Postasin viime viikolla ajankäytöstäni, firman tuloista ja siitä, miksi kriisiviestintää ei voi tehdä kokopäiväisesti. Tulo- ja ajankäyttötaulukossani jäi ihmetyttämään se, miksi laitan tietokirjojen tekemiseen niin paljon aikaa, vaikka tulevan rahan määrä on naurettavan pieni.

Hyvin myyneellä tietokirjalla tuntipalkkani on huikeat neljä euroa. En edes uskalla laskea, mitä se on huonommin myyneillä kirjoilla.

Tähän ilmaistyöhön on kuitenkin syynsä. Osa on yleisiä perusteluita ja osa henkilökohtaisia. Miksi kannattaa tehdä tietokirjoja lähes palkatta?

  1. Rakastan kirjoittamista. Se on minulle kuin viina alkoholistille. Olen siitä riippuvainen ja teen sitä silloinkin, kun ei olisi oikeasti aikaa. Jos en kirjoittaisi kirjoja, pöytälaatikkoni ratkeaisi liitoksistaan.
  2. Kirjat ovat koulutusten markkinointia. Oikeastaan tietokirjojen kirjoittaminen pitäisi nähdä pitkäkestoisena markkinointina, joka tuottaa hitusen rahaa (sen sijaan että se olisi markkinointikulu). Käytännössä joka kerta kun teen uuden kirjan, siitä aihepiiristä poikii koulutustilauksia ja puheenvuoropyyntöjä.
  3. Haluan auttaa ihmisiä. Kun kerran olen saanut yhteiskunnalta ilmaisen koulutuksen, oma velvollisuuteni on auttaa ihmisiä. Tietokirjoilla autan ihmisiä maksutta – eli maksan takaisin velkaani yhteiskunnalle. Kaikilla ei ole varaa ostaa kolmen tonnin koulutusta, mutta kirjoja saa lainata ilmaiseksi kirjastosta. Yksikään kirja ei ole ollut turha, jos joku on saanut siitä hyödyn arkeensa.
  4. Kirjojen avulla jäsentelen tiedon itselleni. Kun teen tietokirjaa, joudun paloittelemaan tiedon, jäsentelemään sen ja etsimään tietoa aukkopaikkoihin. Kirjan avulla saan myös itse hahmotettua kokonaisuuden, josta puhun. Olen huomannut, että koulutukseni ovat parantuneet aina sen jälkeen, kun olen tehnyt kyseisestä aiheesta kirjan.

Tällä hetkellä työn alla on kahden kirjan käsikirjoitukset, kolme kirjaideaa on neuvotteluvaiheessa ja neljä tai viisi ideaa on muhimassa päässä ja kirjattuna Google Driveen.

Tietokirjojen teko on siis ennen kaikkea addiktio, jolle kehittelen muka-uskottavia järkisyitä.

1 kommentti

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.