaan

  • Vara-akku, jotta voit ladata kännykkää missä tahansa.
  • Spriitussi tavaroiden nimikoimiseen ja erilaisten nimilappujen tekemiseen.
  • Pieni pätkä ilmastointiteippiä kierrettynä tussin ympärille, koska sillä paikkaa äkkiä pienen repeämän takissa tai repussa.
  • Hakaneulat, laastarit ja kosteuspyyhkeet – vanhan preppaajan unelmakolmikko.
  • S-koukkuja tai pari metriä köyttä tai pakkaushihnaa, jotta saat viritettyä kuivaustilaa tai ripustuspaikkoja tavaroillesi. Tuvassa on rajallinen määrä säilytystilaa, koska tyypillisesti tupien peltikaapit eivät ole käytössämme.
  • Rannekello, josta Lauri H muistutti Facessa. (Itselläni älykello on aina ranteessa, joten en edes tajunnut, että kaikille kello ei ole mikään automaatio. Hyvä lisäys siis!)
  • Särmärit lähimmästä militariakaupasta (kuva 1).
  • Velcro-nimilappuja kannattaa tilata, mutta ne ehtivät sinulle vasta syksyksi (kuva 2).
Kuva 1. Särmärit ovat joustavat pienet kiinnikkeet, joilla saat maastohousujen lahkeet aseteltua maihareiden varren yläpuolelle. Silloin lahkeita ei tarvitse tunkea kenkiin sisään, vaan lahje taitetaan sisäänpäin särmäreiden avulla. Varustelekan särmäripaketissa on kaksi paria, koska niitä voi jatkaa toisillaan. (Särmäreiden pituus on nimittäin tarkoitettu parikymppisten rimppakinttujen pohkeille. Hyvä kun riittävät minun ranteeni ympärille.)

 

Kuva 2. Nimilappu karttalaukussa. Omaa velcro-nimilappua et ehdi enää tilata, mutta jos olet tulossa syksyllä Nasta-harjoituksiin, niin hopi-hopi hankkimaan vaikkapa Varustelekasta. Varustelekan pakkauksessa on kolme tarranauhalla kiinnittyvää nimilappua. Yksi niistä kiinnitetään harjoituksessa maastotakin rintataskuun. (Harvalla on teetettynä omaa nimilappua, joten saat harjoituksessa oman sukunimesi kirjoitettuna maalarinteippiin.)

 

Niksi-Pirkleenan vinkit terveyteen ja hygieniaan

  • Viikonlopun aikana kävellään paljon, koska varuskunta-alue on iso ja rakennusten välillä on reilusti matkaa. Teippaa siis jaloistasi arat kohdat urheiluteipillä ja käytä varrellisia merinovillasukkia. (Jätä kotiin varrettomat sukat, koska ne myttääntyvät varpaisiin. Hylkää myös hiertävät puuvillasukat.)
  • Jos käytät omia pieniä kuluvia hygieniatarvikkeita tai mukavuuksia – siis esimerkiksi ksylitolia, hermesetasta, pikkuhousunsuojia, allergialääkettä tai rakkolaastareita – niin pakkaa ne pieninä päiväannoksina minigrip-pusseihin tai muovirasioihin. Silloin ne kulkevat kätevästi housuntaskussa eivätkä kastu sateessa.
  • Ota mukaan korvatulpat, jos olet herkkäuninen. Korvatulpat on joskus mainittu kurssikirjeessä, muttei aina.
  • Facebookin kommenteissa Laura T muistutti, että huulirasva on hyvä olla mukana. Sen puutteen huomaa vasta sitten, kun huulet alkavat rohtua.

Niksi-Pirkleenan vinkit verensokerin ylläpitoon

  • Kurssimaksuun kuuluvat ruokailut, mutta syömään mennään yhdessä ja aina tietyn aikataulun mukaan. Jos verensokerisi tuppaa laskemaan helposti, pakkaa mukaan jotain huoneenlämmössä säilyvää purtavaa. Sopivia eväitä ovat myslipatukat, pähkinät, suolakeksit, hedelmäsoseet ja kuivaliha. Jotkut ihmiset tulevat kärttyisiksi, kun verensokeri laskee, mutta itse en missään nimessä kuulu tähän ryhmään.
  • Janoinen voi ottaa mukaan myös pienen kylmälaukun, jossa on Pepsi Maxia tai Coke Zeroa. Jotkut ihmiset ovat kofeiiniaddikteja, mutta itse en missään nimessä kuulu tähän ryhmään.
  • Jos pakkaat mukaan karkkia, siirrä ne jo kotona tiiviiseen muovirasiaan. Muuten avattu karkkipussi leviää pitkin tupaa tai rinkkaa. Muovirasia pitää sokerit sisällä ja kosteuden loitolla. Jotkut ihmiset ovat sokerihiiriä, mutta itse en missään nimessä kuulu tähän ryhmään.
  • Jos tykkäät mausteista, niin ota mukaan oma mausteikko (kuva 3). Jotkut ihmiset lisäävät ruokiinsa liikaa suolaa, mutta itse en missään nimessä kuulu tähän ryhmään.
Kuva 3. Kuljetan partioleireillä päivärepussa pientä mausteikkoa, jossa säilytän herbamarea, pippuria ja paprikajauhetta. Sama annostelija on mukana myös Nasta-harjoituksissa, koska iltapala syödään usein tuvissa, eikä varuskuntaravintolan maustepöytä ole käytettävissä.

