19 kysymystä, joita partiojohtajalta kysytään #partioscout

Katleena Kortesuo

Olen vetänyt partiolaisten ryhmiä vuodesta 1990. Nuorimmat partiolaiseni ovat olleet ekaluokkalaisia ja vanhimmat yläkouluikäisiä. He kaikki tuntevat minut partionimellä Skeitti, Skate tai Skateboard, miten milloinkin.

Partiojohtaja on siitä hassu otus lapselle ja nuorelle, että hän on paljon läheisempi kuin opettaja. Partiojohtajan kanssa nukutaan vierekkäin laavussa, keitetään puurot pohjaan nuotiolla ja upotaan yhdessä suohon.

Pisimmillään partiotoveruus kestää vuosikymmeniä, ja se muuttuu johtajasuhteesta ystävyydeksi. Osa partiokavereistani on kolmekymppisiä, jotka olen tuntenut siitä asti, kun he olivat ekaluokkalaisia ja minä olin lukioikäinen sudenpentujohtaja.

Partiojohtaja on lapselle välillä mentori, välillä henkinen nyrkkeilysäkki. Niinpä näiden vuosien aikana minulle on esitetty muun muassa seuraavat kysymykset:

 1. Skeitti, miksi sä olet niin lyhyt?
 2. Miksi sun käsivarret on niin löysät?
 3. Miksi sulla on niin iso takapuoli?
 4. Skeitti, mitä tatuointeja sulla on ja missä?
 5. Oletko sä koskaan harrastanut veronkiertoa?
 6. Pääsenkö mä isona sulle töihin?
 7. Ootko koskaan aatellut, että kirjoittaisit kirjan? (Kysymys esitetty sattumalta samalla viikolla, jolloin 21. kirjani tuli ulos.)
 8. Mikä sun ÄO oikein on? (Kysymys esitetty äärimmäisen epäilevään sävyyn.)
 9. Mistä sä oikein keksit noi sun juttus? (Tässäkin varsin skeptinen äänensävy.)
 10. Meetkö sä mun kanssa naimisiin, kun mä täytän 18? (Kysymyksen esitti 10-vuotias poika. Hän ei koskaan palannut asiaan.)
 11. Skeitti, tuutko meidän kanssa joskus ampumaan ritsalla varusmiehiä? (Kysymyksen esittäjä Parolannummella asuva 12-vuotias poika.)
 12. Skeitti, onko se totta, että aikuiset joskus harrastavat seksiä HUVIKSEEN?
 13. Skeitti, koska sun kuukautiset alkoivat?
 14. Annetaanko tytöille viitosluokalla rokotus, joka ehkäisee synnytyksiä?
 15. Kaalimato.comissa myydään seksileluja, mutta mitä ne on ja mitä niillä tehdään?
 16. Sattuuko se, jos ampuu jalkaansa ilmakolla?
 17. Skeitti, miksi sä komensit mut pesulle? (Kysyjällä naamassa mutaa, paidassa ketsuppia ja jalassa kalsarit, jotka on viimeksi vaihdettu kolme päivää sitten.)
 18. Arvaa mistä tuntee oman paidan? (Kysymys esitetty neljän pikkupojan teltasta. Kysyjä haistelee likaisia paitoja vuorotellen.)
 19. Skeitti, miten ihan konkreettisesti tehdään spermapankkiin talletus?

Tule partiojohtajaksi. Elämäsi ei ole koskaan tylsää.

15 kommenttia

   1. Kohta 16: Sattuu.

    Ja mieti oikeesti sitä kirjajuttua. On kuulemma palkitsevaa.

    Erityisesti kohtien 1-9 vastaukset kiinnostaa. Ja se, mitä kysymysten 1-3 esittäjille tapahtui.

 1. Oma suosikkini partioajoiltani oli kaverieni aito ihmettely vartionjohtajillemme (kun olimme viikonlopun talvella partiomajalla): ”Miten ihmeessä te tiesitte, että pissimme yöllä majan taakse polulle, emmekä menneet huussiin asti?”

