Tykkään Faktabaari-sivustosta. On aina fiksua tehdä faktantarkistusta poliitikkojen ja vaikuttajien sanomisista.

Torstaina Faktabaari iski kuitenkin kirveensä kiveen niin, että kirskahdus vihloi korvia meillä Hämeenlinnassa asti. Faktabaari ryhtyi nimittäin tarkistamaan faktoja persujen Dystopia-videosta, joka on pelkkää satiiria. (Varsinainen video on täällä, jos et ole sattunut näkemään sitä.)

Toki Faktabaari myönsi videon olevan satiirinen, mutta silti se ryhtyi tarkistamaan videoiden väitteitä. Kas kun eivät ryhdy tarkistamaan Kummeleiden väitteitä siitä, ovatko kaikki tamperelaiset oikeasti Matti Näsä -henkisiä.

Kertaan nyt, minkä takia on aivan helkutin typerää tehdä faktantarkistusta satiiripläjäyksistä:

  1. Ensinnäkin faktantarkistus nostaa kyseisen videon katsojamääriä, vaikka Faktabaari ei linkannutkaan suoraan videoon artikkelissaan. Minäkään en ollut edes kuullut koko videosta (koska oma kuplani ei jaa noita), mutta googlasin sen tietty käsiini. En varmasti ole ainoa ihminen, joka etsii videon Faktabaarin houkuttelemana. Jos Faktabaari ei halua videolle katsojia, sen olisi pitänyt olla kirjoittamatta videosta.
  2. Jos Faktabaari on ottavinaan satiirin todesta, se kertoo täydellisestä tilannetajun puutteesta. Faktabaari osoittaa olevansa tosikkojengi, joka kuvittelee, että ihmisten nauru loppuu tosikoimalla lisää. Samalla tulee todistettua, ettei kirjoittajalla ole tajua tekstilajeista ja tyylikeinoista. Ehkä syynä on yleissivistyksen puute.
  3. Tuollaisella artikkelilla Faktabaari saa persujen kannattajat jakamaan tekstissä esitettyjä ”havaintoja” ja nauramaan niille. Ihmiset hihittelevät taholle, joka ottaa satiirin tosissaan. Samalla Faktabaari murentaa omaa uskottavuuttaan – ja kasvattaa ryhmähenkeä persujen äänestäjissä.
  4. Neljännekseen kukaan persujen äänestäjä, joka tykkäsi videosta, ei muuta kantaansa Faktabaarin artikkelin perusteella. Teksti on täysin turha, koska se ei muuta maailmassa yhtään mitään. Kukaan ei ajattele, että ”ohhoh, tuo satiirivideo ei ollutkaan totta, joten enpäs äänestä Perussuomalaisia tällä kertaa”.

Mitä sitten olisi pitänyt tehdä?

Faktabaarin ei olisi tarvinnut tehdä yhtään mitään. Sen sijaan muut puolueet voivat tehdä omia videoitaan. Viihdeohjelmien tekijät ja kolumnistit voivat parodioida vuorostaan persuja. Kaikki voivat nauraa videon alun kolmeminuuttiselle ”mies, militaria ja maastoauto” -sessiolle, joka hidastaa videon alkua aivan liikaa vain siksi, että tekijät tykkäsivät olla aikanaan intissä.

Mutta ei, Faktabaari, ette te. Teidän ei kuulu tehdä yhtään mitään satiirisille filkoille, koska ne eivät ole teidän alaanne. En minäkään mene analysoimaan modernia tanssidraamaa. Pysykää lestissänne, tarkistakaa faktoja – kannattaa vaikka perata läpi persujen vaaliohjelmat – mutta älkää nyt helkutissa tehkö faktantarkistusta satiirivideolle.

Faktantarkistus satiirivideolle.

Jo pelkkä sanapari on absurdi.

Ei ihme, että tekstillä ei näkynyt missään kirjoittajaa. Kukaan Faktabaarista ei kehdannut ottaa sitä omiin nimiinsä.

 

7 kommenttia

  1. Turhasta vouhottajat vouhottavat aina turhasta ja saattaa olla että Faktabaarin tekemästä Dystopia videon turhasta ”tarkistuksesta” vouhottaminen persujen keskuudessa antaa faktabaarille lisää lukijoita. Sillä kun ei ole mitään merkitystä itse faktojen kannalta, pidetäänkö kirjoittajia tosikkoina tai ajatellaanko että he eivät ymmärrä satiiria. Faktabaaria ei ole tarkoitettu huumorin tai vastaavan poliittisesti tosiasiassa hyödyttömän tai vahingollisen ymmärtämiseen muuten kuin faktojen perusteella.
    Vaikka turha ”tarkistus” antaa kokopäiväisille tyhjästä ulisijoille lisää ulisemisen aihetta, perustellut tosiasiat pysyvät siitä huolimatta perusteltuina tosiasioina, mitä persut eivät kykene ymmärtämään — faktabaari jatkaa tosiasioiden perustelemista ja persut turhasta vouhottamista.

    1. Ilari, sä käyttäydyt nyt huonosti. Sä kutsut mua epäkohteliaasti ”tyhjästä ulisijaksi” ja ”vouhottajaksi”, vieläpä moneen otteeseen.

      Kirjoitit toisenkin kommentin, mutta en päästä sitä läpi. Tämä ensimmäinen jääköön julkiseksi osoitukseksi huonosta käytöksestäsi ja ad hominem -argumentoinnistasi.

      Olet tervetullut keskustelemaan EOT-blogiin asiallisesti ja argumentoiden, mutta henkilöön käyvä solvaaminen ei saa minkäänlaista vastakaikua.

  2. En ole Persujen äänestäjä, mutta omissa jaoissani saattaa jokusen äänen saada.

    1. Joo, nuo ohjeet menivät tosiaan hieman poskelleen. Pelkästään alun termimääritelmä on pahasti pielessä:

      ”Informaatiovaikuttamisella tarkoitetaan toimintaa, jolla pyritään järjestelmällisesti vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen, ihmisten käyttäytymiseen ja päätöksentekijöihin sekä sitä kautta yhteiskunnan toimintakykyyn.”

      Tuon määritelmän täyttää *jokainen suomalainen puolue*. Ne suunnittelevat viestintänsä järjestelmällisesti, ne haluavat vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen saadakseen lisää kannatusta, ne haluavat vaikuttaa ihmisten käytökseen (esimerkiksi ilmastonmuutoksen suhteen) ja ne haluavat vaikuttaa yhteiskunnan toimintakykyyn (omasta näkökulmastaan parantavasti, totta kai).

  3. En ymmärrä voivottelevaa virettä. Tässähän kävi hyvin, eli faktabaarin maine ansaitusti lokaantui, ja persujen video sai lisää katselukertoja. Kaikki voittavat.

    1. Nyt sä sekoitat voivottelun ja kritisoinnin.

      Mä kritisoin huonoa viestintää ja epäammattimaista toimintaa – tulipa se keneltä tahansa. Tässä blogissa olen arvostellut todennäköisesti jokaista suomalaista puoluetta ja kaikkia media-alustoja. Jokaisella niillä saa olla omat päämääränsä enkä puutu niihin. Sen sijaan epäammattimaisuutta tai typeriä viestintävalintoja mun on tosi vaikea sietää.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.