Vietän vuodesta helposti 25 yötä laavussa, teltassa tai taivasalla. Välillä kyseessä on keskiaikatapahtuman viikinkiteltta, välillä partioleirin puolijoukkueteltta tai metsäretken kiintolaavu. Lisäksi tulevat sängyssä vietetyt matkapäivät, joita kertyy toinen mokoma. Yövyn vuosittain kodin ulkopuolella parin kolmen kuukauden verran.

Tänä aikana on tullut testattua muutamaakin pesupussia. Huonoimmat ominaisuudet ovat aiheuttaneet vain ongelmia:

 • Jos pesupussi on paksua kumimaista materiaalia, se painaa paljon.
 • Jos pesupussi on vesitiivis, märkä hammasharja ummehtuu varsinkin kostealla säällä.
 • Jos pesupussissa on vain yläreunassa vetoketju, se ei avaudu ammolleen eikä sisältöön pääse kunnolla käsiksi.
 • Jos pesupussissa on vain yksi ”osasto”, kaikki rojut ovat siellä sekaisin.
 • Jos pesupussi on paksua canvasia, se ei kuivu kunnolla.
 • Jos pesupussin ripustuskoukku heiluu ulkopuolella, se tarttuu rinkassa kaikkiin muihin tavaroihin. Samalla kun vedät ulos pesupussin, rinkasta hyökkäävät syliin myös alusvaatteet, likapyykit ja unilelut.
 • Jos pesupussi on laatikkomainen, se vaatii aina pöydän alustakseen. Valmiita pöytiä on helkutin vähän suomalaisissa metsissä. Ehkä kyseessä on jokin paikallisiin metsätyyppeihin liittyvä ongelma.

Lopulta ostin Piiru-partioleiriltä vuonna 2014 Ospreyn pesupussin. Mallin nimi on jotain sellaista kuin Ultralight Washbag Zip Dingdong Multiuse Fabulous Hygiene Stuff. Hinta oli kolmenkympin luokkaa partioalennuksen kera.

Hankinta on ollut taivaallinen. Käytin pussia pari kertaa, jonka jälkeen ostin muksuillekin samanlaiset Hämeenlinnan Partioaitasta. (Tietenkin eri väriä, jotta ne erottuvat teltassa nopeasti.)

Tämä on siis suuri varuste-esittelypostaus. Jokaista kuvaa voi klikata isommaksi.

Etusivu on verkkoa. Mitat ovat jotakuinkin 21 x 7 x 11 cm. Ospreyn logo alkaa jo hiertyä pois, mikä on ehkä enemmän Ospreyn kuin minun ongelmani.
Etusivu on verkkoa. Mitat ovat jotakuinkin 22 x 7 x 12 cm. Ospreyn logo alkaa jo hiertyä pois, mikä on enemmän Ospreyn kuin minun ongelmani. Vetoketjuissa on järkevät vetimet, jotta niistä saa kiinni märin sormin kenttäsuihkussakin. Ylimmän taskun voi avata suoraan ulkopuolelta.

 

Takasivussa on pieni tasku, jonne ripustuskoukku taittuu sisään. Lisäksi kyljessä on kaksi kiinnitysnauhaa, joille en ole keksinyt muuta järkevää käyttöä kuin omistajan nimen ja lippukunnan merkkaaminen. Ehkä joku haluaa kiinnittää pesupussinsa rinkan ulkokylkeen hihnoilla, mutta itse en ole nähnyt siihen tarvetta.
Takasivussa on pieni tasku, jonne ripustuskoukku taittuu sisään. Lisäksi kyljessä on kaksi kiinnitysnauhaa, joille en ole keksinyt muuta järkevää käyttöä kuin omistajan nimen ja lippukunnan merkkaaminen. Ehkä joku haluaa kiinnittää pesupussinsa rinkan ulkokylkeen hihnoilla, mutta itse en ole nähnyt siihen tarvetta. Joka tapauksessa pussin hihnat ovat joustamattomat, joten kiinnitys onnistuisi tarvittaessa tukevasti.

