Hämeenlinna pyrkii eroon puolisoshoppailusta järeillä keinoilla

Katleena Kortesuo

Hämeenlinnan kaupunki suunnittelee merkittäviä muutoksia avioliittokäytäntöihin puolisoshoppailun estämiseksi. Uudistus lopettaisi esimerkiksi treffipalstat kokonaan.

Muutos koskee niin sanottuja rakkausavioliittoja, siis esimerkiksi harrastuksen tai vapaa-ajan pohjalta syntyviä parisuhteita. Mikäli kaupungin suunnitelma menee läpi, rakkausavioliitot lopetettaisiin nykymuodossaan.

Rakkausavioliittoja on nykyisin useissa hämeenlinnalaisissa perheissä. Puolisot valitaan usein henkilökohtaisten mieltymysten perusteella. Rakkausavioliitot mahdollistavat sen, että esimerkiksi tietyn arvomaailman omaava aikuinen pääsee kaltaiseensa seuraan ja jakaa arvomaailmansa myös parisuhteessa.

Käytännössä rakkausavioliitot ovat kuitenkin luoneet Hämeenlinnaan puolisoshoppailua. Monet hämeenlinnalaiset pariutumisikäiset yksilöt ovat valinneet kumppanin muualta kuin julkisesti tarjolla olevista lähipuolisoista.

– Tämä on vakava ongelma. Rakkausavioliitot eriarvoistavat ihmisiä ja aiheuttavat muissa pahaa mieltä, toteaa Hämeenlinnan kaupungin parisuhdejohtaja Lempi Kosiomeno.

Kaupungin kaavaileman muutoksen tavoitteena on estää kuplautumista. Käytännössä Hämeenlinna haluaa varmistaa sen, että yhä useammat käyttäisivät kaupungin tarjoamaa lähipuolisovalikoimaa eivätkä lähtisi mukaan puolisoshoppailuun.

Puolisoshoppailu lisää pariskuntien välistä eriarvoisuutta. Erot pariskuntien välillä näkyvät myös onnellisuustutkimuksissa. Tutkimusten perusteella rakkausavioliitot vetävät puoleensa keskimääräistä tyytyväisempiä ja asenteiltaan rakkausmyönteisempiä ihmisiä.

Rakkausavioliittojen katsotaan olevan epätasa-arvoistavia. Jotkut pitävät kaupungin tarjoamia lähipuolisoita heikompilaatuisina, mutta kaupungin edustaja on eri mieltä:

– Kyllä meidän kaupungin tarjoamat lähipuolisot ovat aivan yhtä upeita kuin kauempana asuvat, toteaa Kosiomeno. – Ja lisäksi olemme laittaneet niihin paljon rahaa.

 

27 kommenttia

  1. Parasta hyvinvointivaltio kritiikkiä mitä olen lukenut.

    Julkisensektorin tuottamia parisuhteita🤣🤣🤣🤣

  2. Virossa valtio antaa lapselle nimen jos ei vanhemmat sitä ilmoita 30 päivän kuluessa syntymästä.

  3. Tää on niin lähellä totuutta, että kaverin linkkinä uskoin hetken viralliseksi linjaukseksi.

  4. Onneksi tämä käytäntö ei ollut silloin käytössä Nummi-Pusulan kunnassa, kun minä kävin puolisoshoppailemassa peräti Rhodoksella 🙂

    1. Onneksi linjaus lähipuolisosta tulee voimaan vasta ensi vuonna. Sen jälkeen kukaan ei saa enää hankkia puolisoa kivenheittoa kauempaa. 🤷‍♀️

  5. Pystyt toivottavasti parempaan, kun olet viestinnän”asiantuntija”!?

  6. 😀 Taitavaa! Lempi Kosiomeno sai repeämään.

  7. Minä lappilainen shoppailin eteläkarjalaisen täältä Pirkanmaalta. Ihan lähti lapasesta.

    1. Onneksi linjaus lähipuolisosta tulee voimaan vasta vuoden 2024 alusta. Siitä eteenpäin kukaan ei saa enää hankkia puolisoa yli maakuntarajojen. 🤷‍♀️

  8. Poistin täältä kommentin, jossa oli kiroilua. Kommentin oli jättänyt nimimerkki ”Mää”. Ilmeisesti Mää oli luullut postaustani oikeaksi tiedotteeksi ja suuttunut siitä.