 

Niksi-Pirkleena varuskunta-alueella

  • Olemme puolustusvoimilla ikään kuin kylässä. Niinpä noudatamme puolustusvoimien sääntöjä pukeutumisen ja liikkumisen suhteen. Kuljemme muodossa ruokailuun ja ruokailusta pois.
  • Aikataulut tarkoittavat tarkkoja kellonaikoja. Jos koulutus alkaa klo 9.00, paikalla pitää olla silloin. Varuskunta-alueella ei tunneta akateemista varttia, eikä edes akateemista minuuttia.
  • Tarjolla ei valitettavasti ole yksityisyyttä. Suihkuissa ei ole verhoja eikä ovia, vaan meininki on – ööh – varsin yhteisöllistä. Tämä voi olla jollekulle järkytys, joten ajattelin varoittaa asiasta.
  • Jokainen kuljettaa maastohousujensa vasemmassa reisitaskussa pakollista terveystietolomaketta. Täytä siihen mahdolliset lääkityksesi, sairautesi ja allergiasi. Jos käytät jotain hätätilannelääkettä kuten epipeniä tai astmapiippua, säilytä sitäkin aina vasemmassa reisitaskussa.
  • Varuskuntaravintolassa liikutaan tehokkaasti. Aluksi pestään kädet ja sitten siirrytään linjastolle. Poimi heti alussa tarjottimellesi kaikki mahdolliset aterimet ja astiat. Linjastolla ei voi peruuttaa takaisinpäin: ”eiku mä sittenkin voisin ottaa ton jälkkärilusikan”. Nouki siis joka ikinen tarjolla oleva työkalu tarjottimelle ja jätä ne myöhemmin käyttämättä, jos jälkiruoka ei näyttänytkään hyvältä.
  • Alueella pidetään pitkät hiukset nutturalla niskassa. Jos käytät meikkiä, pidä se hillittynä. Meillä on lainassa puolustusvoimien vaatteet, joten noudatamme myös heidän pukeutumisohjeitaan.
  • Varuskuntaravintolassa syödään takki päällä ja pää paljaana. Ruokailu on sen verran tehokas, ettei aikaa ole ulkovaatteiden riisumiseen ja pukemiseen.
  • Varuskunta-alueella liikutaan pääsääntöisesti ilman laukkua ja reppua. Kannattaa siis pitää lompakkoa ja kännykkää takintaskussa. Lisäksi kuljetan mukana pientä A5-kokoista karttalaukkua, jossa on kynät ja paperitavarat. Se mahtuu kätevästi maastohousujen oikeaan reisitaskuun (kuvat 4 ja 5).

 

Kuva 4. Tämä karttalaukku menee kätevästi maastohousujen reisitaskuun. Kansipuolen muovin alle sujautan aamuisin päivän lukujärjestyksen, jotta tiedän missä minun pitää milloinkin olla ja koska syödään.

 

Kuva 5. Karttalaukkuun mahtuu sisälle kaikki oleellinen. Pidän sen sisällä kyniä, tusseja, muistikirjaa ja harjoituksen yhteystietoluetteloa.

 

PS. Jos kaverisi on lähdössä Nasta-harjoitukseen, jaa hänelle tämä postaus. Kaverisi on sinulle ikuisesti kiitollinen.

Edit: Postaukseen lisätty useita vinkkejä ja kuvia ke 19.4. klo 09.50. Samalla jaottelin vinkit useampaan listaan.

Edit 2: Postaukseen lisätty rannekello ja laukkutyypit to 20.4. klo 12.20.

Edit 3: Lisätty vielä pari toimintatapoihin liittyvää vinkkiä pe 21.4. klo 7.10. Tästä tulee kohta kirja prkl.

17 kommenttia

  1. Tavatonta. Odotin jotain kompaa tai jäynää, mutta tämähän oli tiukkaa asiaa.

    1. Joskus onnistun yllättämään itsenikin😅

      Prkl, tajusin muuten juuri, että listasta puuttuvat särmärit. Edaan tänään senkin kuntoon.

  2. En tiedä valmiusjutuista.

    Mutta Puolustusvoimat rakastaa jakaa harjoituksissa oman pellavaisen vettä torjuvan pyyhkeensä. Moni vierastaa tätä hieman karheaa ja pientä pyyhettä.

    Sen takia otan yleensä kasarmi keikoille mukaan omaan sotilaskodista ostetun pyyhkeen.

    1. Meillä varustelistassa lukee pyyhe, koska varusvarastolta tulee vain vaatekerta ja vuodevaatteet.

      Mä otan mukaan ison retkipyyhkeen, koska se painaa vähän ja kuivuu nopeasti. Sen sijaan paksut froteepyyhkeet ovat hankalia, koska ne vievät tilaa ja ovat märkiä vielä juhannuksenakin.