 

Pesupussi on kolmeosainen. Koukun avulla sen saa roikkumaan vaikka koivunoksaan sillä välin kun on itse puskapiss- eikun pesulla. Tykkään erityisesti pienistä taskuista, joihin saa pumpulipuikot säilöön. Jos ne pyörivät muun rojun seassa, kohta koko pussi on täynnä nöyhtää, ja pumpulipuikot ovat muuttuneet cocktailtikuiksi.
Pesupussi on kolmeosainen. Ylin tasku on se sama, johon pääsee käsiksi myös ulkopuolelta. Sinne kannattaa laittaa tavarat, joita tarvitsee useimmin. Koukun avulla pussin saa roikkumaan vaikka koivunoksaan sillä välin kun on itse puskapiss- eikun pesulla. Tykkään erityisesti pienistä kuminauhareunaisista taskuista, joihin saa pumpulipuikot säilöön. Jos ne pyörivät muun rojun seassa, kohta koko pussi on täynnä nöyhtää ja pumpulipuikot ovat muuttuneet tikkaritikuiksi ilman sitä tikkaria.

 

Ylimmästä umpitaskusta löytyy pieni rikkoutumaton muovipeili. Tämän avulla pystyy ajamaan partansa, puhdistamaan hammasvälinsä ja puristelemaan finninsä. (Partioleiri ei ole partioleiri ilman leirifinniä.)
Ylimmästä umpitaskusta löytyy pieni rikkoutumaton muovipeili. Tämän avulla pystyy ajamaan partansa, puhdistamaan hammasvälinsä ja puristelemaan finninsä. (Partioleiri ei ole partioleiri ilman leirifinniä.)

 

Peili on kiinnitetty tarralla, joten sen saa halutessaan irti. Älyttömän kätevää, jos tykkää hukata tavaroitaan. Sitä en tajua, miksi peilissä on pieni reikä kulmassa. Ehkä joku käyttää sitä avaimenperänä?
Peili on kiinnitetty tarralla, joten sen saa halutessaan irti. Älyttömän kätevää, jos tykkää hukata tavaroitaan. Sitä en tajua, miksi peilissä on pieni reikä kulmassa. Ehkä joku käyttää sitä avaimenperänä?

 

Pesupussin alakolmanneksen saa irti. Sen kanssa voi käydä vaikka hammaspesulla, tai siihen voi pakata siteensä vessareissua varten tai parranajokamppeensa sheivauskeikan varalta.
Pesupussin alakolmanneksen saa irti. Sen kanssa voi käydä vaikka hammaspesulla, tai siihen voi pakata siteensä vessareissua varten tai parranajokamppeensa sheivauskeikan varalta.

 

Pussi on kestävää, kevyttä ja venyvää matskua. Se siis kestää hyvin ylipakkausta, kuten kuvasta näkyy. Pakkaus on nyt kulkenut mukana parinkymmenen reissun verran, eikä materiaalissa ole mitään vikaa. En ole edes pessyt tätä vielä, ellei järveen pudottamisia lasketa.
Pussi on kestävää, kevyttä ja venyvää matskua. Se siis kestää hyvin ylipakkausta, kuten kuvasta näkyy. Pussin paino on vain 120 grammaa eli helkutisti vähemmän kuin muissa vastaavankokoisissa tuotteissa. Pussi on nyt kulkenut mukana lähes viidenkymmenen reissun verran, eikä materiaalissa näy yhtään kulumisen jälkiä. En ole edes pessyt tätä vielä, ellei järveen pudottamisia lasketa. Tykkään myös pussin semiläpikuultavuudesta. Materiaali ei ole täysin läpinäkyvää (paitsi alimmassa segmentissä), jolloin ujommatkin saavat henkilökohtaiset tarvikkeensa piiloon. Silti matskusta kuultaa läpi hieman, joten sampoot ja hammasharjat löytää nopeammin.

Toki on reissuja, joissa yksi pussi ei riitä. Jos matkaan kuuluu esiintymiskeikka tai juhlava illallinen, silloin meikit, korut ja meikinpoistoaineet vievät saman verran tilaa kuin hygieniakamppeet. Haaveilen siis samanlaisesta mutta isommasta, jos sellainen joskus ilmestyy valikoimiin. Ehkä se voisi olla neliosainen.

