Olen jo aiemmin postannut kolme listaa Suomen parhaista blogeista. Valinta on tietenkin ollut täysin subjektiivinen.
Osa I: Huumoriblogit
Osa II: Itsensä kehittämisen blogit
Osa III: Bisnesblogit

Nyt on vuorossa osa IV, joka keskittyy kieli- ja kirjoitusblogeihin. Suomen parhaat kirjoitusblogit ovat aakkosjärjestyksessä… *rumpujen pärinää*

Arkistokaapilla

Blogia kirjoittaa nimettömänä pysyttelevä kielentutkija, joka kaivaa esille kielilautakunnan omituisimpia päätöksiä ja suosituksia. Postaukset ovat lyhyitä ja tiiviitä siteerauksia, eikä kirjoittaja edes välttämättä kommentoi niitä mitenkään.

Miinuksena on bloggaajan nimettömyys ja kommenttien vähäisyys, mutta ainakin minulle tuottaa suurta hupia lukea entisaikojen sanasuosituksia.

”SÄYSYKALA – PETOKALAN vastakohta; Hakulisen ja Tepon ehdottama entisen RAUHANKALAN tilalle.” – Kielilautakunta, 1950

Kokonaisvaltainen kirjoittaminen

Kimmo Svinhufvud bloggaa kirjoittamisesta sekä konkreettisesti että teoreettisemmin. Hän jaksaa myös koluta läpi ulkomaisia blogeja ja tiivistää niitä suomeksi.

[–] kaikkien kirjoittamisen lajien taustalla on samankaltaisia teemoja. Kirjoittaminen vaatii aina jonkinlaista kielitaitoa, kykyä käyttää kieltä. Kaikenlainen kirjoittaminen vaatii myös yhteyttä omaan luovuuteen. Lisäksi kaikissa kirjoittamisen lajeissa kirjoittaminen kietoutuu yhteen lukemisen kanssa: jos et lue, et todennäköisesti pysty kunnolla kirjoittamaankaan.

Kotus-blogi

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen asiantuntijat ja heidän vieraansa bloggaavat kielestä ja sen ilmiöistä. Tekstit ovat usein paitsi maukasta luettavaa, myös mielenkiintoisia kannanottoja tapetilla oleviin asioihin.

Blogin miinuksena on kommenttien ennakkomoderointi, joka hidastaa keskustelua.

Seuraava sanoilla leikittely on peräisin Lasse Koskelan näppäimistöltä.

Mihin tässä kielenkäytössä vielä yllämmekään? Noin kollektiivisesti. Julkisessa taloudessa on kestävyysvaje. Se tarkoittaa sitä, että julkinen talous on persaukinen (perstäytevajeinen?) tai pelkää sellaiseksi tulevansa. Julkisuusvajeinen (ent. salainen t. yksityinen) talous ei taida sitä pelätä, mutta eihän se aukinen ole ollut ennenkään.

Suomensuojelija (top 3 -listan bonusraita)

Lari Kotilainen bloggaa kielestä ja kielentutkimuksesta, ja hän jaksaa myös seurata aikaansa. Ainoa huono puoli blogissa on, että se päivittyy vain kerran tai pari kuukaudessa, eikä ehkä enää lainkaan. Tuorein postaus on syyskuulta. 🙁

Urbaani sanakirja on nimensä mukaisesti sanakirja, johon on kerätty nykypuhekielen sanastoa ja fraaseja. Verkkoversioon saa kuka tahansa lisätä sanoja, mistä on tietenkin sekä positiivisia että negatiivisia seurauksia. Hyvä puoli on se, että sanoja on todella paljon. Huono puoli on se, ettei kaikkia sanoja ja varsinkaan niiden määritelmiä voi hyvällä tahdollakaan pitää luotettavina.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.