Poliisi kertoi lokakuussa, että Vastaamo-keissin asianomistajakuulemiset (eli siis uhrien lausuntojen keruu) on aloitettu verkossa.

Kuulin juuri eilen viranomaisilta, että kaikista 20 000:sta rikosilmoituksen tehneestä uhrista vain joka kymmenes on täyttänyt kuulemislomakkeen. Suurimmalta osalta asia on siis kesken. Osalta on ehkä jäänyt poliisin tiedote huomaamatta, osalla ei ole voimia täyttää lomaketta, ja osa on ajatellut hoitavansa homman ”joskus myöhemmin”. (Itse olen kuulunut kuukauden verran tähän ”joskus myöhemmin” -ryhmään.)

Homma on siis hoitamatta yli 15 000 uhrilta – ja jos et täytä kuulemislomaketta, et voi saada korvauksia rikollisilta.

Käy siis heti täyttämässä poliisin lomake. Se on helppo täyttää, ja alla on vielä ohjeet kuvakaappauksineen.

 1. Mene osoitteeseen asiointi.poliisi.fi. Kirjoita itse tuo osoite selaimeen, äläkä klikkaa epämääräisten bloggaajien tai meilien linkkejä.
 2. Kirjaudu sisään pankkitunnuksilla.
 3. Palvelussa sinua odottaa viesti (kuva 1). Klikkaa se auki.
 4. Aluksi vakuutat olevasi yli 18-vuotias ja annat yhteystietosi.
 5. Hyväksy ehdot (kuva 2) eli anna poliisille lupa tsekata, että olet Vastaamon asiakas.
 6. Valitse rikokset ja ilmoita, että vaadit rangaistusta (kuva 3).
 7. Ilmoita vaativasi korvausta. Voit itse valita, pyydätkö syyttäjän ajamaan asiaasi. Itse pyysin, koska on kätevämpää tehdä se kootusti (kuva 4).
 8. Lomake kysyy myös korvaussummaa. Tästä ei ole olemassa virallista suositusta, vaan summa riippuu uhrin kokemasta kärsimyksestä ja mahdollisista tehdyistä jatkorikoksista. (Itse laitoin summaksi 4000 euroa, mutta minulla ei ole hajuakaan, onko se järkevä suuruusluokka. Pyrin vain arvioimaan ajankäyttöni määrän, omaehtoisten luottotietojen kulut sekä harmini ja kiukkuni määrän.) Uskoisin, että moni muu uhri olisi oikeutettu viisinumeroiseen summaan. Tsekkaa myös lomakkeen lisäinfolinkki, jossa on suuntaa antavia summia.
 9. Suostu kirjalliseen käsittelyyn, jos et itse halua juosta oikeudenkäynneissä (kuva 5).
 10. Lopuksi tarkista lomake ja kuittaa, että tiedot ovat oikein.

Nyt homma on paketissa, ja olet mukana jatkoprosessissa. Onnea matkaan!

Kuva 1. Poliisin palvelun etusivulla sinua odottaa viesti. Klikkaa sitä.

 

Kuva 2. Hyväksy ehdot. Annat siis poliisille luvan tarkistaa, että olet oikeasti Vastaamon asiakas.

 

Kuva 3. Ilmoita rikos kaikista mahdollisista kohdista. Kiristysrikoksista voit valita joko kiristyksen tai sen yrityksen. Lisäksi valitse ”Vaadin rangaistusta” -kohta.

 

Kuva 4. Kannattaa ehdottomasti vaatia korvausta. Jos (tai siis kun) rikollinen saadaan kiinni, minä ainakin haluan hänen joutuvan maksamaan. Lisäksi pyysin syyttäjää ajamaan asiaani.

 

Kuva 5. Lopuksi kannattaa suostua kirjalliseen menettelyyn, jottei tarvitse itse juosta oikeudenkäynneissä.

4 kommenttia

 1. Kiitos ohjeista, näitä on helppo seurata – sitten kun saa kerättyä tarpeeksi voimia lomakkeen täyttöön. Tuntuu ainakin itsestäni, että nykyään joka ikinen lomake aiheuttaa ahdistusta, paniikkia ja suoranaista kauhua – tulee niin voimakkaita takautumia vuoden takaiseen kun yritti paniikissa selvittää mitä lomakkeita pitää täyttää ja minne ilmoittaa tapahtuneesta. Sen tunteen paluuta yrittää välttää viimeiseen asti.

  1. Toivottavasti saat kerättyä voimia lomakkeen täyttöön.

   Itse pyrin ajattelemaan niin, että tämä lomake on yksi askel kohti sitä, että syyllinen saa rangaistuksen ja uhrit korvauksia. Tämä on ikään kuin askel valoon. Toivottavasti tällaisesta ajatuksesta on hyötyä myös sulle.

   Muista myös, että rikosuhripäivystys auttaa sua tarvittaessa lomakkeen kanssa. He eivät voi tosin ehdottaa korvaussummaa, mutta sinuna hakisin 12 000 euroa, koska traumat kantavat näihin päiviin asti.

   Valoa ja voimia! <3

 2. IItse otin itselleni asianajajan auttamaan korvausvaatimuksien laatimiseen. Itse ei pysty yhtään arvioimaan summia ja millä perustein voi vaatia. Asianajajan palkkiot saan kotivakutuksen oikeusturvasta. If on liittänyt myös kotivakutukseen identiteettivarkaus vakuutuksen ja se on 2000euroa ilman omaavastuuta.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.