      Mä veikkaan että myös se sotkun pyyhe on mikrokuitua?

      1. Sotkulla on ollut vuosien aikaan erilaisia. Itselläni on perinteinen froteepyyhe. Jossa lukee isolla Sotilaskoti.

        Joten olen katu-uskottava myös muualla pyyhkeeni kanssa.

  3. Itselleni kirjoitin muistiin ensimmäisen kerran jälkeen: oma pieni kasvopyyhe ja riittävän peittävä yöasu. Jos meinaan on sitä tyyppiä, joka yöisin hipsii vessaan. Missään pikkuhepenissä ei sovi kuljeskella kasarmilla, kuului ohje. Itse jouduin paitaostoksille Naisten Valmiusliiton myyntipisteelle 😅…

  4. Hyvänen aika, miten paljon kaikkea olisi otettava mukaan… Kuinka olenkaan ennen pärjäillyt, hmm? Särmäreitä, teippiä, spriitusseja ja ties mitä. Uhh.
    Pakkasin juuri otsalampun, tyynyn ja mukin laukkuun. Dekkarin myös. Ja tietenkin pussillisen neulelankaa ja puikot – niitä ei oltu mainittu listassa ollenkaan? Unohtui varmaan kiireessä, Katleena?
    Näillä ajattelin pärjäillä – on tietty vara-alkkareita, pyyhe ja sen sellaista. Yksi viikonloppu hurahtaa varmasti ilman särmäreitäkin… Saas nähdä.

    1. Olet täysin oikeassa: täällä pärjää tarvittaessa pelkällä hammasharjalla. (Toki heti jos tulee poikkeustilanne, joudut pyytämään muilta apua: onko kenelläkään tussia, teippiä, jatkojohtoa, rakkolaastaria?)

      Mä tykkään itse olla omavarainen, enkä halua rasittaa organisaatiota sellaisilla pyynnöillä, jotka olisin voinut itse ennakoida. Tämä ei ole mikään pakollinen tekniikka. Toinen vaihtoehto on tulla alueelle pienemmän varustelistan kanssa ja sitten pyytää muilta tavaroita lainaksi. Ihmiset auttavat kyllä mielellään.

      Hassua sinänsä, että tunnuit jostain syystä ärtyvän listastani. Minkä vuoksi oletat, että olisin unohtanut jotkin kutimet? Jokainen saa ottaa haluamansa määrän harrasteita mukaan, eikä oma listani koskenut niitä lainkaan. Sen sijaan listani koskee sellaisia poikkeustilanteita ja erityistarpeita, joita ei yleensä tule vastaan Nasta-harjoitusten ulkopuolella.

      PS. Postaukseni on pitkä, mutta tavaramäärä on kohtuullinen. Olen alueella torstaista sunnuntaihin, ja mukanani on yksi kassi. Sanat vievät tässä postauksessa enemmän tilaa kuin itse tavarat laukussani.

  5. Hyvä listaus, kiitos Katleena! Itsellä myös nämä listatut pakkauslistallani ja aika iso osa kulkee arkena työrepussakin mukana. Kovin palelevaisena kapsäkeissä kulkee aina mukana myös villasukat.

    1. Ilo olla avuksi❤️

      PS. Mulla on täällä mukana sun tekemät villasukat.

  6. Kiitos! Tämä on oikein hyvä!

    Osa onkin mukana mutta paljon paljon puuttuu. Kasseja on ja läppärilaukkuja muutama. Uuhuu – olen jo bussissa maakunnassa kera innokkaiden muiden harjoittelijoiden matkalla koti varuskuntaa.

    Bussissa olisi usb-piste ja voisi Spotifyä kuunnella, mutta piuhat ja Podit on ruumassa. Vinkki – ota käsilaukkuun!

    Jos tästä hengissä selviää, otan muistiin ensi kertaa varten 😊

  7. Yhden laukun taktiikka on haastava tyynyineen kaikkineen. Lisäksi kehoitetaan ottamaan päiväreppu mukaan. Perässävedettävä matkalaukkuhan olisi ratkaisu ja sieltä voisi sitten vetäistä päivärepun esiin 😜

  8. Hyviä vinkkejä kivalla tyylillä. Kiitos. Löysin ohjeesi vasta Nastan jälkitunnelmissa, mutta ensi kertaa varten olen sitten vieläkin paremmin varautunut. Ja minähän ehdottomasti kuulun siihen ryhmään!

  9. Kiitos erinomaisesta listauksesta. En lisäisi mitään, saatikka ottaisi pois! Njaa, ehkä pieni pullo kuivashampoota! Sitä mulla on aina mukana, kun se pipo/lippis litistää lettini ja, kuten kerroitkin, se pistetään päähän ja otetaan pois yhtä monta, monta, monta kertaa 🙂 No kaikilla on tietty hiukset yhtä huonosti hyvin, eikä sillä mitään väliä ole….. mutku 😉
    Nähdään Leopardissa! T. Innokas kurssilainen!

    1. Hyvä lisäys. Se kulkee myös mulla mukana.

      Viikon päästä nähdään!

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.