Sikahyviä vinkkejä opiskelijoille, jotka tekevät työpaikkahakemusta:
1) Kun meilaat hakemuksesi ja cv:si jonnekin, käännä ne pdf-muotoon. Ei tee kovin hyvää vaikutusta, kun Word-tiedosto venyy ja paukkuu tulostusasetusten mukana tai kun Powerpoint-tiedostosta näkee, että olet käyttänyt oppilaitoksesi mallipohjaa.
2) Kun nimeät hakemustasi ja cv:tä, nimeä ne vastaanottajan näkökulmasta. Ei siis ”Hakemus projektipäälliköksi Valiolle” (kuten kaikki muut tekevät), vaan ”Tyyne Työntekijän hakemus projektipäälliköksi”. Valion haastattelija tietää kyllä, että haet Valiolle töihin, mutta hän ei tiedä nimeäsi.
3) Perustele, miksi haluat juuri tähän tehtävään, juuri tähän yritykseen. Muokkaa hakemustasi, äläkä käytä samaa tekstiä joka kerta. Viilaa CV:n järjestystä ja korostuksia hakemasi työpaikan mukaan.
4) Varaudu siihen, että jos yrityksestä soitetaan, tiedät jotain kyseisestä puljusta ja muistat edes sen, mihin tehtävään olet hakenut. Itse soitin kerran eräälle työnhakijalle, mutta kun sanoin oman nimeni ja firman nimen, hakija mutisi epämääräisesti ”ainii, mä hain kai sinnekin…”
5) Älä tee epätoivo-hakemuksia, joita sinkoilet kaikkiin mahdollisiin tehtäviin. Hae vain niitä paikkoja, joihin sinulla on edes jonkinlaiset mahdollisuudet. Meille on useita kertoja tullut eri tehtäviin samalta hakijalta sama hakemus. Se lentää roskiin joka kerta.
6) Pyydä kaveriasi lukemaan hengentuotteesi, ennen kuin lähetät ne eteenpäin. Meille tuli kerran hakemus, jossa haluttiin ”vistinnän” asiantuntijatehtäviin. Hakijan palkkatoive oli xx ”eruoa”. Ei päässyt töihin sekään heppu, ei.
7) Liitä hakemukseesi sellainen kuva, joka soveltuu hakemaasi työpaikkaan. Pidä huoli, että katsot kuvassa kameraan. Älä lähetä 80-luvulla otettua pystytukkakuvaa, vaikka silloin olitkin nuori ja nätti. Älä myöskään lähetä ylirentoa vapaa-ajan kuvaa, suttuista punasilmäpläjäystä tai missityylistä täydessä tällingissä -otosta. Mikään niistä ei vakuuta (paitsi jos pyrit missikisoihin).
8) Kun olet lähettänyt hakemuksen, ja sinulle tulee puhelu, vastaa koko nimellä ja skarppaa. Mikään ei ole epävakuuttavampaa kuin ajatuksissaan puhelimeen vastattu ”haloo”, ”moi” tai ”Jimi”.
9) Älä tilitä yritykselle pahaa tuultasi, jos et saa sieltä hakemaasi työpaikkaa. Kun kerroin kohdassa 6 esitellylle kirjoitusvirhehepulle, ettei hän valitettavasti saanut paikkaa, heppu halusi tietää syyn. Kerroin huolellisesti sanani valiten, että hakemuksessa oli ikävä kyllä useita kirjoitusvirheitä ja että joudumme edellyttämään kirjallisen viestinnän tutkijalta virheetöntä kirjoitustaitoa.
Heppu innostui laittamaan minulle tunnin päästä vihaisen meilin, johon hän oli kaivanut kaikki verkkosivuillamme esiintyneet kirjoitusvirheet ja niiden korjaukset. Hän syytti meitä huolimattomuudesta ja pikkutarkkuudesta.
Arvatkaa, saako se heppuli meiltä ikinä mitään muutakaan avointa paikkaa.