    Nimimerkki Mää on tervetullut yrittämään kommentointia uudelleen, mutta siistimmällä kielenkäytöllä. Kiroilu ei ole sallittua EOT-blogissa.

  9. Miksi hakea deittilihakaupasta kun oma rakas vierellä.

  10. Mua häiritsee, että keskustelua ohjataan ”koulushoppailuun”. Se yksinkertaistaa ongelmaa, joka on tätä huomattavasti laajempi. Mahdollisuus valita lapselleen parasta on totta kai jokaisen vanhemman mielessä. Kirjoituksestasi syntyy käsitys, että Sinustakin kyse olisi vain tästä.

    Ongelmana koulukoneessa on koneeseen lisätty S2-lasten osuus tai ehkä ennemmin sen kelvoton pohjustaminen. S2 tarkoittaa siis lasta, joka puhuu kotikielenään muuta kuin suomea tai ruotsia. Hän saattaa olla syntynyt Suomessa, ollut ehkä samassa päiväkodissa naapurin kersojen kera.

    Meillä keskiarvo puuttui monesta koulusta, jolloin vertailu oli pelkästään vanhempien koulutustason, tulotason ja lapsen kotikielen mukaan. Ero koulujen välillä oli merkittävä (2-40 %). Halutaanko tällä sanoa, että 40 % koulu on rauhattomampi tai muuten huonompi kuin 2 % koulu? Tutkimukset eivät tätä tue, mutta näin juttua ei pohjustettu. Kun vielä keskiarvo tai oppimistulokset puuttuivat usein vertailusta, oli S2-osuuden yhdistäminen koulukoneeseen huono valinta.

    Hienoa sinänsä, jos Hämeenlinnassa ongelma näyttäytyy vain koulushoppailuna.

    1. Kiitos kommentista ja tervetuloa EOT-blogiin!

      Nythän kyse ei ollut Ylen koulukoneesta tai sen sisällöstä. En kirjoittanut siitä asiasta sanaakaan enkä kommentoinut sitä mitenkään.

      Teksti oli parodinen kannanotto siihen, onko ”koulushoppailu” hyvä termi ja onko ylipäätään järkevää estää valinnanvapautta. Vastaus: ei ole hyvä termi eikä ole hyvä estää valinnanvapautta.

      Muistathan, että ”kouluhoppailu” terminä ja koulujen valinta ilmiönä ovat olleet olemassa jo ennen Ylen koulukonetta. Koulukoneen olemassaolo ei vaikuta tähän postaukseeni mitenkään.

      1. Huh! Oi kiitos tarkennuksestasi. Olipa lohdullista kuulla. Jostain ehkä huomaa, että olen hieman ns. virittynyt keskustelusta aiheen ympärillä 🤭

        Kirjoita ihmeessä koulukoneeseen liittyvästä viestinnästäkin. Siinä on ”tutkiva journalismi” tehty Ylen puolelta niin vastuuttomasti, kun kaikki tulkinnat jätetään datasta tekemättä ja tyrkytetään vääristyneinä lukijan syliin.

      2. Niin ja kyllä mä sen verran vielä kritisoin yhteyttä, että toki ajankohtainen koulushoppailusta keskustelu liittyy aika vahvasti koulukoneeseen. Helsingissähän ei oltu harkitsemassa painotuskoulujen lopettamista, vaan painotusluokkien eli yhtä lailla sinne ”musakouluun” saatetaan haluta kuin musaluokalle. Ja toinen puoli tästä shoppailusta on kuitenkin aina se, että päästään kenties sen verukkeella pois siitä lähikoulusta, jossa vaikka voi olla kääks niitä S2-oppilaita. Ja ensisijaisesti jos vaikka hakee Helsingin kouluja, koulukone tarjosi sorttausta pelkästään S2-määrällä 😥

  11. Nimimerkki ”Nobody” jätti tänne monipolvisen kommentin, jossa kytkettiin yhteen rahatilanteet, miesten asema ja sosiaalinen media.

    En löytänyt yhteyttä postauksen aiheeseen, joten kommentti ei päässyt läpi. Päästän kyllä läpi sellaiset kommentit, joka pysyvät aiheessa ja joiden ajatusta pystyy seuraamaan.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.