Pusseissa on kyllä yksi ongelma. Niitä valmistetaan ilmeisesti vain kolmea väriä (lime, oranssi ja harmaa), joten värierottelu ei toimi nelihenkisessä perheessä. Mies on yhä ilman omaa väriään, ja katkeruus huokuu hänen ilmeestään, kun hän operoi vanhalla pesupussillaan.

Jos muuten haluat ostaa samanlaisen pesupakkauksen, hanki oma Osprey Ultralight Washbag Zippisi Scandinavian Outdoor Storesta. Minä en saa siitä latiakaan, mutta kaupan omistavat osittain partiolaiset, joten noin viidesosa tuotoista menee suomalaiseen nuorisotyöhön. (Kyllä: tuotteen tarkka nimi on linkissä juuri siksi, että googlailijat löytäisivät asiantuntija-arvioni.)

20 kommenttia

  1. Ei aavistustakaan. Peilihän roikkuu tuossa pussissa kiinni itsestään, joten jos peilin saa oksaan tai naulaan roikkumaan, niin kyllä koko pussinkin saa samaan paikkaan.

   Mutta oisko kyseessä nyt se kuuluisa porsaanreikä? Tai madonreikä?

 1. Peilissä on reikä sitä varten että sitä voi käyttää hätätilanteessa merkinantovälineenä (siitä pitää pystyä tähtäämään läpi). Samasta syystä se on myös irrotettava ja särkymätön. Monilla valmistajilla on esim. repun kansiläppään painettu merkinanto-ohjeet jos sellaiseen tilanteeseen joskus joutuu.

 2. Survivaltouhua. Signaalipeileissä on reikä, jonka avulla autiomaahan tai saarelle pudottuasi on helpompi suunnata valo lentäjän nähtäväksi.

 3. Hei,

  reikä auttaa aurinkoisena päivänä eksynyttä partiolaista lähettämään valomerkkejä. Googleen hakusanaksi ”signal mirror”, niin löydät lisää asiasta.

  Partioasia. Kevällä vedimme Ursan havaintokeskuksessa Orimattilan seikkailijoille tähdet ja avaruus-merkkisuorituksen. Olisiko lippukuntasi kiinnostunut moisesta? Olen entinen partiolainen, aktiiviaikani oli 60-luvun jälkipuoliskolla.

  Olen ujo ja salainen fanisi. Toimistolle saapuessani katson ensiksi, josko Katleena päivittänyt sivuaan. Useimpina päivinä petyn, jolloin joudun turvautumaan Daily Mailin tarjoamaan silmäruokaan työpäivän käynnistämiseksi.

  Kesäterveisin Hannu M

  1. Oijoi, kiitokset kehuista!

   Ursan havaintokeskus kuulostaisi upealta. Käytännössä sen pitäisi olla lauantai tai sunnuntai, jotta pääsemme Hämeenlinnasta tulemaan. Toki myös arki-ilta käy.

   Ehditkö meilata mulle tietosi osoitteeseen katleena@eioototta.fi? Olen just nyt partioleirillä, mutta syksyksi olisi hauska sopia tähtitreffit. Moniko mahtuisi kerrallaan mukaan?

 4. Jee, kiitos reikäinfosta Pyrylle, Jarille, Villelle ja Hannulle. Kirjoititte kommentit toisistanne tietämättä, joten nyt ne ovat täällä iloisesti peräkkäin.

  Aion kokeilla merkinantoa heti, kun täällä leirillä paistaa aurinko. (Ei näytä lupaavalta juuri nyt, prkl.)

 5. Ihmettelen käyttämääsi termiä ”pesupussi”. Pesupussihan on se verkkopussi, johon laitetaan hellää pesua vaativat pyykit, kun ne pistetään pesukoneeseen. Paras oppimani sana tälle tärkeälle kapistukselle on nesessääri.

  1. Mun terminologia on varmasti englannin kielen sävyttämää: mulle pesupussi on sekä rintaliivien pesemiseen tarkoitettu pussi että pesutarvikepussi.