   1. ”Älä koskaan ota lunta kahvia varten metsään tampatun polun päästä.”

 2. Mun mielestä yksi partion parhaista jutuista on juuri tuo, että pääsee näkemään, miten pienistä sudenpennuista kasvaa fiksuja nuoria ja vastuuntuntoisia aikuisia. Kun muistaa, millaisia vilperttejä nykyiset johtajat olivat pikkupoikina, osaa suhtautua näiden nykyisten toilailuihin.

 3. Kolmekymppisenä laumajohtajana erehdyin kysymään minkä ikäiseksi sudarit arvioivat minut? 50 oli vastaus. Sen koommin en ole tätä kysynyt.

  1. Aaahhhahhaa!

   Mua taas sudenpennut veikkasivat 25-vuotiaana 14-vuotiaaksi, kun taas vieressäni seissyttä 15-vuotiasta veikattiin 29-vuotiaaksi. ”Mitä pitempi se on, sen vanhempi sen on pakko olla.”

  2. Meidän sudarit veikkas et mä oon 40-vuotias. Olin silloin 19-vuotias.

 4. 1. Mursu oletko sinä puutteessa (kysyjinä 14-vuotiaat tytöt)
  2. Miksi kondomilla on parasta ennen käyttöpäivä (kysyjinä 16-vuotiaat tytöt)
  3. Mursu miksi sä leikit meidän kanssa (sudarit)
  4. Mursu mitä teet oikeasti työksesi? Juuri kun olen kertonut tekeväni tv-ohjelmia
  5. Mursu oletteko te Janin kanssa pari (Kysyjinä 14-vuotiaat tytöt) Vastaus on edelleen ei. Mutta ilmeisesti jatkuvat yhteiset partioviikonloput aiheuttivat vähän vääriä käsityksiä
  6. Oletko juonut kaljaa, polttanut tupakka, käyttänyt huumeita ja noi edelliset onko tullut tehtyä ala-ikäisinä
  7. Tee meistä dokkari
  8. Oletko voimakkaampi kuin meidän valmentaja/isä

  Kiitos hyvien muisteluiden aiheuttamisesta

 5. Pakko sanoa et tuo ikä asia on kyllä huvittavaa. Itse muistan 19 vuotiaana olleeni lippukunnan kesäleirillä köökissä, siellä sitte kävivät vuorotellen leiriläiset apuna. Noh sain sellasen tyttöporukan (noin 10-12 vuotiaita) avukseni keittiöön ja he sitten siinä alkoivat kyselemään ikääni, en kertonut vaan käskin heidän arvata. Arvauksia tuli 24, 25, 30, kunnes yksi tyttö tokaisee et ”sä et voi olla alle nelikymppinen” :), en tuossakaan vaiheessa kertonut vielä kuinka vanha olin. Tyttöporukka kävi muilta johtajilta kyselemässä, että kuinka vanha olin ja palasivat keittiöö närkästyneen näköisinä… ”Eiks sua yhtän hävetä”… Katsoin heitä et jahas kuinkas niin, ja sain vastaukseksi ”sä oot 19vee ja näytät ihan keski-ikäselt”. Et nooh ehkä ei olis pitäny heidän arvata 😀

 6. ikäni partiossa olleena olen vastannut edm kysymyksiin myös opettajantyössä – mulla on 4. luokka eli parhaan ikäisiä seikkalijoita 😉

 7. Samalla leirillä 10-vuotiailta
  – ”Ookkonää tyttö vai poika?” … ”Okei” ja lapsi hyppelee yhtä iloisesti poi kuin tulikin kysymään.
  – ”Tää on tyttöjen vessa” -huomautus kahdella et vessareissulla.

  Leirin jälkeen kasvatin pitkät hiukset.

 8. ”Onko sulla lapsi mukana täällä leirillä, kun sulla on tollanen pullo?” Ei ole lasta olemassakaan, mutta edelleen mulla on leireillä se sama (lammaskuviollinen) pullo.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.