Terve ja kiitos mielenkiintoisesta luettavasta. Sinulla ei varmaan ole mitään sitä vastaan, että lisäsin blogisi Yrittäjät24.fi:n blogeihin.http://www.yrittajat24.fi/blogit.html
Kiitokset positiivisesta palautteesta!Ilman muuta blogini saa listata Yrittäjät24.fi:n sivuille. Kävinkin jo alustavasti tutustumassa sivuihisi, ja hyvältä näyttää.
Hahaa, loistotyyppi! 🙂 Listaan voisi vielä lisätä, että CV kannattaa pitää maltillisen mittaisena. Ketään ei kiinnosta lukea romaania, johon on muistettu lisätä kaikki mahdolliset kurssit partiouran alusta lähtien.
Kiitos kommentista ja hyvästä lisäyksestä!Käytitkö muuten partioharrastusta esimerkkinä sattumalta vai tiesitkö sen olevan minunkin vapaa-ajan puuhani? 🙂
Mikä on alan ammattilaisen näkövinkkelistä se tärkein asia opiskelijan työhakemuksissa? Kun haetaan luokkaa ensimmäisiä ei-kesätöitä, kenties ensimmäistä työpaikkaa, siinä ei paljoa voi kehua, että olen tehnyt sitä, tätä, tuota, tuotakin näissä firmoissa jne. Eli miten opiskelija saa omasta hakemuksestaan sellaisen, että se erottuu ”massasta”. Eräs rekrytoija sanoi suoran, että yleensä opiskelijoiden työhakemukset menevät suoraan roskakoriin, sillä ne eivät sisällä mitään erikoista. Mitkä ovat ne tärkeät elementit joilla voi paikata sitä puuttuvaa kokemusta? Millä voi tuoda oman osaamisensa haun kohteen tietoon? IT-alalla irtisanomisten myötä on kilpailu sen verran kovaa työpaikoista, että opiskelija joutuu todellakin puurtamaan niska limassa saadakseen mahdollisuuden päästä ylipäätään haastatteluun. Luulisi, että erinomaisen loistava työhakemus lisää edes hieman plussia hakijalle.
Itsensä kehumista on kuulemma syytä harrastaa, mutta jossakin se raja on mentävä kuinka paljon itseäänkin voi kehua, on kyseessä kuinka loistokas heppu tahansa.
Joni, hyviä kysymyksiä. En pysty vastaamaan muiden puolesta, mutta vastaan omasta puolestani.
Jos olisin nyt etsimässä harjoittelijaa, kiinnittäisin huomiota seuraaviin asioihin:
1) Hakijan somenäkyvyys
– Onko hakija somepalveluissa laiska, aktiivinen vai yliaktiivinen?
– Törttöileekö hakija netissä vai viestiikö hän fiksusti?
– Mitä hän harrastaa, keiden kanssa hän juttelee?
2) Hakijan kirjoitustaito
– Viestinnän alalla ei voi olla, jos teksti on täynnä kirjoitusvirheitä.
– Elävä kieli on plussaa. Jos hakija kirjoittaa niin kuin kaikki muutkin, hän ei erotu.
3) Erikoinen hakemus
– Onko hakemuksessa jotain mieleenpainuvaa? Onko siinä vaikkapa liikkuvaa kuvaa, erikoinen leiska tai muu erottuva elementti?
– Onko erikoisuus positiivista erottumista vai vain omituista kikkailua?
4) Osoittaako hakija tuntevansa minun yritykseni?
– Miten hän kertoo olevansa KKOY:lle avuksi?
– Mitä osaamista hänellä on, jota tarvitsen? Mihin hän tarjoaa käsipariaan?
5) Hyvä tyyppi
– Onko hakija persoonana hyvä tyyppi?
– Paljastuuko hänestä katkeruutta tai pitkävihaisuutta? Onko hän huumorintajuinen? Onko hän joustava? Auttaako hän muita?
Näillä viidellä kriteerillä pääsisin jo pitkälle.