   Nesessääri on toki tuttu termi, mutta se on mun omaan sanavarastooni vierasperäisen kankea ja liian pitkä. Jotkut taas puhuvat toilettilaukusta, mutta sekin on aika kankea.

   Liittykää siis kaikki joukkoon: pesupussi on hyvää suomea ja lyhyt sana! Nouskaa barrikadeille pesupussin puolesta!

   1. Muutkin ovat varmaan jo ehtineet oikaista asian, mutta siis tämähän on tietenkin pesukassi! Tai kieltämättä retkimallinen yksilö rupeaa olemaan vähän rajatapaus, mutta silti: barrikadeille kassien puolesta! 😀 Ja pesemisen.

   2. Pöh, se on meikkipussi! Tällaisella meikittömällä ihmisellä toimii mainiosti yksiosainen, laatikonmuotoinen ja vain ylävetoketjulla varustettu, jostakin kotoa löytyneestä jämäkankaasta kokoon parsittu, meikkipussi. Ennen kuljetin asioita sekalaisissa minigripeissä, ja nykytilanne on minulle suurta luksusta!

    Pesupussi-sanasta tuli näin retkeilykontekstissa ensimmäisenä mieleen jokin pyykkäystä helpottava väline, eli vesitiivis kassi, johon laitetaan vettä, pesuainetta ja vaatteita ja jossa pestään ne vaatteet. 🙂

    1. Moni meikitön ei kyllä niele meikkipussi-termiä. 😀

     Mullakin on meikkipussi ja pesupussi erikseen. Pesupussi on jokaisella yöreissulla mukana, ja meikkipussi taas on vain esiintymiskeikoilla.

 6. Ihmettelinkin, että mikä tällainen moniosastoinen pesupussi on, jossa on jopa peili…

  Vakiintuneiden sanojen uudelleenmäärittely on yleensä huono idea ja niin se on tässäkin. Eihän tämä ole edes pussi.

  Nouskaa siis barrikadeille pesupussin puolesta, ettei sen nimeä varasteta toiseen käyttöön!

  1. Kiinnostavinta muuten on, että tälle tuotteelle nimenomaan *ei* ole vakiintunutta nimeä. Tästä keskusteltiin jo Facebookissa: jotkut puhuvat nesessääristä, jotkut beauty-boxista, jotkut pesukasseista, jotkut hygieniapakkauksesta.

   Minä siis edustan pesupussipuoluetta. Kerään kannattajakortteja tänään Senaatintorilla klo 16-18.

    1. Aaahahahhaaaa, siis MIKÄ?

     Jouduin ihan googlaamaan, mutta löysin lopulta termin. Kielitoimiston sanakirja ei tuntenut tukupussia, mutta kyllä sitä jotkut käyttävät keskustelupalstoilla.

 7. Hei Katleena.
  Itse olen pitkän partiouran sekä muun reissaamisen jalostamana kehittänyt retkipakkaamisen huippuunsa (omasta mielestäni ainakin). Meillä operoidaankin nykyisin erilaisilla itsetehdyillä tarkoitukseen viritetyillä ja nimetyillä kangaspusseilla. On pyykkipussi, alusvaatepussi, sukkapussi, trangiapussi, kenkäpussi, jne jne. Minä ompelen näitä pusseja kierrätyskankaista (esim isännän vanha paitapusero) ja jopa myyn niitä joulumyyjäisissä. Minulla on omassa vaatekaapissani sukat pusseissa: N (nilkkasukka), U (urheilus.), T (talvis.) ja P (polvis.). Pakkolahjoitan näitä myös joululahjoiksi ja viemisiksi, tosin en ole varma ovatko kaikki lahjan saaneet älynneet lahjan neroutta. Tällainen pussi saattaisi helpottaa sinunkin rinkkaongelmaasi. Koska jaan tuskasi tavaroiden katoilemisesta rinkkaan ja muihin pakaaseihin voin tehdä sinulle yhden ongelmanratkaisupussin haluamallasi tekstillä helpottamaan elämääsi. Just nyt keittiöntuolin selkämyksellä odottaa neonkeltainen vanhasta huomioliivistä leikattu pussintekele. Käviskö se? terveisin Salla Kajaanista

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.