Digitaalisen muotoilun guru Christian Lindholm vaati täällä Marina Congress Centerissä intohimoa muotoiluun. Hä esitteli osallistujille muutamia esimerkkejä, joissa vanha tuttu (ja totuttu) asia on muotoiltu täysin uudeksi:
- PC-tietokoneiden Tiedostonhallinta-toiminto on ahterista – me käyttäjät olemme vain turtuneet siihen. Kun kokeilee kätevää Dropboxia, huomaa eron: oho, tällaistako tämä voisikin olla?
- Tavallinen kiintolenkki on työkalu, johon olemme kaikki tottuneet. Sillä kiristetään pultit ja mutterit, enkä minä ainakaan ole koskaan tajunnut, että siinä on vikaa. Christian Lindholm näytti kuitenkin mullistavan keksinnön: kiintolenkin vartta oli kierretty pituussuunnassa 90 astetta. Näin varteen saatiin enemmän vääntövoimaa, ja lisäksi uudenlainen kiintolenkki on helpommin nostettavissa pöydältä.
Nämä esimerkit innostavat pohtimaan. Mitkä tavarat, palvelut ja ohjelmat ovat oikeastaan hankalia, vaikka olen vanhana putkiaivona hyväksynyt ne sellaisenaan? Missä on piilohuonoa designia, jota pitäisi parantaa?
Kokosin listan arkisista hankaluuksistani. Toivelista muotoilijoille, olkaa hyvät:
- Partioreissuilla otsalamppu pitäisi saada syttymään ilman käsikopeloa. Kun astuu hämärään telttaan syli täynnä halkoja, lamppu olisi saatava palamaan vaikkapa päätä nyökkäämällä.
- Missä on vaateripustin, joka a) ei jätä jälkiä vaatteisiin b) ei ole niin liukas, että vaatteet valuvat maahan c) ei tyhjänä kolise naulakossa ja d) pysyy aloillaan, kun siitä nostaa takin pois?
- Miksi julkisissa vessoissa on automaattihanat, mutta pöntön joutuu silti vetämään sormin?
- Miksi kaulakoruissa on hankalasti käytettävä pieni lukko niskassa? Ja miksi kotelomekoissa on vetoketju selässä? Olisi kiva pystyä pukeutumaan ja riisuutumaan ilman apua.
- Miten hammastahnatuubin, ketsuppipullon tai shampooputelin saa a) täysin tyhjäksi helposti b) litistettyä kierrätykseen? Mikä olisi käytännöllisempi ja ekologisempi tapa pakata nesteitä ja tahnoja?
Heti kun nämä on ratkaistu, maailma on paljon parempi paikka elää.